Lobey, kosmetická značka, kterou vybudovali tři kamarádi. Bez investorů a při zaměstnání
Kosmetika LOBEY začala jako nápad tří kamarádů. Dnes vydělává miliony korun. zdroj: LOBEY

Lobey, kosmetická značka, kterou vybudovali tři kamarádi. Bez investorů a při zaměstnání

4. dub 2023 Zuzana Hübnerová 6 min

Přírodní funkční kosmetiku LOBEY uvedli na trh před necelými pěti lety David Krobot, Milan Krejčí a Tomáš Plíhal. I bez investorů se jim podařilo v loňském roce dosáhnout obratu 125 milionů korun, vybudovat dvacetičlenný tým a vytvořit portfolio čítající téměř dvacet produktů. Ambice má brněnská kosmetická značka ale mnohem větší. Kromě expanze plánuje letos zdvojnásobit tým a ke kosmetice pro ženy přidat třeba i doplňky stravy, ekologické prostředky do domácnosti nebo řadu produktů pro mazlíčky.

Ještě před pár lety pracovali ve velkých korporátech a pomáhali naplňovat vizi někoho jiného. Dnes sedí v nových kancelářích v brněnském Spielberk Office Centru, na konci tohoto roku má jejich tým plánovaně tvořit okolo 40 lidí a portfolio chtějí rozšířit daleko za hranice kosmetiky pro ženy.

Na otázku, jak se člověk, který o vlastní firmě teprve sní, do takové pozice dostane, odpovídá CEO LOBEY David Krobot bez zaváhání: „Gró je zajímat se, vzdělávat, učit se, zkoušet. Nepřemýšlet, ale začít věci dělat. A neustále mít na mysli, že neúspěch je normální. Neúspěchem a chybami se lidé učí. Učí se tak děti, učí se tak všichni.”

Byl jsem naivní, vzpomíná na své začátky Krobot

Sám se snažil o podnikání asi pětkrát, než se konečně dostavil úspěch. „Ty předchozí projekty nevyšly. Hlavně proto, že jsem byl naivní,” říká. Na úplně první pokus o vlastní startup si dobře vzpomíná. „Bylo to asi patnáct let zpátky. Programoval jsem spolujízdy. Nejen na auta, ale i na vlak. Celá idea byla založená na tom, že když pojede vlakem větší skupina lidí, mohou si koupit hromadnou jízdenku a ušetřit,” vzpomíná.

Jenže celý nápad, na kterém strávil asi rok času, narazil hned na několik problémů. Od toho, že člověk, který vybral peníze a měl zakoupit jízdenku, s obnosem utekl, po to, že se projekt ukázal jako nevýdělečný. „Zjistil jsem, že nevím, jak na tom přesně vydělat. Ti lidé díky hromadné jízdence ušetřili třeba dvacet korun a já bych jim z toho měl ještě část vzít,” směje se.

David Krobot se podnikat několikrát pokoušel. Úspěch přišel až s kosmetikou. zdroj: LOBEY

Na podnikání ale nezanevřel a nakonec firmu založil se dvěma kamarády. Zkombinovali své znalosti z pozic vývojáře kosmetiky, kvalitáře zdravotnických prostředků a markeťáka a vznikla značka přírodní funkční kosmetiky LOBEY.

Podnikání při zaměstnání mělo svá úskalí

Přesto, že se během jediného roku jejich obrat vyhoupnul z nuly na sedmdesát milionů korun, setrvával David Krobot, který dnes LOBEY šéfuje, ještě docela dlouho i ve svém původním zaměstnání. „Pracoval jsem v ThermoFisher a byla to pro mě srdeční záležitost. Měl jsem rád svou práci, kolegy a těžko se mi to opouštělo. V nějaký moment už to ale nešlo skloubit. Vstával jsem ve čtyři ráno, spát chodil v jedenáct. Prostě jsem to vyřešil tím, že jsem nespal, což mělo samozřejmě dopad na zdraví,” říká.

Nakonec se všichni tři spoluzakladatelé začali věnovat LOBEY naplno. A jak Krobot říká, od punku postupně přešli k fungování jako standardní firma. „Loňský rok byl pro mě jedním slovem změna. Nastavovali jsme vývojový proces, vzniklo celé oddělení produktového vývoje, nastavovali jsme v podstatě fungování celé firmy. Aby každý přesně věděl, za co zodpovídá,” přibližuje a dodává, že navíc přestěhovali sklad i kanceláře. A to za běžného provozu, aby změny nepocítili zákazníci. I přes to, že se loňský rok v LOBEY nesl převážně v nastavování firmy jako takové, podařilo se navýšit obrat na 125 milionů korun.

