Ti, kteří chtějí realizovat své myšlenky letos, získají velkou školu. Tuvora o investování Vendeavouru i přístupu ke startupům
Jiří Tuvora z fondu Vendeavour Private Equity Fund SICAV na konferenci Global Investment Summit. foto: Global Investment Summit

Ti, kteří chtějí realizovat své myšlenky letos, získají velkou školu. Tuvora o investování Vendeavouru i přístupu ke startupům

11. bře 2023 Ivan Horák 4 min

Fond Vendeavour má ve startupech okolo tří set milionů korun. Do začínajících inovativních firem ale investuje pouze pod podmínkou zachování majoritního podílu. Výjimku udělal u jednoho maďarského projektu. „Řešíme to ale tak, že budeme mít majoritu podílu ze zisku,“ říká CFO fondu Jiří Tuvora.

Mezi investicemi fondu Vendeavour Private Equity Fund SICAV jsou startupy spíše v menšině, přesto jde o zajímavé a tematicky propojené portfolio, které spojuje hlavně myšlenka zdravého životního stylu.

Máme fondový byznys, který je hodně postavený na komunikaci s investory. Naše startupy jsou v nějaké počáteční fázi, ale nejsme angel investoři. V počáteční fázi jsme jako co-foundeři jen ve startupech, kterým opravdu věříme,“ říká Jiří Tuvora, CFO fondu Vendeavour Private Equity Fund SICAV.

Hlavní je pro něj řízení fondového byznysu a komunikace s investory. A také komunikace s managementem. Ve fondu má teď Vendeavour asi miliardu korun a startupy tvoří asi 200 až 300 milionů, ty jsou ale mimo fondovou strukturu.

Tematicky je spojuje motiv zdravého životního stylu a bydlení. Jde například o Domyrio. To jsou jednoduché dřevostavby. Jen investice do výrobní haly a technologie byla okolo jednoho stamilionů korun. Nejsme ale jako typický venture capital fond, kde mají tisíce nabídek od různých zakladatelů,“ popisuje Tuvora.

Jiří Tuvora z fondu Vendeavour Private Equity Fund SICAV na konferenci Global Investment Summit. foto: Global Investment Summit

Nedávno uvedl, že věří v úspěch jednoho z deseti startupů. Přiznává však, že je to spíše takové klišé, na kterém ukazuje, jaké riziko s tímto typem investování souvisí. V tomto případě jde hlavně o výklad pro co-investory. Ti ve Vendeavouru podepisují, že mohou o všechny investované peníze přijít, přestože fond pečlivě zvažuje, kam je vynaloží.

Projekty nás ze začátku musejí oslovit, pak si řekneme, že nás ta myšlenka zaujala a jdeme společně založit firmu. V takovém případě si ve startupech zpravidla necháváme jedenapadesátiprocentní podíl. Výjimku teď uděláme kvůli jednomu startupu v Maďarsku, kde to musí zůstat jejich domácí firmou. Řešíme to ale tak, že budeme mít majoritu podílu ze zisku,“ vysvětluje CFO z Vendeavouru.

Oborové priority

Fond má své oborové priority, do kterých investuje. Ve skupině je například i startup, jenž vyrábí zdravé tyčinky. Jde o malou firmu, které se podařilo dostat na zahraniční trhy. Tuvora proto očekává, že budou postupně růst. Vendeavour má také léčebné projekty či startupy pracující s vodíkem.

Startupy podle Tuvory často spojuje téma zdravého životního stylu. „V portfoliu máme České houby. Věnujeme se též akvaponii. Tento obor má ale nyní problémy s drahými energiemi. Projekt jsme pozastavili, máme ale připravenou technologii a čekáme, jak se ta situace vyvine,“ říká investor.

Do portfolia Vendeavouru spadají rovněž společnosti Promedeus a PromedeusLab z medicínské oblasti. Věnují se hlavně vybavení laboratoří, distribucí lékařských přístrojů, technice screeningu či rychlé analýze vzorků.

V panelové diskuzi na Global Investment Summit se vedle sebe posadili i zakladatel Fondee Jan Hlavsa a Jiří Tuvora z fondu Vendeavour Private Equity Fund SICAV. foto: Global Investment Summit

Chceme se též začít věnovat diagnostice. Zjistili jsme ale, že dotáhnout patenty do nějakého jednoduchého, komerčně využitelného řešení, které nebude finančně náročné, je občas téměř neřešitelné. Přesto chceme to portfolio firem ze zdravotní oblasti rozšířit,“ prozrazuje další plány Tuvora.

Sám ale hlavně vidí perspektivu v technologických a fintech firmách. Upřímně si ale netroufá tvrdit, kam až se toto odvětví může posunout.

Pokladna není bezedná

Finanční možnosti Vendeavouru ale nejsou nekonečné. Obrací se na něj lidé i s dalšími projekty. Ale v dnešní době drahých peněz je selekce složitější. Není to tak jako před třemi, čtyřmi lety, kdy stačilo deset, dvacet procent vlastního kapitálu a projekty bylo možné profinancovat.

Investor připomíná, že dnes kurzy v bankách dosahují deseti procent. „U startupů je financování problematické a potřebujete paralelně nějaká aktiva, kterými můžete ručit. Startupy jsou tedy více závislé na investorech, než kdykoli dříve. Myslím, že tento rok pro ně bude klíčový,“ uvádí investor.

Ti, kteří budou chtít realizovat své inovativní myšlenky letos, podle něj získají velkou školu. Také ubude těch, kteří k projektům přistupují s naivitou.

PŘEČTĚTE SI: Občas se zakladateli jednáme záměrně provokativně. Manažeři z venture fondů odhalili zákulisí své práce

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články