Nač zbytečně doma kupit hory hraček? Táta tří dětí rozjíždí půjčovnu s předplatným a zvítězil s ní v soutěži
Ilustrační foto: Pixabay

Nač zbytečně doma kupit hory hraček? Táta tří dětí rozjíždí půjčovnu s předplatným a zvítězil s ní v soutěži

1. bře 2023 Ivan Horák 4 min

Proč kupovat stále nové a nové hračky, které se doma hromadí a děti si s nimi nehrají? V soutěži startupů zvítězil projekt Toys and Stories. Jejich hračky napomáhající rozvoji osobnosti je možné si půjčovat a v ceně služby je i doručení domů. Inovativní projekt je výhercem soutěže Startup Validation Contest. Její finále se uskutečnilo v únoru v rámci akce Global Investment Summit 2023, jíž byl SJ.News mediálním partnerem.

Za vítězné Toys and Stories na Validation Contestu mluvil táta tří dětí Daniel Musil. „Jsme první online půjčovna rozvojových hraček v České republice,“ uvádí spolumajitel startupu a rovnou popisuje, proč si myslí, že se svým projektem našel mezeru na trhu: „Jana je maminkou dvouleté Anetky a chce pro ni to nejlepší. Ale kvalitní hračky jsou drahé, s těmi koupenými z plastu si Anetka hrát nechce a jen se doma hromadí. Matka s dcerou jsou z toho nešťastné a frustrované.“

Musil je jedním ze čtyř majitelů startupu a upozorňuje, že kvalitní hračky můžou být velmi drahé. Na druhou stranu, když už se rodiče rozhodnou dítěti nějakou takovou koupit, riskují, že si s ní ratolest vůbec nebude hrát. Následný odprodej pak nezřídka bývá složitý a prodělečný.

Rodinám s dětmi podle Musila pomůže tento problém vyřešit jeho startup. „Za předplatné 499 korun měsíčně si mohou půjčit věci v hodnotě tří tisíc korun a vybírají si z více než 450 hraček,“ uvádí podnikatel.

Spolumajitel startupu Toys and Stories Daniel Musil. Foto: Prague Castle Events

Filozofie Montessori

Půjčovna se přitom zaměřuje jen na předměty odpovídající filozofii Motessori. Hračky tedy rozvíjejí osobnost dětí. Pokud se rodiče výběrem strefí a dítěti se půjčená věc zalíbí, existuje také možnost odkupu. Musil zdůrazňuje, že projekt, ve kterém figuruje, je šetrný ke klimatu a brání tomu, aby se v domácnostech kupily nepotřebné hračky, se kterými si děti nehrají.

Toys and Stories se snaží oslovovat rodiny s potomky ve věku do šesti let, kterým záleží na rozvoji jejich dětí. „Sekundární zákaznici jsou pro nás i prarodiče či přátelé. Ti mohou například darovat naše vouchery,“ upozorňuje spolumajitel startupu.

K potenciálním zákazníkům Toys and Stories patří v České republice 386 tisíc rodin. „Každoročně se u nás také narodí asi 110 tisíc dětí, cílová skupina se nám proto průběžně obnovuje,“ vysvětluje Musil.

Global Investment Summit 2023 v rámci něhož se uskutečnil Validation Contest. Foto: SJ News

Projekt Toys and Stories se rozjel v roce 2021. „Vlastně jde o nápad paní Martiny Rosové a přišla s ním do naší agentury AITOM, abychom jí pomohli s tvorbou webu a marketingem. Nám se nám projekt zalíbil a s paní Rosovou jsme se dohodli na tom, že do nápadu zainvestujeme výměnou za získání podílu," uvádí Musil.

V průběhu minulého roku podle něj paní Rosová z projektu odstoupila  a Toys and Stories už pokračuje bez ní. Na základě klientského průzkumu se startup rozhodl některé věci v rámci svého podnikání loni změnit.

Například vadilo, že v ceně půjčovného nebyla zahrnuta platba za dopravu. A lidé byli překvapení, že musejí doplácet, i když jsme to měli na webu uvedené,“ popisuje Musil začátky hračkového byznysu. Postupně přibyla možnost pořídit službu Toys and Stories pro zaměstnance jako firemní benefit a také možnost připojištění hraček.

Rovněž se ukázalo, že jednou z perspektivních myšlenek služby je zaměření se na rozvoj dětí. „Rozhodli jsme se kvůli tomu navázat spolupráci s Irenou Kubantovou, která je ve světě Montessori velkou influencerkou a maminky ji znají,“ zdůvodňuje své rozhodnutí spolumajitel Toys and Stories.

Soutěž i pomoc startupům

Během finále soutěže na Global Investment Summitu 2023 měl každý startup pět minut na svou prezentaci. Z toho dvě minuty podnikatelé mluvili o tom, co a pro jakou cílovou skupinu vytvářejí. Potom tři minuty popisovali, jak svůj projekt realizovali. A vysvětlovali, proč se domnívají, že dává na trhu smysl.

Kromě Toys and Stories takto prezentoval Jiří Brych startup Investbay, investiční fond nabízející společné investování do nemovitostí. Zuzana a Jan Malinovi předvedli projekt designových elektrokol E-cafe Bike. Krystof Paleta ukázal svůj digitální nástroj pro plánování svateb WeMarry. Luboš Kovařík předvedl projekt pro investování do kryptoměn Štosuj, který vymyslel při své dlouhé hospitalizaci.

Jiří Zachardala, a Jiri Madeja mluvili o své vizi létajícího hooverbiku Airwolf. Dalším finalistou Validation Contestu se stali eVlastníci, reprezentovaní Ondřejem Běleckým a Lukášem Truxou. Jejich služba chce modernizovat fungování Společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ).

PŘEČTĚTE SI: Návratnost z rodičovské je 40 procent, upozorňuje projekt Sto skupin. Firemními školkami ji chce zdvojnásobit

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články