Nová pomoc pro nové startupy. Jmenuje se Sherpa a stojí za ní Czech Founders VC
Managing Partners Czech Founders VC Vít Horký, Václav Pavlečka a Ivan Kristel' (zleva). (Foto: Czech Founders)

Nová pomoc pro nové startupy. Jmenuje se Sherpa a stojí za ní Czech Founders VC

17. kvě 2024 Ondřej Černý 3 min

Naplno se vrhnout do validace svého nápadu. Navíc po boku úspěšných globálních founderů. Právě to umožňuje nově spuštěný akcelerátor Sherpa, který je novým projektem Czech Founders VC.

Snít svůj byznysový sen a moci se na něj plně koncentrovat. Právě tuto možnost přináší akcelerátor Sherpa. Zatímco známý investor Peter Thiel dává founderům prostředky na to, aby se místo studia na vysoké škole věnovali rozvoji svého byznysu, Sherpa na to jde trochu jinak. Zakladatelům dá plat na tři měsíce, aby mohli opustit své dosavadní pracovní závazky a mohli se naplno pustit do validace svého startupového nápadu.

Aby vše šlo snáz, na této cestě jim pomáhají známá jména zdejší startupové scény. Jako mentoři jim pomohou například bývalý CTO Mews Honza Široký, Nikola Pantovič, který stojí za škálováním Socialbakers a Emplifi, zakladatel Brand Embassy Vít Horký, přední odborník na marketing Michal Pastier a mnozí další.

Sherpa je nyní oficiálně otevřený pro všechny foundery na začátku jejich cesty. Ideálně někde kolem MVP, možná ještě před ním,“ říká Václav Pavlečka, partner Czech Founders VC. Je si velmi dobře vědom, že začátky bývají velmi těžké a na foundery se valí spousta informací a rad, které navíc nejdou vždy vyžádané.

Czech Founders VC se podle Václava Pavlečky zaměřuje na startupy s globálními ambicemi a silnými foundery. (Foto: Czech Founders VC)

Je tak dobré mít po cestě na vrchol svého Sherpu. My proto vyhledáme founderům jejich osobního “pomocníka”, který je programem a strastiplnou počáteční cestou startupu provází,“ dodává Adam Bočev, který akcelerátor Sherpa řídí.

Adam Bočev má zkušenosti se startupovou scénou v řadě států Evropy. Kromě Nizozemska a Dánska byl součástí startupové scény také v Bulharsku. Teď se už pár let zaměřuje na česko-slovenský startupový ekosystém. (Foto: Czech Founders VC)

Zatímco první čtyři vybrané startupy už prochází akcelerací, dalším třem až čtyřem projektům se chtějí Czech Founders VC v rámci Sherpy začít věnovat od léta. Zájemci o pomoc tak mohou o účast v programu v současnosti usilovat.

Pokud uspějí, tak získají investici 40 tisíc eur a podporu zkušených founderů. První tři měsíce je čeká intenzivní akcelerace následovaná třemi měsíci pomoci při fundraisingu dalších prostředků. Cílem měsíců strávených v akceleračním programu je validace služby a maximální možná příprava startupu pro jeho rozjezd.

Aktuálně se o svůj byznysový progres v programu Sherpa pokouší startup Flowlance, platforma, která zbavuje podnikatele administrativy, spravuje jejich podnikání prostřednictvím integrovaného kalendáře a pomáhá tak šetřit čas i bez námahy zvyšovat příjmy. Zároveň hlídá odesílání plateb bez potřeby přepínání mezi různými nástroji nebo ručního zadávání platebních údajů.

Flowlance nabízí přehled o prodejích, klientech, financích i schůzkách. (Repro: Flowlance)

Slovenský startup Daitable pomáhá snižovat energetickou náročnost průmyslové výroby pomocí prediktivní umělé inteligence. Dalším z frekventantů prvního běhu je startup Impactso zakladatelky Hany Stelzerové, který vytváří softwarový nástroj pro měření sociálního impaktu firem a institucí.

Startup Edima Solutions se pak zaměřuje na průmyslovou digitalizaci a optimalizaci procesů. Jeho nástroj pro efektivní správu a údržbu průmyslových systémů je  založený na umělé inteligenci a detailní znalosti servisních postupů i manuálů.

Daitable přináší úsporu spotřeby energií ve výši 15 - 30 procent. (Repro: Daitable) 

PŘEČTĚTE SI: Nový investiční fond Czech Founders VC chce změnit financování startupů v počáteční fázi

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články