Lidé si za kosmetiku připlatí. Musí ale fungovat

Podle Krobota je to především proto, že jejich produkty fungují. „Oproti konkurenci vyvíjíme každý produkt velmi dlouho. Chceme si být opravdu jistí, že bude lidem vyhovovat. Obvykle děláme tři verze produktu, než s ním jdeme na trh. Necháváme vše testovat i na citlivou pokožku. Celkově si zkrátka dáváme velmi záležet na tom, co nabízíme,” tvrdí.

Všechny produkty LOBEY dlouho vyvíjí a testuje i se zákazníky. zdroj: LOBEY

Měsíčně prodají na padesát tisíc kusů produktů. I přesto, že se cena za jejich krémy průměrně pohybuje okolo osmi set korun. „Lidé chtějí, aby kosmetika fungovala. Není to pro ně o cenovce, ale o hodnotě, kterou jim produkt přináší. Když vědí, že skutečně funguje, není naše stávající cena takový problém,” vysvětluje David Krobot.

I proto se v LOBEY vše podřizuje funkčnosti. „Vybíráme klinicky ověřené aktivní látky. Dáváme tam minimálně tři. Složení našeho krému je i dvacetkrát dražší než u konkurence. Mnohdy nejsou krémy třeba za tisíc korun tak kvalitní, protože firmy dají spoustu peněz na zaměstnance, distribuci, marketing,” upozorňuje Krobot.

PŘEČTĚTE SI: Odhalují nevhodnou kosmetiku pomocí aplikace. Nápad už zaujal slovenské investory

LOBEY prodává většinu zboží přes vlastní kanály. Podařilo se jim vybudovat si i silnou fanouškovskou bázi na sociálních sítích. Třeba jen na TikToku mají okolo 155 tisíc sledujících. „My pouze neprodáváme naši kosmetiku, ale také lidem radíme, jak ji používat. Mluvíme o tom, že je mnohdy potřeba změnit životní styl, stravovací návyky. Takže hodně času věnujeme nejen vývoji produktů, ale i edukaci zákazníků. Kosmetika je pouze část řešení nějakého problému,” dodává.

Což zakladatele LOBEY přirozeně vede i k rozšiřování portfolia. „Letos máme v plánu řadu pro děti, pro muže,” potvrzuje Krobot. Do budoucna by podle něj měla být LOBEY značka holistické péče. „Chceme pomáhat celkově. Řešíme proto i nějaké fyzické produkty, doplňky stravy, zdravou výživu, ekologické prostředky pro domácnost,” vyjmenovává a dodává: „Naše poslání je dělat udržitelné produkty, které fungují, lidé se na ně mohou spolehnout a dělají jejich život krásnější.”

Nové produkty, expanze do zahraničí. Bez investorů

Veškeré kroky kosmetický startup zvládl i bez pomoci investorů. „Nepotřebovali jsme je. Měli jsme rozmyšlené, co a jak chceme dělat. Šli jsme na to chytře. A když člověk pracuje chytře, nepotřebuje statisíce nebo miliony,” vysvětluje Krobot, který dříve školil principy takzvaného lean startupu.

Zakladatelé hradili rozjezd sami. Investory nepotřebovali. zdroj: LOBEY

Právě odsud si mnoho inspirace LOBEY vzalo. „Nápad se dá ověřit velmi jednoduše. Rád dávám za příklad největšího prodejce bot v Americe, Zappos. Ti na začátku udělali jednoduchou stránku, kde nabídli boty, a když si je někdo objednal, šli, koupili je v obchodě a poslali mu je. Tak ověřili, zda vůbec někdo bude boty online kupovat,” popisuje. V LOBEY proto začali se dvěma produkty. „Náklady jsme měli minimální. A postupně, jak rostl obrat, tak jsme z něj hradili další růst firmy,” říká Krobot.

Letos firma plánuje růst i za hranice Česka. „Chceme expandovat do Rakouska, Německa a na Slovensko,” potvrzuje Krobot. Stejně jako u produktů jsou ale i v expanzi ambice firmy mnohem větší. Do pěti let by tak LOBEY měla být značka známá po celém světě.

PŘEČTĚTE SI: Výroba kosmetiky s pomocí umělé inteligence i z neobvyklých surovin. Proč ne třeba pecky z avokáda? napadlo Izraelce

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články