KPMG Data Festival na Vysoké škole ekonomické ukáže, jak mohou firmy využít data k lepšímu fungování i k transformaci svého byznysu
Martin Matějka, Principal Consultant, KPMG. Foto: KPMG

KPMG Data Festival na Vysoké škole ekonomické ukáže, jak mohou firmy využít data k lepšímu fungování i k transformaci svého byznysu

13. říj 2022 Petr Blažek 3 min

Zítra, 14. října 2022, proběhne v areálu pražské Vysoké školy ekonomické pátý ročník KPMG Data festivalu. O významu dat pro firmy jsme si povídali s jedním z hlavních řečníků, Martinem Matějkou z KPMG, která je partnerem festivalu.

Před patnácti lety vyšel v Harvard Business Review článek „IT doesn’t matter“, kde autor tvrdil, že IT přestalo být fenoménem, protože je všudypřítomné. Neplatí totéž i o datech? Není už na čase začít brát data jako běžnou součást byznysu?

Určitá paralela tady je. Ale pozor, že na něčem nezáleží, to je také slogan. Data už nejsou něco exotického a náš festival má za cíl střízlivě představit možnosti, které přinášejí. Mezi firmami jsou však v jejich využití stále velké rozdíly, takže na datech rozhodně záleží a má smysl ukazovat si příklady dobré praxe.

Čím jsou zmíněné rozdíly mezi firmami způsobené?

Myslíte důvody jako neosvícený management, nedostatek datových expertů nebo nedostatek dat? Tak snadné to není. Je to kombinací více důvodů. Byznys už je tak vyspělý, že jednoduché problémy má většinou vyřešené. Na operativní i taktické úrovni managementu mají už data odpovídající prioritu. Problém je, že jen málo firem pracuje s daty na strategické úrovni. Nevyužívají je k transformaci byznysu.

Expertů s potřebným technickým profilem je sice málo, ale firmy je dokážou získat, případně se odpovídající technologie můžou samy naučit. Na trhu ale chybí lidi se schopností propojit pohled na data s optikou IT a byznysu. Mimochodem, právě tuhle mezeru zaplňuje náš MBA program Data & Analytics for Business Management na Vysoké škole ekonomické. Jsem přesvědčen, že manažeři s tímto profilem budou ti, na nichž bude záviset budoucnost firem.

A co ten nedostatek dat?

Typický problém je, že firmy data mají, ale z různých důvodů jsou nedostupná, například existují ve vícero verzích nebo s chybami. Znám firmu, kde controlling věnoval 70 % kapacit čistění dat. To je přece neštěstí. V controllingu na tohle nejsou experti, takže zpravidla nebudou tak efektivní a nebude je jejich práce bavit. Ta samá data určitě souběžně čistili i v dalších odděleních. Ve firmě potřebujete jednu pravdu. Jak může dopadnout porada, kam každý přinese jiná data? Na sběr, výběr nebo čistění potřebujete metodiku. Když si každé oddělení vymyslí vlastní, tak se pak sejde několik sad dat, za něž sice jejich majitelé dají ruku do ohně, a přesto se budou navzájem lišit.

Když v controllingu čistí data, pak těžko stíhají svou vlastní práci… Jaké další důsledky pro firmu má, pokud s daty nepracuje optimálně?

Následky se dají rozdělit do dvou skupin: vysoké náklady a ušlé příležitosti k rozvoji. Vysoké náklady jsou viditelný a vyčíslitelný problém. Za ten palčivější ale považuji spíše ušlé příležitosti k rozvoji, protože data mají potenciál transformovat byznys. Neděláme díky nim jenom něco o trochu levněji nebo o trochu lépe. Můžeme díky nim dělat něco úplně jiného nebo úplně jinak. V tom se skrývá klíč k netušeným úspěchům.

To zní jako zajímavá pozvánka na váš festival…

V to doufám. Abych ale někoho nezklamal, musím zmínit, že na festivalu návštěvníci neuvidí konkrétní návody, které by mohli okamžitě použít v praxi. Vždy musí respektovat specifika své firmy – například velikost, kulturu, míru formalizace, komplexitu, IT a podobně. Někdy ale stačí ukázat příklad z jiných firem a v hlavě vám samy naskočí možné paralely se situací u vás. Formát akce jsme ale připravili tak, aby manažerům na všech úrovních opravdu pomohl.

KPMG je dlouholetým velkým partnerem Vysoké školy ekonomické. Přináší vám partnerství to, co jste od něj čekali?

Studenti a absolventi Vysoké školy ekonomické mají v praxi skvělé uplatnění. Ročně nabíráme přes sto z nich do poradenství, auditu, účetnictví nebo daní. Ze své zkušenosti vím, že jsou to šikovní a ambiciózní mladí lidé a je radost s nimi spolupracovat. Takže odpověď zní: rozhodně přináší.

A o čem bude Vaše přednáška?

Představím klíčové principy a tipy, jak se neztratit v moderních trendech jako self-service nebo Data Democratization. Ukážu, jak zvládnout data a analytiku s chladnou hlavou. Tato přednáška začíná hned v devět hodin jako keynote a já doufám, že se všem vyplatí si ji poslechnout - a vybrat si z dalších víc než čtyřiceti zajímavých prezentací a workshopů, které budou následovat.  

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články