Mentoring, vzdělávání vývojářů a zázemí. Herní inkubátor v Brně má již první výsledky
Ukázka ze hry Repeat. (Foto: Ateliér Duchů)

Mentoring, vzdělávání vývojářů a zázemí. Herní inkubátor v Brně má již první výsledky

27. pro 2022 Natálie Vopařilová 2 min

Ačkoliv nově vzniklý brněnský herní inkubátor funguje teprve v pilotní fázi, jeden z jeho tří začínajících vývojářských týmů již vydal první demo. Inkubátor nezávislým herním studiím poskytuje aktivní podporu ve formě zázemí, vzdělání a konzultací. Jedná se o první a zatím jediný svého typu v republice.

Projekt je jednou z mnoha dalších iniciativ místní komunity herních vývojářů GameDev Area v čele s Jakubem Bedecsem ve spolupráci s inovační agenturou JIC v Brně a spolkem Herní Klastr. „V Brně pořádáme řadu akcí. S vývojáři se pravidelně setkáváme na neformálních meetupech,  připravujeme koncerty a každoročně organizujeme Game Access Conference, které se účastní celosvětově významné tváře herního průmyslu,” popisuje aktivity spolku Bedecs.

Momentálně inkubátor funguje v pilotním režimu, ve kterém si zakladatelé ověří, zda nabízí skutečně takovou podporu, kterou začínající vývojáři potřebují. Program je koncipován na půl roku, během kterého jím má projít na šest týmů. Aktuálně jsou zapojeny tři skupiny.

Zástupci JICu a Herního Klastru na návštěvě v herním inkubátoru East Sweden Game. (Foto: Herní Klastr)

Týmům je umožněno využívat prostory v sídle kreativního hubu KUMST, které jsou vybavené potřebným nábytkem a technikou. Součástí podpory je intenzivní vzdělávání ve dvou oblastech. Jedna vývojáře připravuje na řešení ekonomických a právních záležitostí, druhá je seznamuje se všemi aspekty samotného herního vývoje: zapojení se například naučí, jak si sestavit fungující produkci, seznamují je s pravidly herního designu nebo jsou jim představeny technologie, se kterými mohou pracovat.

Výuka probíhá formou týdenních dvouhodinových lekcí. Týmy mohou využít také možnosti individuálního mentoringu s experty, který probíhá každé dva týdny. „Schéma jsme navrhovali podle léty prověřeného švédského modelu,” říká zakladatel GameDev Area.

Programu je určen pro týmy, které mají připravený koncept vlastního projektu s business potenciálem, jež jsou ochotni rozvíjet několik hodin týdně. Zájemci se mohou přihlásit prostřednictvím webové stránky.

„Rád bych upozornil, že naším cílem je podpořit začínající vývojáře v jejich tvorbě. Neposuzujeme potenciál jejich projektu,” zdůrazňuje Jakub Bedecs. „Mám radost, když vidím, že podpora nových talentů plodí ovoce. Jeden z našich týmů, Ateliér Duchů, složený z absolventů Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, právě publikoval demo své hry Repeat. Veřejnost si ho může zdarma zahrát na platformě Steam a získat tak představu, jaké projekty mohu v inkubátoru vznikat,” doplňuje vzápětí.

Ukázka ze hry Repeat. (Foto: Ateliér Duchů)
Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Gaming
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články