Američtí regulátoři uzavřeli Signature Bank. Bankovní systém v USA čelí krizi
Banka Signature Bank sídlí v New Yorku. foto: Shutterstock.com

Američtí regulátoři uzavřeli Signature Bank. Bankovní systém v USA čelí krizi

13. bře 2023 Ondřej Černý 2 min

Startupová a krypto scéna nemá v posledních dnech klidné spaní. V krátké době došlo k uzavření už třetího bankovního ústavu. Tentokrát jde o Signature Bank sídlící v New Yorku, klíčovou banku pro kryptoměnový průmysl. Důvodem pro její uzavření je zamezení systémovému riziku.

Uzavření Signature bank, která má v pěti amerických státech celkem čtyřicet poboček, v neděli 12. března 2023 následovalo po stejném kroku u Silicon Valley Bank (SVB) a kryptobanky Silvergate. V prosinci 2022 měla Signature Bank celková aktiva zhruba 110 miliard USD a celkové vklady přibližně 83 miliard USD. Pro srovnání - SVB obhospodařovala ke konci roku 2022 aktiva v hodnotě 209 miliard USD a vklady v objemu 175 miliard USD.

Všechny vklady a téměř všechna aktiva banky byly převedeny na subjekt s názvem Signature Bridge Bank, provozovaný Federálním pojištěním vkladů (FDIC). Důvodem je zachování bankovních služeb a maximalizace hodnoty instituce pro pro budoucí prodej. Zároveň se v pondělí 13. března pobočky banky otevřely pro klienty.

Biden hrozí postihy

Mezitím do dění vstoupily vlády v USA a ve Velké Británii. Administrativa prezidenta Joe Bidena v neděli rozhodla, že se zaručí za aktiva vkladatelů do SVB překračující zákonem stanovenou hodnotu pojištění vkladů ve 250 tisíc USD. Biden v této souvislosti prohlásil, že je pevně odhodlán pohnat osoby odpovědné za situaci k plné zodpovědnosti a pokračovat v úsilí na posílení dohledu a regulace větších bank. V pondělí 13. března má zveřejnit podrobnosti toho, jak jeho administrativa plánuje zajistit odolnost bankovního systému tak, aby ochránil oživení americké ekonomiky.

Zároveň řada rizikových investorů prostřednictvím Brada Gerstnera, zakladatele společnosti Altimeter Capital, na Twitteru zveřejnila prohlášení, ve kterém se přihlásila k podpoře nové banky, která by mohla plnit dřívější roli SVB. Ta se primárně zaměřovala na financování startupů.

Federální bankovní regulátoři přistoupili k použití nástrojů, které byly naposledy v akci v prvních dnech pandemie covidu a během celosvětové finanční krize v roce 2008. Jde o snahu odvrátit rozsáhlou bankovní krizi vyvolanou runem na banku SVB.

Nový záchranný program

Americká centrální banka také oznámila spuštění nového Bank Term Funding Program, který v souvislosti s aktuálním děním umožní ostatním bankám získat z jejích zdrojů hotovost. Program má být částečně financován federálním ministerstvem financí, které poskytne částku 25 miliard USD. Zároveň FED nestanovil celkovou výši pomoci.

Řeší se ale také další budoucnost SVB. Mezi zájemce o její odkoupení mají patřit JP Morgan a PNC Bank. Mluví se rovněž o zájmu Morgan Stanley a Apollo Management. Cílem je co nejdříve stabilizovat situaci klientů, na které krach SVB silně dopadl.

HSBC převzala SVBUK

Rychleji konsolidace postupuje na druhém břehu Atlantiku. Britská vláda a tamní pobočka SVB oznámily, že došlo k prodeji této entity za jednu libru. Kupcem je banka HSBC, největší bankovní ústav v Evropě, který obsluhuje 39 milionů zákazníků po celém světě.

Ministr financí Jeremy Hunt k tomu uvedl, že vklady zákazníků zůstaly ochráněny. Zdůraznil také, že na transakci nebyly použity žádné prostředky daňových poplatníků. Bank of England k tomu doplnila, že v okamžiku krachu měl SVBUK celkovou velikost rozvahy přibližně 8,8 miliardy GBP (10,7 miliardy USD) a vkladovou základnu přibližně 6,7 miliardy GBP. Půjčky dosahovaly částky 5,5 miliardy GBP (6,3 miliardy USD) a její kapitál se odhaduje kolem 1,4 miliardy GBP (1,7 miliardy USD).

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články