KAUZA: Probádali jsme temné vody internetu. Co vás reálně čeká u podezřele slibných nabídek práce?

KAUZA: Probádali jsme temné vody internetu. Co vás reálně čeká u podezřele slibných nabídek práce?

27. bře 2021 Matyáš Vejskal 17 min

Každý den chodí do facebookových skupin StartupJobs „exkluzivní” nabídky práce slibující výdělek až 40 tisíc korun denně, navíc za pouhé tři hodiny práce z domova. Administrátoři je automaticky mažou, aby se k uchazečům o seriózní práci vůbec nedostaly. Jak ale tyto recepty na zbohatnutí fungují doopravdy? Jako zvědaví žraloci jsme volání hlubin neodolali a rozhodli se temné vody pochybných nabídek prozkoumat. Možná vás zaskočí, co tam dole číhá na každého, kdo hledá přivýdělek - studenty, maminky na rodičovské, důchodce, nezaměstnané nebo zadlužené. Začtěte se do řady napínavých příběhů, a jakmile budete na konci, prosíme vás o jediné, sdílejte to! Sice to nesmažou, ale vy dost možná někomu otevřete oči.

Mission impossible - Žralok mezi vlky

  • Založit si nový e-mail a profil na Facebooku
  • Vytvořit si uvěřitelné alter ego
  • Nechat si naposílat pochybné nabídky ze StartupJobs skupin
  • Odpovědět na ně a čekat, co se stane

Pro své alter ego jsme zvolili jednoduše se nabízející identitu: mladý kluk (25 let) z Prahy, vystudoval střední průmyslovou školu a potom pracoval pár let jako skladník a jako prodavač sportovního zboží. Na konci minulého roku ale přišel o práci a má s přítelkyní začínající finanční potíže, takže hledá co nejrychleji práci s jistým příjmem.

Na nově vzniklý profil, si tajemný pan P. umístil pouze dvě fotky - profilovou a úvodní, obě z fotobanky. Vyplnil dvě předchozí pracovní zkušenosti a přihlásil se do několika skupin s pracovními nabídkami. Do skupiny „Pracovní nabídky, brigády, přivýdělky - celá ČR” pro větší věrohodnost přidal jediný krátký příspěvek:

Už za pár minut začaly na profilu P. zvonit notifikace. V komentářích mu několik lidí nabídlo tři vcelku slušně vyhlížející pozice: pečovatel v nemocnici, práce na stavbě, možná i obchodník se sušenými plody. Záhy přišla první z žádostí o přátelství, od paní Moniky. Ta ve zprávě poslala pouze odkaz na jeden web a jednoduché sdělení: „Zaregistrujse a muzem pracovat zadnej problem nevydim.” (Pozn. redakce - všechny citované zprávy v článku ponecháváme v autentické podobě.)

Držte se, vážení, pojedeme s kopce!

Stručnou odpovědí s několika překlepy odpovídáme, že máme zájem, a bez další předehry přichází další dotaz:

Monika: „Mas elektrinu a plyn na sebe?”

Pan P.: „Ne, to je na domácí.”

Monika: „Tak skus z rodiny nikodo rodiče kamarady atd.”

Pan P.: „A nejsou to nějaký ty šmejdi, jak jsou obcas v televizi?”

Monika: „Nejsou jinak bych dotoho nešla sama a hlavne bychtito nenabizela a byl bbysi podemnou neboj.”

Abychom se fakticky vůbec nebáli, Monika rovnou posílá i motivační fotku, na které se usmívá ve své kuchyni a mává v ruce vějířem peněz skládajícím se z alespoň tří dvoutisícovek, jedné tisícovky a dvou pětistovkových bankovek.

Dobře, je jisté, že tohle bude drsná jízda! Dodavatele elektřiny měnit zatím nechceme a ani k tomu nehodláme nutit nikoho z okolí. To se teď v říjnu 2021 ukázalo jako správné rozhodnutí, když jisté společnosti začaly kvůli skokovému růstu cen energií krachovat. Pokračujeme v hledání stálé práce a neodolatelného balíku peněz.

