Místo kvalitního zpravodajství konzumují obsah na sociálních sítích nebo v bulvárních médiích. Změnit to má chatbot a aplikace

Místo kvalitního zpravodajství konzumují obsah na sociálních sítích nebo v bulvárních médiích. Změnit to má chatbot a aplikace

25. kvě 2022 Anna Jurečková 3 min

Více než třetina Čechů ve věku 15 až 79 let nesleduje zprávy. Přitáhnout čtenáře ke zpravodajství chce Nadační fond pro nezávislou žurnalistiku a organizace dobrovolníků Česko.Digital. Společně vyvinuly dva nástroje pro zatraktivnění zpravodajství lidem, kteří tíhnou k sociálním sítím nebo bulvárním médiím. Technologie jsou zdarma a mají zvýšit motivaci, zapojit uživatele do tvorby obsahu a podpořit vybudování důvěry v novináře a média.

Nadační fond pro nezávislou žurnalistiku (NFNZ) vyrazil do boje proti poklesu lidí sledujících zpravodajství. Ve spolupráci s dobrovolnickou komunitou Česko.Digital vyvinul nástroje, které mají za cíl přitáhnout čtenáře z kategorií, které si projekt definoval jako ‚mladé a politicky neangažované‘ z větších měst a ‚zcela apatické‘  z menších měst a obcí. Prototypy jsou zdarma k dispozici na GitHubu.

V prvním případě představuje řešení chatbot Newsie. Program určený k automatizované komunikaci s lidmi cílí na ty, kteří jsou zvyklí konzumovat primárně obsah na sociálních sítích. Chatbot pomůže podle předem zvolených časových a zájmových preferencí uživatelům vybrat zprávy, jež chtějí odebírat. Prostřednictvím kvízů a sbírání bodů je navíc motivuje ke čtení. 

Specifikem druhé, starší skupiny je zájem o bulvární média. Aplikace Témata pod lupou je na lokální bázi propojuje s redakcí, čtenáři mohou navrhnout témata, která jsou podle nich v médiích opomíjená. Tipy lze zasílat skrze několik kanálů - online i offline média, sociální sítě, webové stránky obcí či samotnou platformu Témata pod lupou. Funkčním prvkem má být poskytnutí možnosti čtenářům něco ve svém okolí reálně změnit. Projekt by tak měl podpořit vybudování důvěry v novináře a média.

Vznik pomůcek pramení z výzkumu agentury Median pro NFNZ z minulého roku. Jeho výsledky ukazují, že 37 procent Čechů ve věku 15 až 79 let nesleduje zprávy. Jedná se navíc o rostoucí trend, před čtyřmi lety byl podíl nekonzumentů zpravodajství 31 procent.

Až 72 tisíc nových čtenářů

„Posláním fondu je podpora kvalitní a nezávislé žurnalistiky. Dynamická proměna mediálního světa nechává velké skupiny populace bez interakce s kvalitním zpravodajským obsahem,“ říká Jiří Kučera, člen Kolegia a místopředseda správní rady NFNZ. Upozorňuje například na to, že tito lidé chodí k volbám stejně jako ti, co zpravodajství sledují, a jsou snazšími oběťmi mediálních manipulací

Podpora šíření obsahu mezi nekonzumenty zpravodajství proto vyžaduje inovativní nástroje,“ dodává. Redakce díky nim získají nové čtenáře, specifická data o jejich preferencích i přehled o čtenosti článků. Čtenáře do tvorby obsahu již zapojil pomocí aplikace Témata pod lupou internetový server Drbna, který nabízí několik regionálních mutací.

Během pilotního nasazení prototypu od července do října 2021 se podle případové studie Česko.Digital zapojilo přes 500 čtenářů, nástroj pro sběr podnětů vygeneroval přes 60 témat ke zpracování a výsledné články přinesly čtenost 72 tisíc čtenářů. Mezi navrženými tématy, pro něž uživatelé následně hlasovali, se objevily například nehostinné okolí pražské lokality Florenc, špatný stav ulic v Českých Budějovicích nebo potřeba zeleně v centru Brna. 

Foto: Pixabay

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články