Kanadský startup, který vyvíjí ultra rychlý pozemní dopravní systém, představil zmenšený prototyp vlaku FluxJet
Vizualizace vlakové kapsle FluxJet. Foto: TransPod

Kanadský startup, který vyvíjí ultra rychlý pozemní dopravní systém, představil zmenšený prototyp vlaku FluxJet

22. čvc 2022 Petr Blažek 1 min

FluxJet je kapsle pro pasažéry určená k cestování rychlostí až přes tisíc kilometrů za hodinu. Počítá s pohybem v hermeticky uzavřené trubce, z níž je odčerpán vzduch. Je unikátní navrženým způsobem bezkontaktního získávání elektrické energie; k pohonu však využívá běžně používaný lineární elektromotor.

Prvním cílem společnosti TransPod je spojit kanadská města Calgary a Edmonton, vzdálená od sebe 300 kilometrů. Projekt má podle vypracované studie proveditelnosti vytvořit do roku 2030 celkem 140 tisíc pracovních míst a přidat na HDP regionu téměř dvacet miliard dolarů (amerických). Jízdenka má podle této studie stát 90 dolarů, přičemž běžná cena letenky je údajně 162 dolarů. Projekt má ušetřit ročně téměř 650 tisíc tun CO2. Náklady však TransPod neuvádí.

TransPod je startup, který na zmíněný projekt získal v březnu 2022 financování 550 milionů dolarů od konsorcia kanadského venture kapitálového fondu Broughton Capital Group a čínské společnosti China-East Resources Import & Export Co. Mezi partnery projektu, jak je TransPod uvedl při příležitosti představení FluxJet, však čínský investor chybí.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články