Je na čase ozvat se na podezřelé nabídky, které administrátoři StartupJobs nepustili do Facebokových skupin StartupJobs - práce v MARKETINGU a StartupJobs - práce v IT.

Dějství první - MLM a doplňky pro zdraví

První nabídkou práce, kterou se vydáme poznat blíže, je nenápadně vypadající inzerát s odkazem na web Příjem Extra. Na webu je zdůrazněno, že může jít o přivýdělek nebo úplně novou kariéru, že nabízí svobodu pracovat, kdy člověk chce a jak dlouho bude chtít, plus jsme ujištěni, že se práci s klienty a doplňky zdraví věnují již od roku 1994. Kdo, to nevíme.

Ze stránky se směje skupinka šťastných kolegů, kteří své životy už změnili, a nad nimi bdí i Cristiano Ronaldo a pár lékařů či držitelů Nobelových cen. Pouze na dvou místech v textu je zmíněna značka Herbalife, jinak je web naprosto bez identifikace. Až z výpisu Whois zjišťujeme, že ho založil Petr Ševela, jednatel společnosti Business Support s.r.o. Rychlý dotaz přes Google nás přivádí do několika diskuzí (např. tady a tady), kde lidé sdílí své zkušenosti s touto firmou. Podle komentářů je spolupráce s ní údajně připravila o jednotky tisíc korun.

Registrujeme se přes formulář, kde je na popis předchozích zkušeností určeno políčko pouze pro 200 znaků, což uvádíme spíše pro zajímavost. Ještě tentýž den volá neznámé číslo. Je to paní Pavla, která obdržela naši registraci a chtěla by s námi projít první kolo pohovoru.

Její projev zní dost strojově, instantně v nás navozuje pocit, že předčítá z připraveného skriptu, ze kterého neumí uhnout. Zopakuje většinu informací z webu a po chvíli přechází k samotnému pohovoru:

Pavla: „Kolik času byste chtěl práci věnovat?

Pan P.: „Zatím nevím, ale klidně tak 20 - 30 nebo i víc hodin týdně”

Pavla: „Dobře. Přístup k internetu máte?”

Pan P.: “Ano.”

(krátká odmlka)

Pavla: „Tak já vám gratuluji. Z toho, co jste odpověděl, mi vychází, že jste na pozici vhodný kandidát.”

To šlo hladce! Pavla posílá odkaz na video a PDF dokument, které si máme ještě ten den projít. Ve videu nic zajímavého není, jen muž, který vede motivační řeč o tom, jak je důležité vzít svůj osud do vlastních rukou a začít podnikat. V PDF dokumentu je trochu více rozepsán systém podnikání z domu, opět bez jakékoliv identifikace firmy.

Jednoznačně jde o formu multi level marketingu (MLM), která se zakládá na komisním prodeji a začleňováním dalších prodejců do struktury pod sebe. Pokud obsloužíte 30 zákazníků za měsíc, vyděláte si 37 500 korun měsíčně. Pokud vyškolíte 20 konzultantů, dosáhnete na jednorázovou odměnu 66 000 korun a získáte navíc jedno až pět procent z jejich obratu. V dokumentu je na závěr doporučeno nenechat se odradit lidmi v okolí, tzv. „zloději snů”, kteří nás budou od úspěchu zrazovat, aby nás ochránili.

O dva dny později si s Pavlou voláme znovu, ale tentokrát na nic nečekáme a pokládáme otázky na tělo. Práce je na IČO, úkolem je najít klienty (údajně poptávky chodí samy), kterým doporučíme vhodné doplňky stravy. Oni si je u nás zakoupí a my je následně objednáme od Herbalife s 25% slevou, což je zároveň i naše odměna - komise. Ano, budu pracovat pod Pavlou. Dotěrně se ptáme i na nutnost investic předem. Nejsou prý veliké - startovací balíček za 1 400 Kč se vzorky pro seznámení se s produkty a placené vzdělávací webináře za 350 Kč každý. Pavla obratem po telefonátu posílá výzvu k platbě.

