Máte padáka... vlastně, povýšíme vás. Šéf správně usoudil, že se zaměstnanec hodí na jinou pozici - a není to výjimečné
Ilustrační foto: Pexels 

Máte padáka... vlastně, povýšíme vás. Šéf správně usoudil, že se zaměstnanec hodí na jinou pozici - a není to výjimečné

30. zář 2022 Ivan Horák 3 min

Když ho ředitel vyhodil z práce, do které nastoupil před osmi týdny, McCann zadržel slzy a nepřestal myslet pozitivně. Vyplatilo se mu to a dnes je ve startupu ředitelem strategie.

Kyle McCann jako 26letý červnu 2017 nastoupil do fintech startupu VizyPay se sídlem v Iowě jako manažer prodeje. Startup navrhuje řešení platebních technologií pro malé a střední podniky v USA. Začátek vypadal slibně a hned během prvních dvou týdnů Kyle podepsal několik smluv s novými zákazníky. Pak se ale situace změnila a přišly týdny bez nové zakázky. Kyle si už přestal myslet, že má nejjednodušší práci na světě.

Proč si mě zavolal šéf?

Mladého muže nejvíce překvapilo, že potenciální zákazníci nereflektovali na nabídky, i když jim řešení startupu VizyPay nabízelo finanční úsporu. Neúspěšné období prodejce netrvalo dlouho. Jednoho dne přišla pozvánka k řediteli a dopředu bylo jasné, o co asi půjde. „Věděl jsem, že mě asi vyhodí. Rozhodl jsem se ale jít na setkání s pozitivním přístupem,” uvedl Kyle. V té době jeho přítelkyně měla brigádu v bankovním domě Wells Fargo Home Mortgage a společně se zrovna přestěhovali. Nájem by z jednoho příjmu by neměli šanci utáhnout.

Poté, co Mac Kylovi šéf řekl, že má padáka, mladík zůstal plný optimismu. Poděkoval svému šéfovi za příležitost, vyzdvihl pozitivní prvky své zkušenosti ve VizyPay a požádal o zpětnou vazbu na svůj výkon. Šéfa zaujalo, že se Kyle moc nevymlouval, proč ve své pozici selhal a spíše vysvětloval, proč pro něj nabízená pozice nebyla vhodná.

Ředitel naslouchal neúspěšnému zaměstnanci a začal pochybovat o svém rozhodnutí. „Cítil jsem, že je opravdový, autentický a pracovitý, a můj instinkt mi během konverzace řekl, že rozhodnutí nebylo správné,” uvedl šéf. A začal přemýšlet nad tím, v jaké jiné pozici by Kyle mohl být užitečný. Ten sice nakonec skončil v pozici manažera, ale, s menším platem, začal ve firmě pracovat na podpoře zákazníků.

Kylovi je nyní 31, stále pracuje pro VizyPay a nedávno oslavil své roční výročí ve funkci ředitele provozní strategie společnosti, která už má 91 zaměstnanců. Se svou přítelkyní se oženil. Ona už dokonce pracuje ve stejném startupu, a to jako ředitelka marketingu a prodeje.

Dvakrát měř...

I zdánlivě vyhrocená schůzka může podle CNBC, která příběh zveřejnila, dopadnout dobře, pokud její protagonisté k problémům přistupují s chladnou hlavou. Oslovený personalista míní, že podání výpovědí a její následné vzetí zpět nebývá zas tak neobvyklé. Situaci jen trochu mění současná atmosféra na trhu práce.

Příběh Kyla je ale opravdu velice specifický. Kvůli tomu, že je na českém trhu nedostatek pracovníků, si ale dnes každý zaměstnavatel dvakrát rozmyslí, jestli propustí člověka. A když k tomu nakonec dojde, tak musel mít opravdu dobrý důvod. Na druhou stranu si umím představit situaci, kdy zaměstnanec způsobí nějakou škodu, něčím se proviní. Jeho nadřízený je trochu cholerický. Pracovníka vyhodí, pak si uvědomí, že ta situace zase tak tristní není,“ říká Marek Strieborný, ředitel z personální agentury Axial.

Institut výpovědi je podle něj zásadní. „Není to, jako když si jdete koupit svačinu. Tomu člověku tím činíte určité problémy, komplikace a stejně tak je může mít zaměstnavatel. Pracovník může chybět. I když třeba pracuje nekvalitně, neznamená to, že nepracuje vůbec. Také může být problém s hledáním náhrady. Obě strany – zaměstnavatel i zaměstnanec by si měli dvakrát rozmyslet, než výpověď podají,“ upozorňuje.

Případů, kdy bývá výpověď brána zpět, zná Strieborný mnoho. „Své rozhodnutí mění zaměstnavatelé i zaměstnanci. Buď se změní okolnosti, nebo se zlepšil výkon práce toho člověka, se kterým chtěli rozvázat pracovní poměr. Při hrubém porušení pracovní kázně zaměstnavatelé ale většinou výpověď zpět neberou. Za celou svou kariéru znám jen dva takové případy,“ připomíná personalista.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články