Organizaci Zachraň jídlo se podařilo objasnit směrnici pro darování jídel. Díky tomu může přebytečné pokrmy rozvést k většímu množství lidí
Nesnězené jídlo v komerčních jídelnách se mnohdy zbytečně vyhodí. Zdroj: Zachraň jídlo

Organizaci Zachraň jídlo se podařilo objasnit směrnici pro darování jídel. Díky tomu může přebytečné pokrmy rozvést k většímu množství lidí

8. srp 2022 Anna Jurečková 1 min

V rámci iniciativy Zachraň oběd rozváží organizace Zachraň jídlo nesnězené hotové pokrmy z jídelen lidem, kteří si teplé a výživově hodnotné jídlo nemohou dovolit. Doposud však nebylo jasné, jak redistribuci obědů nastavit správně z hlediska legislativy.

„Bez oficiálního vyjádření (Ministerstva zdravotnictví) jsme nemohli jídlo darovat do charit, které nemají zkolaudovanou výdejnu pokrmů, i když není k procesu darování nutná. Takových je po Praze, i celé České republice, spousty. Od spuštění projektu jsme se snažili legislativu zpřehlednit a zajistit teplé obědy i do charit bez výdejny. V červenci se nám to podařilo,“ uvedla organizace.

Zachraň jídlo spolupracuje se zavedenými charitativními organizacemi, např. Arcidiecézní charitou, nebo s organizacemi pro pomoc uprchlíkům. Zároveň je v kontaktu s manažery komerčních jídelen, jako jsou Compass Group nebo Fresh Point. S balením a distribucí jídel pomáhají startupy REkrabičky a DoDo.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články