Výroba kosmetiky s pomocí umělé inteligence i z neobvyklých surovin. Proč ne třeba pecky z avokáda? napadlo Izraelce
Z dužiny se vyrobí například oblíbená pomazánka guacamole, ale co bude s jádrem? Foto: Pixabay

Výroba kosmetiky s pomocí umělé inteligence i z neobvyklých surovin. Proč ne třeba pecky z avokáda? napadlo Izraelce

26. srp 2022 Ivan Horák 2 min

Bojovat s vráskami je možné i netradičním způsobem. Nově tomuto účelu slouží také jádra z původně mexického ovoce. Ta by musela být jinak likvidována – při rozkládání se z nich uvolňují látky, které kontaminují půdu.

Izraelský startup AvoMed doufá, že pomůže léčit poškozenou kůži a zánětlivé poruchy pomocí avokádových pecek. Za poznáním, že je to možné, stojí dlouhodobý výzkum. Informuje o tom izraelský Jerusalem Post. Za blahodárnými účinky je podle startupu látka nazvaná BioActive PFA. I když na Fakultě chemické VUT v Brně podrobnosti o výzkumu neznají, snažili se alespoň rámcově pro čtenáře SJ NEWS vysvětlit, proč by zrovna avokádové pecky mohly být užitečné. „Předpokládám, že v peckách avokáda jsou nějaké dobré mastné kyseliny, které se budou vstřebávat do kůže a pomohou k lepší hydrataci kůže. Když se mastné kyseliny dostanou do hlubších vrstev pokožky, mohou také nastartovat regenerační procesy,“ vysvětluje odborná asistentka z VUT Andrea Němcová.

Mastné alkoholy

Pecka avokáda musí být bohatá také na různé další látky, aby z ní mohla vyrůst nová rostlina. Ty podle Němcové podpoří v přírodě růst a mohou být užitečné i v kosmetice stejně jako mastné kyseliny. „Také se může jednat o takzvané mastné alkoholy. Ty mohou být pomocnými emulgátory, které spojují vodní a tukovou fázi. Když například vyrábíte krém, obsahuje vždy vodní i tukové složky, a smíchat se dají právě díky emulgátorům,“ dodává odborná asistentka. Bez emulgátorů by krémy, které jsou de facto emulzemi, vypadaly podle Němcové jako mastná polévka – tedy jako voda s mastnými oky.

Odpad při výrobě pomazánky

Zajímavé je, že k ozdravným procesům může sloužit právě kosmetika vyrobená z pecek, které by jinak skončily v odpadu. Startup je může získávat například u výrobců avokádové pomazánky guacamole či avokádového oleje. Všechny pecky, které nenajdou využití například v kosmetice, totiž musí být zničeny, protože jejich přirozený organický rozklad uvolňuje látky, které kontaminují půdu. Jde v podstatě o chemickou válku, kterou rostlina vede v boji o vodu a živiny.

Zmíněná skupina sloučenin PFA pomáhá zmírňovat různé kožní problémy, které jsou důsledkem nadměrného vystavení slunečním paprskům. AvoMed už uvedl na trh celou řadu kosmetických produktů na stejné bázi.

Dobrý obličej

O dalším zajímavém startupu informuje web Cosmeticsdesign. Uvádí, že The Good Face Project získal investici ve výši 5,7 milionu dolarů. Jde o platformu, která využívá coudová data a umělou inteligenci pro vývoj kosmetiky. Řešení si už oblíbila řada společností, včetně například L'Oréal.

Startup počítá s velkým zájmem o svůj software díky poptávce po nové kosmetice, a to hlavně v souvislosti se změřením na krásu u generace Z a mileniálů. Po nových a k přírodě přívětivějších produktech koukají také ekologicky smýšlející lidé – i kvůli nim jede vývoj na plné obrátky.

Víc než v minulosti se také lidé zajímají o to, jakou kosmetiku využívají a jak v jejich těle funguje. A v tom jim Good Face, v překladu dobrý obličej, může pomoci.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články