Lékaři ze dvou kontinentů pomáhají ukrajinským uprchlíkům s rakovinou díky rumunskému startupu
Ilustrační foto: Pixabay

Lékaři ze dvou kontinentů pomáhají ukrajinským uprchlíkům s rakovinou díky rumunskému startupu

6. srp 2022 Ivan Horák 1 min

Zdravotní startup Medicai z Rumunska pomohl lékařům ze tří zemí spolupracovat na léčbě ukrajinských uprchlíků. Projekt je ale úspěšný také na komerční bázi – evidentně našel mezeru na trhu.

Propojují lékaře a pomáhají jim se sdílením informací prostřednictvím cloudových úložišť. V dubnu byly do aplikace společnosti Medicai nahrány první informace o onkologických pacientech z Ukrajiny. Jejich zdravotní stav teď pomáhají na dálku konzultovat lékaři z několika zemí.

Během pár dní se startupu podařilo nastavit infrastrukturu, která poskytne přístup ke zdravotní dokumentaci na dvou kontinentech: v USA a Kanadě, a v Rumunsku a Moldavsku. Hledat efektivní řešení je za současné situace nutné, protože se počítá s tím, že z Ukrajiny může odcházet až šestnáct tisíc pacientů s rakovinou měsíčně.

Medicai uvádí, že jeho webová platforma je kompatibilní s americkým zákonem o zdravotním pojištění HIPAA. Jak se startupu podařilo najít mezeru na trhu, ukazuje názorný příklad. Pacienti si z magnetické rezonance často odnášejí CD se skenem orgánu, který bylo nutné vyšetřit. V lepším případě se data dostanou do centrálního systému nemocnice, rychlá konzultace s odborníky z dalších nemocnic je však nemožná. A právě proto se nabízí řešení rumunského startupu. Kromě pomoci uprchlíkům Mediacai spolupracuje na komerční bázi s 29 klinikami nebo nemocnicemi a eviduje 2 500 účtů lékařů.

Na americkém trhu společnost původem z Balkánu spolupracuje s Element Blue. Tento startup se také věnuje digitalizaci procesů ve zdravotnictví. K zajímavým projektům patří mimo jiné pacientský portál (Memorial Hermannn Patient Portal). Ten využívá technologii jednotného přihlašování, umožňuje zasílání zpráv, online platby i objednávání k lékaři. Zdravotníky lze přes aplikaci také vyhledávat.

Medicai také kooperuje s Microsoftem. Partnerství startupu usnadnilo vstup na zahraniční trhy. Inovativní firmu podpořily s částkou 1,2 miliony eur asociace Heal 21 a nadace Blue Heron Foundation. Loni také do Medicai investoval 400 tisíc eur fond Roca X.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články