Tato nabídka práce je na první pohled legitimní MLM model, kde hodně záleží, pod jakého člověka se dostanete a jestli v sobě najdete obchodnického ducha, abyste skutečně dosáhli na slíbených 37 500 měsíčně. Problematickým je ovšem způsob komunikace tohoto podnikání ze strany jednotlivých prodejců, kteří často slibují nesplnitelné.

Jejich motivací je přivést do firmy co nejvíce lidí, od kterých jim budou chodit procenta obratu, takže sami, pravděpodobně bez přímého pokynu od Herbalife, nabízí tuto „práci” po celém internetu, vytváří si vlastní neoficiální weby, brožury a pořádají pochybné pohovory, kterými projde de facto každý, kdo se zvládne podepsat a má přístup k internetu.

V tento moment jsme se obrátili na nejmenovanou právní kancelář. Její zastupitel nám de facto sdělil, že takovéto praktiky nejsou z jeho pohledu „košer”, nicméně nestojí mimo zákon. Ve svém komentáři by tedy musel sdělit, že právně je vše v pořádku, čímž by ale zároveň jménem jejich právní kanceláře tyto praktiky legitimizoval, a to nechce. Také další orgány, na které jsme se obrátili, odpověděly v podobném smyslu. Například podle vrchního policejního komisaře Jakuba Vinčálka se osoby zapletené v podobných praktikách pohybují „na tenké linii toho, co je nevhodné a neetické, a co je porušující zákon".

Pokračujeme tedy dál.

Dějství druhé - binární opce

Naskočili jsem i do další, mnohem slibnější nabídky práce. Martina ve své nabídce hýří emotikony a slibuje, že se dá „moc pěkně vydělávat pouhým kopírováním z mobilu.”

Píšeme tedy zprávu přes Messenger. Martina je sice Slovenka, ale prý to nevadí, v jejich skupině je přes 800 Čechů i Slováků. Posílá záznam hodinové videokonference, kde sympatická Edita prezentuje revoluční způsob vydělávání peněz na finančních trzích. Sama se tomu věnuje už rok, je to maminka na rodičovské, která hledala způsob, jak se uživit a zároveň mít čas na rodinu, aniž by musela chodit do práce.

Prezentuje jedinečnou příležitost, kterou nabízí společnost BE. Následuje promo, že jsou už ve 160 zemích světa, a prezentace tří bratrů zakladatelů, o kterých psal údajně Forbes a Silicon Revue. BE nabízí sekci služeb vhodných pro cestování (různé slevy na hotely), ale také několik aplikací pro vzdělávání. O těch bude řeč především.

Edita doslovně tvrdí: „Na finančním trhu se točí 6,6 miliard dolarů denně, a to od pondělí do pátku. Velmi mnoho lidí se snaží si z toho koláče odhryznout, ale netuší, jak správně si z toho koláče sebrat něco i pro sebe.” Trochu to tady zestručníme - společnost nabízí několik různých aplikací, ve kterých je nějakým způsobem sdíleno know-how potřebné pro obchodování na finančních trzích.

Nepotřebujete nic znát, nic umět, stačí se učit od nejlepších a vzdělávat se. De facto jde jen o to, že kopírujete obchody či strategie profesionálních traderů a vyděláváte s nimi. A za tuhle vzdělávací pomoc platíte pouhých 150 eur měsíčně plus jednorázově 199 - 799 eur podle zvoleného balíčku.

Martina se zmíní, že za měsíc můžeme vydělávat víc, než v předchozí práci, a zve nás do Facebookové skupiny „Be. Cesta k úspechu”. V této skupině různí lidé sdílí screenshoty svých obrazovek s výsledky denních obchodů. Obvykle jde o binární opce, či o forexové a další spekulace.

Na první pohled nám tento způsob obživy připadá vlastně docela přitažlivý. Zobchodujeme pár operací na finančním trhu podle kuchařky profesionálního tradera a vyděláme balík. Navíc přivedeme k BE pár dalších lidí a zkasírujeme procenta i z jejich obchodů.

Po chvilce snění ale začínají na povrch vyplouvat první otázky. Co když naše investice prodělají? Neobchoduje se navíc na měnových trzích s pákou běžně i 1:400? Jeden špatný obchod a proděláme kalhoty. Rozhodli jsem se na investování do binárních opcí podívat blíže.

