Zvykli jste si na doma a nechce se vám do kanclu? 5 rad od psychologa, jak návrat ustát

Zvykli jste si na doma a nechce se vám do kanclu? 5 rad od psychologa, jak návrat ustát

21. kvě 2020 Václav Lang 4 min

Taky už jste si zvykli na pohodlí své domácí kanceláře a teď jste jak na trní, protože se co nevidět máte vrátit zpátky do té “opravdové”, kam budete muset dojíždět tramvají, oblečení, možná i upravení a možná bez svých domácích mazlíčků? Pak nezoufejte, protože podle průzkumů i různě hlasitých nářků ve veřejném prostoru nejste sami. Zeptali jsme se tudíž odborníka, jak nejlépe se na návrat do výroben čehokoli připravit.

„Má domácí pracovna je mnohem hezčí než firemní kancelář. V práci bych se neustále potýkala s tím, jestli mám dostatek světla, abych pořádně viděla a nebolela mě hlava. Pak tam jsou ty hlasité konverzace kolem, zatímco se snažím dokončit svůj úkol. A taky nutnost vypadat před šéfem zaneprázdněně, právě když jediné, co zrovna potřebuji, je tiše sedět a přemýšlet. A to nemluvím o nemožnosti vyhlédnout z okna - protože tam žádná okna nejsou.”

Pokud vám tato slova od jisté Sydney, která je pronesla v diskusi na webu FairyGodBoss, připadají povědomá, pak vězte, že se stejnými myšlenkami se potýká velká část pracovníků po celém světě, které pandemie koronaviru poslala z kanceláří do domácích pracoven.

Podle nedávno zveřejněné studie, kterou v dubnu provedla společnost IBM prostřednictvím svého Institutu pro byznysové hodnoty (IBV, Institute for Business Value) mezi 25 tisíci pracujícími Američany, lidem se práce z domova zalíbila. 75 procent z nich uvedlo, že by chtěli po návratu do kanceláří mít možnost využívat práce na dálku alespoň příležitostně, 54 procent by si přálo, aby tzv. remote mód zůstal primárním způsobem jejich práce.

PŘEČTĚTE SI: Startupy a práce na dálku: Domácí kanceláře nejsou pro všechny. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Právě možnost home office se dlouhodobě drží na předních příčkách v průzkumech nejoblíbenějších benefitů (podle nedávného průzkumu mezi uživateli StartupJobs se právě možnost práce z domova ukázala jako nejžádanější benefit) a některé velké technologické firmy jako by se nyní skutečně předháněly, kdo nabídne zaměstnancům pozdější nástup do kanceláří. Ostatně odborníci se shodují, že i po překlenutí krizové situace už kancelářské prostředí a vůbec kultura firem nezůstane stejná jako v době před pandemií.

Někde se však pracovníci již pomalu na své kancelářské židle vracejí, případně je to brzy čeká, a stejně tak, jako jsme se původně museli naučit přivyknout tomuto novému prostředí a osvojit si nové pracovní nástroje a návyky, se nyní řada z nás musí poprat se stejně náročným návratem.

„Začít dělat věci jinak, to je pro mozek vždycky výzva. A dokonce i v případech, kdy se subjektivně jedná o změnu k lepšímu. Nejdříve jsme museli změnit své zvyky, rituály a denní rutiny a povinně zůstat doma. A najednou o měsíc nebo dva později, když si na to mozek už už zvyknul a vytvořil si novou sadu návyků, tak po něm zase chceme změnu. Měnící se prostředí je pro nás zkrátka výzva a není ostuda si to připustit,” vysvětlil pro StartupJobs Newsroom psycholog Jan Kuba, spoluzakladatel společnosti YCLUSTER, která se specializuje na psychologii ve firmách, vzdělávání zaměstnanců a především nábor lidí prostřednictvím videopohovorů.

PŘEČTETE SI: Jak se vypořádat se strachem v době pandemie? „Udělejte si vizi,“ radí psycholog

Exkluzivně pro StartupJobs Newsroom připravil Jan Kuba 5 rad, jak přechod zpátky do kanceláří lépe a efektivně zvládnout:

1) Nedělejte, že vám to nevadí

Je úplně v pohodě, že z toho nejste nadšení! Připusťte si to. Klidně si to řekněte i nahlas. Rozhodně nedělejte, že se vás to netýká. Připustit si své emoce a pojmenovat si je, je základním předpokladem k jakémukoliv zvládání změn. Teprve po tomto kroku na to můžete jít logikou.


2) Co vám bude v kanceláři nejvíce chybět?

Na home office jste si vytvořili úplně nové rutiny a najednou s tím má být konec. Možná ne tak úplně! Samozřejmě jsou věci, které si do kanceláře z domova přenést nemůžeme; třeba ranní telefonáty v pyžamu z postele. Jsou ale určitě věci, které si přenést můžeme. Třeba jste si zvykli na božský klid, který doma máte? Třeba sluchátka s aktivním potlačováním ruchu okolí vám pomohou navodit pocit, že jste v kanceláři sami. Zapojte svou fantazii, třeba si můžete kus home officu přenést i do své kanceláře!

3) Lze přenést nějaké rutiny?

Říká se, že být efektivní na home office vyžaduje přísné rutiny a dobrý time management. Zkuste si své nové rutiny přenést z domova do kanceláře. Zvykli jste si v první hodině vyřizovat e-maily a pak se teprve pustit do telefonátů? Vyhovovala vám společná online porada v pondělí ráno? Zkuste to i „offline” a pokračujte v tom, v čem jste byli doma efektivní.

4) Komunikujte - pravděpodobně v tom nejste sami

„Misery loves company” platilo a platí! Využijte toho, že máte kolem sebe své „staré” kolegy. Dost možná jsou na tom podobně jako vy! Sdílejte, využijte možnost si povídat z očí do očí, z roušky do roušky. Nastavte si společně takové prostředí, abyste se cítili dobře. Buďte iniciátorem, nečekejte, než přijde první problém.

5) Najděte si věci, které vám doma chyběly

Tímhle bodem by možná někoho napadlo začít. Já ho úmyslně dávám až jako poslední bod. Když totiž rovnou začneme „logickými” argumenty ve smyslu „Proč je to vlastně v té kanceláři super?”, nemusí padnout na úrodnou půdu. Emoce mohou být mnohem silnější. Zpracujte nejdříve všechny předcházející body a teprve potom, jako pomyslnou třešničku na dortu, si odpovězte na otázku, co vám návrat do kanceláře přinese, na co se můžete těšit, co vám už chybělo. A půjde to líp!

Foto: Unsplash, Archiv Jana Kuby

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články