Na první energeticky soběstačné obci vydělává ČEZ, v Kněžicích doufají v nová pravidla pro komunitní energetiku
Milan Kazda, starosta Kněžic. Foto: E.ON

Na první energeticky soběstačné obci vydělává ČEZ, v Kněžicích doufají v nová pravidla pro komunitní energetiku

29. zář 2022 Ivan Horák 2 min

Kněžice jsou první energeticky soběstačnou obcí v ČR ale pokud chtějí zůstat soběstačné i nadále, musejí počítat s přírůstkem počtu obyvatel. A doufat, že se změní pravidla pro komunitní energetiku.

Kněžice jsou inovativní hlavně tím, že mají vlastní bioplynovou stanici a kotelnu – kogenerační jednotku na biomasu, která vytápí domácnosti. Ve skutečnosti se jedná o dva kotle: 400 kW je výkon toho, který spaluje štěpku a ten 800kW spaluje slámu. Palivo si většinou ze vzdálenosti do třiceti kilometrů vozí sama obec. „Ale občas přijedou i svozové firmy z větší vzdálenosti,“ říká pro SJ News starosta Milan Kazda.

Bioplynová stanice, který vyrábí elektřinu, využívá například zbytky z restaurací, jídelen či supermarketů nebo nemocnic. „Máme i fekál, který také likvidujeme a ušetřili jsme tak desítky milionů, které bychom jinak potřebovali na výstavbu čistírny odpadních vod,“ podotýká šéf soběstačné obce.

Není ale soběstačnost jako soběstačnost

Co se týká elektřiny, jsme soběstační. Ale nemůžeme ji prodávat našim občanům přímo, protože nám to neumožňuje legislativa. Nevlastníme totiž ty dráty, kterými bychom energii mohli občanům posílat. Musela by nám je pronajmout společnost ČEZ Distribuce. Pokoušeli jsme se s nimi vyjednávat, ale k dohodě nedošlo,“ popisuje starosta úskalí neprobádané cesty. Obcí, které působí v oblasti výroby elektrické energie, zatím mnoho není. „Čekáme na nová pravidla pro komunitní energetiku, jestli se podaří dojednat, abychom po kabelech ČEZu elektřinu mohli sdílet,“ říká Kazda.

Pro Kněžice je – podobně jako pro jiné výrobce elektrické energie – důležité, za jakou cenu se jí podaří silovou elektřinu prodat. V krajním případě totiž může obec dokonce i prodělat. Elektrickou energii vesnice nejprve dodává do sítě vysokého napětí a ČEZ distribuce ji pak prodává obyvatelům Kněžic. „V současnosti kilowatthodinu prodáváme za čtyři koruny a lidé si ji nakupují za devět až deset korun. Teď to je ale extrém, dříve to tak velký rozdíl nebyl. Distribuční poplatek byl 2,50 a teď je to asi tři koruny za kilowatthodinu. A v příštím roce navíc musíme počítat s tím, že nebudeme mít takzvaný zelený bonus,“ uvádí starosta. Zelený bonus prozatím získávali výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Nová výstavba

Stejně jako většina sídel ve Středočeském kraji se i Kněžice rozvíjejí. A pokud chtějí i nadále zůstat energeticky soběstačné, musejí s tím něco dělat. Naposledy řešili otázku dvanácti nových rodinných domů. „Realizovali jsme kvůli nim projekt další, tentokrát menší, kotelny. Ta je doplňkem těch původních. Nachází se v ní kotel s výkonem 120 kW,“ vysvětluje Kazda.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články