Pokud nevíte, binární opce je jako sázka v ruletě na černou nebo červenou barvu. Na finančních trzích sázíte na pokles nebo růst kurzu nebo ceny podkladového aktiva. V souvislosti s rychlým bohatnutím jsou zmiňovány především minutové opce - dalo by se říct, že vsázíte na to, že za minutu bude kurz vyšší, nebo nižší než teď.

Napsali jsme proto Janu Langerovi, který vede stránku Investplus.cz, kde najdete celou encyklopedii různých investičních podvodů. Společnost BE nezná, ale upozorňuje na jedno zajímavé úskalí: „Přijde mi to dost podobné schématu High Life Makers, o kterém jsme nedávno psali. Prvním problémem je to, že jsou zájemci tlačeni do binárních opcí, které jsou ale v EHP zakázané z důvodů ochrany spotřebitele. Evropský orgán pro cenné papíry a trhy vyhodnotil, že binární opce jsou často předmětem podvodných nabídek s příslibem snadného a vysokého výdělku, a proto jejich obchodování zcela zakázal. Mohou je obchodovat pouze profesionální obchodníci,” uvedl nás Langer do problematiky.

Zkusili jsem se na tento zákaz investování do binárních opcí zeptat i Martiny, která nás do této příležitosti zasvětila jako první. „Zavisi na tebe co si vyberies, mozes robit binarky, forex aj dalsie, ide o akademiu ktora je licencovana a aj nasi traderi su profesionali od ktorych len kopirujeme,” elegantně se nám Martina vyvlékla z otázky.

Jan Langer zmínil ještě jedno skryté riziko, které si málokdo uvědomuje. „Z výše uvedeného je patrné, že klienti firmy BE obchodují binární opce u nelicencované brokerské společnosti bez oprávnění pro poskytování investičních služeb na území ČR. To je extrémně rizikové a naše zkušenosti s nelegálními brokery jsou bohužel velmi špatné. Většina z klientů u takových brokerů o své peníze přijde. Ať už z důvodu
 vlastních investičních rozhodnutí, nebo jednoduše proto, že je broker okrade. Pro neregulované brokery neexistují žádná pravidla, a pokud nastanou problémy, tak se klient nemá na koho obrátit,” varuje zkušený investor možné zájemce.

Ke druhému dějství snad jen dodejme, že podle jmen zakladatelů lze dohledat článek z minulého roku nikoliv ve Forbesu, ale na britském zpravodajském webu Mirror. Jeho titulek zní „Don't get stung by BE, the latest pyramid scheme from the notorious Islam brothers” (v překladu Nenechte se bodnout BE, nejnovější pyramidovou hrou od nechvalně proslulých islámských bratrů). Hra s názvem firmy BE a anglickým „bee” (včela) je naprosto na místě. Otázkou zůstává, jestli i tento projekt skončí milionovou ztrátou jako jejich předchozí eskapády s kryptoměnami, hodinkami nebo investičním software.

Ač se může nápad „uhryznout” si svůj kus z mnohamiliardového koláče na finančních trzích zdát jako geniální, společnost BE si k vám rozverně přijde každý měsíc pro poplatek za členství a nenápadně naloží veškeré riziko na vaše bedra. Investování na finančních trzích opravdu není hračka, kterou by měli amatéři prezentovat dalším amatérům jako kouzelný hrnec, co každému navaří tolik zlaťáků, kolik zrovna potřebuje.

Dějství třetí - nekromancer

V průběhu tanečků s BE a Herbalife nám napsala i Nikola. Tvářila se, že o nějaké práci ví, že jen záleží na tom, jaké máme zkušenosti a co bychom chtěli dělat. Práci popsala takto: „Zabíváme se vzděláváním a servisem klientů, takže jde hodně o kontakt s lidmi na velmi příjemné bázi a analýza dat, které se klientům prezentují.“

Ujišťuje, že to není podvod, a opakuje, jak moc chápe, co bez práce musíme prožívat.

