Díky CzechInvestu získalo investici 27 procent jím podpořených startupů
Foto: Unsplash

Díky CzechInvestu získalo investici 27 procent jím podpořených startupů

13. bře 2023 Ondřej Černý 1 min

Podpora celkem 213 startupů. Takový je výsledek projektu Podpora startupů agentury CzechInvest od roku 2016 do roku 2022. V rámci čtyř různých programů bylo také zorganizováno 233 misí do zahraničí v šestnácti různých destinacích po celéme světě. Díky projektu získalo investici 27 procent firem. Celková hodnota těchto investic dosáhla dvou miliard korun.

Startupy se v rámci programů CzechStarter, CzechDemo, CzechMatch a CzechAccelerator mohly potkat se zahraničními mentory a poradenskými společnostmi, které jim pomáhaly s rozvojem podnikání a propojením s potenciálními partnery. Součástí byly také workshopy, mezinárodní veletrhy a konference. Startupy během těchto programů získaly své první zahraniční klienty.

Průměrné stáří podniků, když žádaly o podporu, bylo 2,37 roku. Nejčastěji byly podpořeny firmy z oblasti AI/VR/AR (18 procent), webových služeb (13 procent) a analytiky, big data a projektového managementu (11 procent). Nejhojněji se podpořené projekty prezentovaly na mezinárodních veletrzích, festivalech a konferencích v Lisabonu, Silicon Valley, Las Vegas a Londýně.

Projekt byl realizován z prostředků Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020. Navazující projekt Internacionalizace bude pokračovat v podpoře startupů v pokročilejších fázích jejich vývoje a v jejich vstupu na zahraniční trh, a to od přípravy ke vstupu až po podporu v dané destinaci.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články