České startupy na světové vesmírné špičce. V dalších pěti letech si opět sáhnou na desítky milionů korun

České startupy na světové vesmírné špičce. V dalších pěti letech si opět sáhnou na desítky milionů korun

7. kvě 2021 Šárka Mrázová 6 min

Více peněz a širší nabídka služeb pro nejlepší „space” startupy v Česku. Podnikatelský inkubátor Evropské kosmické agentury (ESA BIC), který provozuje agentura CzechInvest, má za sebou první úspěšnou pětiletku a v rozšířené podobě bude pokračovat až do roku 2026. Od letošního podzimu začne pražský kosmický inkubátor navíc provozovat novinku zvanou Space Hub," řekla v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom šéfka ESA BIC Tereza Kubicová. V neděli 9. května si inkubátor připomíná pět let od svého založení.

V rámci jeho první etapy získalo 34 tuzemských startupů pro své projekty celkem 1,7 milionů euro. A to nejlepší z programu má podle Kubicové pokračovat i nadále. Jde především o podporu technologicky progresivních začínajících firem z oblasti vesmírných technologií a širší spolupráci se soukromým sektorem. Celková výše dotace z EU i od státu podle Kubicové bude stejná jako v uplynulých letech, podporu by mělo získat na 40 startupů.

Kromě toho byl Vládou ČR schválen ještě další velký projekt, který bude realizovat také CzechInvest. Jmenuje se Technologická inkubace a věřím, že pro startupy bude hodně zajímavý. řekla Kubicová v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom. Součástí projektu Technologická inkubace bude také jakási nadstavba pro ESA BIC s názvem Space Hub. Podpora pro jednu mladou firmu by se díky tomu mohla vyšplhat až k částce pěti milionů korun, doposud si přitom mohla sáhnout na zhruba 1,3 milionu korun (50 tisíc euro). Kromě vyšší finanční částky mohou startupy dostat díky Space Hubu také intenzivnější technologické poradenství a dojde k rozšíření možností například ve formě intenzivnější spolupráce se „space“ experty z tuzemska i zahraničí.


Na podzim spustí pražský kosmický inkubátor novinku zvanou Space Hub, prozradila Tereza Kubicová.

 

Na kole z českého startupu jezdí i Orlando Bloom

Česko se může pyšnit jedněmi z nejlepších startupů v oblasti kosmických technologií v Evropě. Jejich kvalitu i rozmanitost dokládá například cena za nejlepší marketing v celoevropské síti inkubátorů ESA BIC (aktuálně existuje 20 inkubátorů ESA BIC), kterou pražský inkubátor v rámci svého pětiletého působení získal. Ukázali jsme v Evropě, že jsme schopni tuto práci odvádět kvalitně,” zdůraznila Kubicová. Za významný posun také považuje vznik pobočky ESA BIC v Brně, kde s podporou startupů pomáhá Jihomoravské inovační centrum (JIC).

K nejnovějším startupovým projektům, které si už stihly získat světové renomé, patří například výrobce ryze českých inovativních kol Festka s odlehčenou konstrukcí, které používá i třeba známý britský herec Orlando Bloom, nebo startup InsightART, který pomocí částicového detektoru jako jeden z prvních rentgenů na světě zkoumá slavná umělecká díla. „Oblastí je řada, od zemědělství, sportu, turistických aplikací po motorky a další, je těžké říkat, kdo má největší a nejmenší potenciál,” poznamenala Kubicová.

PŘEČTĚTE SI: Češi našli nahotinku v údajném van Goghově obraze. „Jsme jako rentgenologové,” říká šéf firmy, jejíž detektory používá i NASA

Bicykly Festka s odlehčenou konstrukcí se staly mezi sportovci velmi oblíbenými. (Foto: Festka)


Nejčastější nedostatky? Špatně nastavené byznys plány

Když by měla Kubicová ukázat na nedostatky, jimiž startupové projekty často trpí, tak je to špatně nastavený byznys plán či přehnaná očekávání oproti skutečné realitě. „Stávalo se, že jsme museli pomáhat s kompletním přenastavením původního byznys plánu, protože predikce a předpoklad k danému sektoru byla úplně jiná, než ukázala realita,” říká. Jde například o projekt firmy Triphood, která vytvořila unikátní aplikaci pro výlety rodin s dětmi. Vývoj softwaru by ale podle původního plánu trval moc dlouho a investice by se nevrátila. Musel se proto podle Kubicové přenastavit byznys plán a projekt se spojil s Českými drahami a prodejem jízdenek. Tak vznikla známá aplikace Vlakem na výlet. 

„Přehnaná očekávání jsou typickým znakem space projektů. Jsou to politické i konkurenční důvody i třeba dlouhotrvající výroba a plány velkých evropských firem, jako je Airbus. Na papíře to na začátku vypadá super, ale střet s realitou, když stojí na třetím subjektu, se může ukázat jako složitý,” vysvětlila Kubicová.

Nový program jako reakce na krizi

Samotná státní agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest chystá v inspiraci ze space oblastí šest dalších sektorů, které v následujících měsících postupně pustí. Spouštíme nový systém inkubace pro startupy. Chceme spolupracovat s inovačními centry po celé republice. Jde o oblast mobility, umělé inteligence, ekotechnologií, kreativních průmyslů a dalších zajímavostí, které vyplynuly z covidu, například crisis response, tedy aktivity na vyhledávání inovativních návrhů a projektů,” vysvětluje Kubicová. 

Ty budou cílit například na zdravotnictví, farmacii, kybernetickou bezpečnost nebo i distanční vzdělávání. Pokud by přišla jakákoliv krize, nejen pandemie, ale třeba kybernetický útok, který nám položí systémy, tak aby bylo na co sáhnout, abychom předešli zmatkům, které se v různých oblastech v těchto dnech dějí, dodala technologická ředitelka ESA BIC. Financování zajistí státní program Country For The Future, CzechInvest bude startupům z pozice operátora tyto peníze přerozdělovat. V příštích sedmi letech by podle Kubicové mělo podporu získat až 300 začínajících firem.

StartupJobs Newsroom je mediálním partnerem ESA BIC.

Foto: ESA BIC, Unsplash

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články