Nikola údajně pracuje v LPB Group, která se zaměřuje na vzdělávání manažerů skrze webináře a další školení. Pracovní nabídku popisuje takto: „Trainee se věnují hlavně odbornému vzdělávání, cca po měsíci přichází do praxe. S nabíráním zkušeností se zvyšuje ohodnocení. Máme i zajímavé možnosti manažerských pozic. Časová náročnost je minimálně 20h/týdně aby si člověk zajistil příjem, který je ze začátku cca 15 tis po prvním měsíci praxe, nasledně se zvyšuje průměrně na 25-30 tis, ale není nijak omezený.”

Tohle je tak už hraně toho, co vlastně do článku hledáme, ale máme zvláštní pocit deja vu a domlouváme si s Nikolou 30minutový telefonát. Detailně se vyptává a snaží se neustále ujišťovat, že naše situace je opravdu těžká a že nás naprosto chápe. Ve druhé části rozhovoru nám dochází, proč se tolik snažila, protože představení práce samotné šije dokonale na míru našemu alter egu. Mluví o příležitosti, o svobodě, o neomezeném příjmu, o růstu, o zkušenostech, o tom, že každý může být manažer atd. Nevydržíme to obecné povídání a začínáme pokládat přímé otázky:

Pan P.: „Na internetu jsem o LPB Group bohužel nic nenašel.”

Nikola: „My jsme vlastně seskupení odborníků, kteří se zaměřují na Liberec, Prahu a Brno. (Pokračuje delší obecné vyprávění.) Naše společnost má víc podobných struktur, ale všichni spadáme pod společnost Profi poradenství, která je na trhu od roku 2002. Náš ředitel Láďa Zajíc vymyslel i systém řešení jednotlivých oblastí… (Pokračuje dál.)”

Mezitím si googlíme Profiporadenstvi.cz a pocit deja vu se začíná stupňovat. Naprosto ukázkoví finanční poradci - web bez kontaktů, jen plno spokojených klientů a spolupracujících bank a pojišťoven. Další výsledek vyhledávání je vlákno diskuze na eMimino s názvem „NEBRAT!!! Nevím jestli je to stále aktuální, ale doporučuji držet se od Profi Poradenství dál, hodně daleko stejně tak od OVB.” Ne, OVB ne, to přece už nemůže žít!

Vracíme pozornost zpátky Nikole.

Nikola: „ ... spadáme pod evropský holding OVB Allfinanz.”

Ne, o tomhle nemůžeme snad ani psát, to by bylo příliš osobní. Sice nám Nikola ještě řekne pár perel, jako že je to práce na IČO, ale budeme mít pracovní smlouvu, nebo že není žádný tlak na poradce uzavírat smlouvy, ačkoliv po další otázce uznává, že odměnu dostaneme pouze formou provize z uzavřených smluv.

Už během studia na vysoké škole autor komentáře pohovory u OVB zažil a má v tomto směru úplně jasno. Příběhy spolužáků, kteří v rámci studia na VŠE pro OVB delší dobu pracovali, byly v jednom směru dost podobné - nekončily šťastně. Nadšeně zainvestovali desítky tisíc korun do různých školení a workshopů, a jakmile naděje na zbohatnutí pohasla, uzavřeli pár smluv pro rodinu a kamarády, aby pokryli alespoň náklady a odcházeli s nulou.

Ať už si OVB bude říkat, jak chce, v poradenství založeném na konzultantech s dvou až tří týdenním školením lze jen těžko věřit. Neděsí nás ani tak to, o kolik peněz naivní uchazeči mohou přijít, jako rozsah paseky, kterou mohou i při nejlepších úmyslech svým provizně motivovaným finančním poradenstvím způsobit klientům.

Redakci SJ.News se později ozval zakladatel skupiny LPB Group pan Václav Hlubuček a ohradil se proti zařazení do „skupiny neseriózních či podvodných pracovních nabídek”. Trvá na tom, že si dlouhodobě zakládají na seriózním a slušném podnikání. Jeho úplnou reakci zveřejňujeme na konci článku.

