Odborníci varují před ohrožením IT bezpečnosti během léta
Léto je plné rizikových situací i z pohledu kybernetické bezpečnosti. Foto: Freepik

Odborníci varují před ohrožením IT bezpečnosti během léta

13. čvc 2022 Ivan Horák 1 min

Zaměstnanci se střídají na dovolených, přijímají se brigádníci na výpomoc, zapomenuté úkoly se často řeší nezabezpečenými komunikačními kanály z dovolených. Rizikem je komunikace ze soukromých zařízení i využívání veřejně dostupných počítačů v hotelech a kavárnách.

Téměř každý se snaží odjet na dovolenou „s čistým stolem“, občas se v době jejich nepřítomnosti vynoří nedořešený úkol, potřebují kolegovi poslat důležitý dokument, zúčastnit se klíčového jednání i v době volna.  I když se v posledních dvou letech firmy více soustředily na zajištění bezpečné vzdálené komunikace, v letních měsících se stále někteří zaměstnanci připojují nouzově, často nezabezpečenými kanály, ze soukromých zařízení.

Soukromé telefony a tablety, které s sebou většina lidí na dovolené bere, nejsou ve většině případů tak dobře chráněné proti kybernetickým hrozbám. Nepodléhají totiž odborné správě IT oddělení, které si dává záležet na pravidelných aktualizacích a softwarové ochraně. Navíc jde často o zařízení, které slouží dětem ke hraní her a stahování obsahu. Mohou tedy obsahovat škodlivý software, který se po vstupu do firemního systému aktivuje a ohrozí jej,“ vysvětluje Martin Pejsar z BNP Paribas Cardif.

Dalším rizikovým faktorem je využití počítačů veřejně dostupných v hotelech nebo kavárnách. Zde stačí zanechat otevřené okno s komunikací, přístup do pracovního mailu nebo zapomenut paměťové médium v portu – a problém je na světě. Ani zde si nelze dělat iluze, že všechny hotely dbají na profesionální správu a ochranu této techniky a softwaru. Rizikem je i wi-fi připojení přes veřejné poskytovatele, kde často ochrana také není dostatečná.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články