Kosmický průmysl v Česku roste. Pomůže tomu i projekt Space Hub či navýšení příspěvku na vesmírné programy
Ministr Dopravy Martin Kupka (vpravo) s pilotem a dnes již rezervním astronautem Alešem Svobodou (druhý zprava) na tiskové konferenci Space2Business. foto: Space2Business

Kosmický průmysl v Česku roste. Pomůže tomu i projekt Space Hub či navýšení příspěvku na vesmírné programy

29. lis 2022 Anna Jurečková 3 min

Větší příspěvek na vesmírné programy, záložní astronaut z Česka, největší česká komerční družice nebo vznik projektu Space Hub. Novinek a úspěchů na poli vesmíru není málo. Svědčí o tom, že se Česká republika stává jedním z důležitých pilířů dalšího rozvoje vesmírných technologií, jak uvedl ministr dopravy Martin Kupka na mezinárodní konferenci Space2Business.

Česko navýší příspěvek na investice do programů Evropské vesmírné agentury (ESA) na 62 milionů eur, tedy 1,6 miliardy korun ročně, což znamená zhruba o 60 milionů korun více než v současnosti. Tím posílí zapojení českých firem v rámci evropských kosmických projektů. Oznámil to ministr dopravy Martin Kupka na tiskové konferenci u příležitosti dvoudenní akce Space2Business, která probíhá v rámci mezinárodní konference Czech Space Week a zároveň českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Jsem rád, že se Česká republika stává jedním z důležitých pilířů dalšího rozvoje vesmírných technologií. Posouváme se tak z pozice, jak se často říkalo, laciných montoven do pozice státu, kde vzniká vysoká přidaná hodnota, kde se daří vyvíjet nové technologie, kde se daří technologiím. Země, kde se daří k inovacím přizvat také akademickou sféru, uvedl Kupka.

Pilot Aleš Svoboda (uprostřed) byl zařazen do astronautského týmu záložníků ESA. foto: Space2Business

Ministr dopravy také zmínil dva české úspěchy na poli vesmírných aktivit. Prvním z nich je zařazení českého pilota Aleše Svobody do astronautského týmu záložníků. Druhým úspěchem jsou tři zcela české družice, které byly vypuštěny v letošním roce. K této trojici se navíc v prosinci přidá čtvrtá, kterou stejně jako předchozí vynese do vesmíru raketa Falcon od SpaceX.

PŘEČTĚTE SI: Česko jako globální hráč v kosmickém byznysu? Šanci prosadit ho mají české firmy, musí se ale spojit

Vlastní družici s názvem TROLL se v polovině roku 2024 chystá vyslat na oběžnou dráhu společnost TRL Space Systems. Půjde o největší družici financovanou ze soukromých investic od vzniku České republiky.

Větší propojení akademické a podnikatelské sféry

Kosmický průmysl v České republice každoročně roste, máme desítky firem, které se podílí na stovkách kosmických projektů, solidní akademické a výzkumné zázemí i aktivní startupovou scénu, kde je prostřednictvím Podnikatelského inkubačního centra ESA v Praze a Brně inkubováno více než 40 startupů, doplnil Kupka.

Petr Kapoun, jehož firma TRL Space Systems v polovině roku 2024 pošle do vesmíru vlastní družici s názvem TROLL. foto: Space2Business

Ve srovnání s dalšími státy, které do ESA vstoupily v posledních letech, je Česká republika, jež se v roce 2008 stala první vstupující postkomunistickou zemí, hodnocena jako nejúspěšnější a může dobře konkurovat i řadě západních zemí. Posílit vznik a konkurenceschopnost vesmírných firem v Česku má nově pomoci i projekt Space Hub, který jako součást programu CzechInvestu Technologické inkubace odstartuje v lednu 2023. Jeho cílem bude mimo jiné prohloubení spolupráce mezi vědci a podnikatelským sektorem.

„Velká část akademického sektoru směřuje do zahraničí i přesto, že v Česku existuje už více než 100 kosmických firem a některé z nich by mohly umět dodávat komponenty do vědeckých misí. Rádi bychom doplnili chybějící nástroj, který by systematicky a oboustranně propojoval nabídku a poptávku a mohla tak vznikat nová zajímavá spolupráce,“ uvedla Tereza Kubicová, náměstkyně pro Technologický rozvoj ve společnosti CzechInvest a zakladatelka festivalu Czech Space Week. Největší akce v České republice zaměřená na kosmický průmysl se letos koná již po páté.

PŘEČTĚTE SI: Češi, byznys a vesmír už není UFO. Brzy poletíme do vesmíru, říká autor lunární škodovky či Prahy na Měsíci

PŘEČTĚTE SI: České startupy na světové vesmírné špičce. V dalších pěti letech si opět sáhnou na desítky milionů korun

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články