Na eMimino mnoho žen nechodí rádo, chyběla nám moderní platforma pro matky, říkají zakladatelky startupu Mamio
Podpůrná komunita v mobilu. Díky aplikaci Mamio se mohou matky propojit na základě lokace a věku dětí. Ilustrační foto: Freepik.

Na eMimino mnoho žen nechodí rádo, chyběla nám moderní platforma pro matky, říkají zakladatelky startupu Mamio

14. říj 2022 Anna Jurečková 3 min

Osamělost, izolace, touha po sdílení a podpoře. Takové pocity nezřídka zažívají matky. Jsou to totiž právě ženy, které v 98 procentech případů zůstávají s dítětem na rodičovské dovolené a výrazně se jim změní společenský život. Bezpečný prostor k seznámení a sdílení jim chce nabídnout aplikace Mamio, která ženy propojí na základě lokality, zájmů či věku dítěte.

Funguje podobně jako Tinder, akorát pro ženy na rodičovské dovolené. Sociální platforma Mamio má být bezpečným prostorem, kde najdou vzájemnou podporu a společnost. Mobilní aplikace, která je aktuálně ve vývoji, propojí ženy, jež bydlí blízko sebe, mají stejné zájmy a podobně staré děti.

„Když se vám narodí dítě, váš společenský život se zpravidla kompletně změní. Bezdětní kamarádi mnohdy zmizí z vašeho života, svět se najednou točí kolem dítěte – a to platí zvlášť pro ženy, protože v Česku jsou stále z 98 procent na rodičovské matky. Přitom právě v tomhle křehkém období potřebujete nejvíc podpory. Myslíme si, že se tématu izolace v mateřství nedostává dostatek pozornosti,“ říká Laureen Hollge, CEO Mamio, která dříve pracovala v konzultační firmě BCG.

Kromě ní tvoří tým Johana Šperlová, produktová manažerka z berlínské startupové scény, psycholožka z Oxfordu Martina Kavanová a developer Karel Hrdina, který se podílel například na vývoji aplikace Rekola.

PŘEČTĚTE SI: Mateřství? Rodiče nebereme jako přítěž, ale jako příležitost, říká podnikatelka Jana Sedláková

„Na začátku jsme strávili hodně času rozhovory se ženami, abychom načerpali co nejvíc různých zkušeností. Získali jsme odpovědi od více než 500 matek – je jasné, že každá prožívá mateřství jinak, ale téma osamělosti, izolace a touhy po sdílení se opakovalo tak často, že nás to až překvapilo. Více než polovina matek přiznala, že se cítí osaměle – a zahraniční výzkumy zjistily, že alespoň někdy se osaměle cítí přes 80 procent,“ pokračuje Hollge.

Podpůrná komunita místo toxických fór

Leckdo by mohl namítnout, že podobné platformy už existují, podle Hollge však na rodičovské weby typu eMimino mnohé ženy nechodí rády. „V našem výzkumu nám to potvrdily více než tři čtvrtiny matek. Není divu – diskuse na těchto fórech jsou nepříjemné, až toxické, rozhodně to není místo, kam byste se chtěla jít svěřovat nebo si hledat kamarádky. Divili jsme se, jak je možné, že tady ještě neexistuje žádná moderní platforma, která by potřebu sociálních kontaktů u matek nějak řešila. Proto jsme se rozhodli ji vytvořit,” říká.

Přestože se rodičovská dovolená týká i mužů, sociální platforma Mamio bude výhradně pro ženy. „Stojíme za tím, že rodičovství je úlohou žen i mužů, ale zároveň si myslíme, že existují výzvy, kterým čelí specificky ženy a že je potřeba jim produkty přizpůsobovat,“ vysvětluje Martina Kavanová a dodává, že cílem je vytvořit prostor, kde bude možné bez zábran sdílet i věci, za které se ženy mohou stydět nebo jsou intimní a radši by je probraly v kruhu kamarádek.

Aplikace momentálně hledá první uživatelky, spuštění pilotní verze je v plánu do konce roku. Dlouhodobým cílem startupu Mamio je vytvořit platformu pro mámy ve střední a východní Evropě. V Česku cílí až na 640 tisíc matek, další stovky tisíc potenciálních uživatelek vidí v regionu střední Evropy. Do budoucna má tým také ambici navázat spolupráci s projekty zabývajícími se duševním zdravím v mateřství.

PŘEČTĚTE SI: Psychické problémy žen v těhotenství a po porodu jsou stále tabu. Cestu z deprese nebo úzkosti pomůže najít aplikace

Potenciál nápadu potvrdil výsledek v akceleračním programu Social Impact Award, kde startup obsadil druhé místo. Nedávno Mamio získalo také cenu veřejnosti v soutěži Komerční banky Nastartujte se a nyní se účastní startupové akcelerace Start it od ČSOB.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články