Dějství čtvrté - Bitcoin „v poriadku”

Na závěr si chceme spravit chuť a odpovídáme na nejlukrativnější inzerát z naší skupiny. Píšeme Maman A., která slibuje přivýdělek i 1 500 eur denně (skoro 40 tisíc korun) a jednorázový registrační bonus 100 euro. Co se začalo dít, neumíme popsat lépe, než to vystihne doslovná konverzace s Maman A.

Pan P.: „Zdravím, viděl jsem vaší nabídku práce a mám zájem. Dlouho nemůžu praci najit, pomuzete mi?”

Maman A.: „Máte záujem o pravidelný príjem týždenne?”

Pan P.: „Ano, idealně z domova”

Maman A.: „Nazýva sa to Binárna platforma opcií, je to skvelý spôsob, ako zarobiť peniaze a exponenciálne zvýšiť svoje investície, investor si môže sadnúť, relaxovať a investovať z pohodlia domova. Vyšší počiatočný bitcoin vo vašej peňaženke prináša vyššiu návratnosť ziskov. Máš záujem?”

Pan P.: „Asi jo, opravdu to funguje a vidělám 1500 euro denně?”

Maman A.: „Je to proces, kedy vložíte pevný vklad, aby sa umožnil proces obchodnej ťažby, začnite pomocou signálu našej spoločnosti na ťažobný systém systému 8 a vložený pevný vklad sa automaticky obchoduje a premení sa na obrovský zisk, takže to, čo vložíte, bude to, čo zvyšuje váš zisk na oplátku …”

...

Maman A.: „Musíte si len kúpiť bitcoin a investovať ho do spoločnosti. Aby sa ťažba mohla začať v poriadku.”

Pan P.: „Kolik je minimum?”

Maman A.: „100 €”

Pan P.: „Aha, tak dobře. seženu si ty penize a ozvu se. fakt potrebuju zacit vydělávat, protoze jsme na tom teď opravdu špatně.”

Maman A.: „V poriadku, musíte byť rýchli a zarobiť svojej rodine peniaze v poriadku. Tvoja rodina potrebuje dobrý život.”

...

Manan A.: „Dobre, poďme si teraz kúpiť bitcoin. Teraz musíme nakupovať bitcoiny. V poriadku. Kliknutím na odkaz si stiahnete aplikáciu, aby sme si mohli kúpiť bitcoin.” (A posílá odkaz na kryptopeněženku.)

Pan P.: „Stahuji.”

Maman A.: „Musíte si len kúpiť bitcoin a investovať priamo do spoločnosti.”

...

Maman A.: „Musíte mi poslať snímku obrazovky aplikácie, aby som vám mohol ukázať, čo máte robiť, dobre.”

Pan P.: „A vy teda nejste žena?”

...

Pan P.: „Mám 0,02 bitcoinu.”

Maman A.: „Dobre, teraz to musíte poslať spoločnosti.”

Pan P.: „Jako investici?”

Maman A.: „Ano”

Maman A.: „18W3R…................cAhYCq6”

Maman A.: „Pošli to spoločnosti a daj mi vedieť v poriadku.”

Maman A.: „Pošli to a daj mi vedieť, aby som to mohol potvrdiť v poriadku.”

Maman A.: „Dajte mi vedieť, keď to dokončíte.”

Pan P.: „Pošlete mi fotku vaší občanky? Jen abych měl jistotu, že to není podvod, prosím.”

Maman A.: „Nie je to v poriadku.”

Maman A.: „Pošlite to, aby som vás mohol okamžite zaregistrovať do spoločnosti.”

Maman A.: „Ak si chcete zarobiť peniaze, musíte postupovať podľa pokynov.”

Ano, Binární Platforma Opcí je vlastně anonymní adresa bitcoinové peněženky, kam můžete poslat libovolnou sumu. Žádný doklad, žádný web, jen Maman A., která o sobě občas píše v mužském rodě směsicí češtiny a slovenštiny, a která vám slibuje, že investujete do obchodní těžby a budete pohádkově vydělávat. Jestli jsme tři předchozí dějství zasvětili MLM byznys modelu, tak tady už se dostáváme na hranu slušnosti a moc prostoru pro pochyby o nekalosti této nabídky nám nezbývá. Kdo by na tak okatou kulišárnu skočil? Počkat, nepsalo se o tom už v roce 2018? Třeba tady na Bitcoinvkapse.cz.

Není to tak trochu podvod?

Během necelého týdne do naší falešné schránky přišlo 23 e-mailů slibujících snadný příjem, na Facebooku našemu alter egu napsalo 76 lidí, z toho ve 31 případech šlo o nahé foto nebo jiný spam, a pouze ve dvou zprávách a třech komentářích šlo nejspíš o seriózní nabídku práce. Nikdo nechtěl vidět CV, nikdo se neptal na vzdělání, na jazyky, na zkušenosti.

Vykrystalizovala nám během těch dní jedna krátká rada:

Když člověk hledá práci, měl by chtít minimálně vědět, pro jakou společnost bude pracovat, na jakou pracovní smlouvu to bude a jaká bude jeho odměna, nebo jak bude vypočítávána.

Když jsme se na tyto otázky zeptali, vždy jsme dostali vypovídající odpověď a až na poslední případ nešlo o vyložený podraz. Stačí si potom některé údaje ověřit jednoduchým vyhledáváním v Obchodním rejstříku nebo na Googlu a zbavit se největších obav.

Zdá se, že většina těchto nabídek se pohybuje na hraně zákona, ale ne všechny lze jednoduše označit za podvod a systémově postihnout. „S vámi uvedenými případy se pravidelně setkáváme a zcela jistě se nejedná o nový fenomén. Taková jednání trestně postižitelná jsou, je však nutné uvést, že ne všechny případy jsou v rozporu se zákony. Osoby, které se takových jednání dopouští, se pohybují na tenké linii toho, co je nevhodné a neetické, a co je porušující zákon,” uvedl pro Newsroom vrchní komisař Policejního prezidia České republiky kpt. Jakub Vinčálek.

Obezřetně se k problematice staví i Česká obchodní inspekce, která podobné podněty předává buď k prošetření přímo policii, ve vzácných případech může udělit i pokuty, ale pouze pokud bylo použito nekalých obchodních praktik.

Pokud nehledáte práci, ale za každou cenu chcete začít naplno podnikat se všemi riziky, stačí napsat do nějaké skupiny, která má v názvu slovo „přivýdělek” nebo „práce z domova”, a vybrat si, jestli budete přeprodávat kolagen, diamanty, doplňky zdraví, finanční produkty, případně zkusíte investovat peníze do anonymních bitcoinových peněženek, nebo si „odhryznete svou část z koláče finančních trhů” pomocí binárních opcí.

Pro všechny uchazeče o seriózní pracovní nabídky by měly ale být výše zmíněné termíny varovným signálem k maximální opatrnosti.

Přišla vám exkurze do hlubin světa finančních nabídek přišla stejně strhující jako nám? Jestli jsme vám dokázali předat aspoň trochu té ostražitosti, bylo by skvělé, kdyby si tento text přečetlo tolik lidí, aby se zaručené recepty na zbohatnutí brzy staly historií a správkyně Facebookových skupin StartupJobs nemusela dennodenně mazat hromady pochybných inzerátů.


Reakce zakladatele LPG Group Václava Hlubučka na zmínku o jeho společnosti v komentáři SJ.News:

Proti zařazení naší skupiny do daného článku jsme nuceni se ohradit a vyjádřit náš nesouhlas. Svým obsahem má článek tendenci ve čtenáři vyvolávat pocit nedůvěryhodnosti naší pracovní nabídky. Publikovaný text zasahuje naši dobrou pověst, kterou jsme budovali dlouholetou poctivou prací, což jsme schopni jasně prokázat a doložit. Již více než 15 let podnikáme v oblasti finančních služeb a dlouhodobě si zakládáme na seriózním a slušném přístupu. Výsledkem naší kvalitní práce je několik tisíc spokojených klientů, se kterými spolupracujeme a pomáháme jim řešit široký okruh záležitostí týkajících se finančního sektoru. V naší finanční skupině máme desítky úspěšných kolegů, kteří oceňují profesionální zázemí a pracovní podporu včetně velmi kvalitního, propracovaného systému vzdělávání.

Matyáš Vejskal

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články