Český Prvok bude mít sourozence v Kanadě a domy se tisknou už i z plastu
Český startup vytiskne z betonu v Kanadě dům pojmenovaný Rosette. Vizualizace: Scoolpt

Český Prvok bude mít sourozence v Kanadě a domy se tisknou už i z plastu

25. srp 2022 Ivan Horák 3 min

Nedávno český startup Scoolpt představil vytištěný dům pojmenovaný po jednobuněčném organismu, teď se chystá stavět květinu až za oceánem.

Vytiskli první dům v Česku a nyní expandují i za hranice „Zvítězili jsme v soutěží v Kanadě na dvoupodlažní tištěný dům. Realizace se připravuje a projekt je už hotový. Objekt vznikne na půdorysu květiny, bude pojmenovaný Rosette a bude se skládat ze tří bytů,“ říká pro SJ News jednatel společnosti Scoolpt Michal Trpák.

Původní profesí je sochař a věnuje se také výtvarnému umění. K tištěným domům jej přivedl zájem o architekturu. „Za prvé jsem tu technologii chtěl vyzkoušet na něčem větším. A za druhé jsme s kolegy z fakulty architektury na ČVUT založili startup Scoolpt. Firma se věnuje hlavně architektuře a 3D tisku z betonu,“ říká inovátor, který také nadále pokračuje ve své volné tvorbě.

Dům za šestnáct hodin

Tištěný dům Prvok má viditelné stopy řádkování. Ty vznikly postupným vrstvením betonu. Scoolpt je na Prvoku nezakrýval a někomu mohou připomínat přírodní strukturu. „Povrch našich domů může mít různé podoby, nám se ale přiznané stopy po vrstvení líbí. Je ale také možné zvolit způsob, který vypadá, jako když se plete svetr,“ vysvětluje inovátor. Některé objekty startupu trochu také připomínají výtvory vznikající v kreativní hře Minecraft. Tisk Prvoka trval šestnáct hodin a vznikl 11. června 2020.

Prvok je prvním vytištěným domem v České republice. Foto: Scoolpt

Prvok se ve skutečnosti skládá ze dvou pět centimetrů silných skořápek betonu a prostor mezi nimi je kvůli izolaci vyplněn deset centimetrů silnou vrstvou polyuretanové pěny. „Vše si tiskneme sami, technologii ale do zámoří stěhovat nebudeme. Na místě si tam koupíme robota, míchačku i pumpu,“ říká Trpák.

Scoolpt se prezentuje jako kreativní, výtvarně - architektonický startup. „Chceme předvádět prototypy, které ukazují nové cesty v designu i v technologiích. Po Prvokovi díky nám vznikla první z betonu vytištěná nabíjecí stanice pro elektromobily. A teď jsme vyrobili mobiliář včetně pódia v Českých Budějovicích,“ ukazuje na další úspěchy inovátor. A předpovídá, jak to bude se stavebnictvím vypadat dál.

Roboti poskládají cihly

Když se začalo s e-knihami, tak existovaly názory, že se přestanou číst ty klasické tištěné na papíru a zatím se tak nestalo. Ale dá se očekávat, že se možná bude z cihel stavět méně,“ říká Trpák. Stavebnictví podle něj bude směřovat k nějaké víc automatizované podobě.

A je jedno, jestli to bude 3D tisk, nebo nějaký robot bude skládat cihly. Také může jít o automatizované frézování segmentů, ze kterých se pak bude dohromady skládat dům,“ uvádí inovátor a přiznává, že tisk z betonu má své limity. „Vyrábět touto metodou je možné spíše menší objekty, a ty větší se musejí skládat ze segmentů. Dokonce se uvažuje také o výškových budovách. Robot by vždy vytisknul nějaké patro a pak by se přesunul o podlaží výš, nebo by se segmenty vytiskly v hale a pak se poskládaly jako lego. Nějaké koncepty už existují, ale technologie je teprve na začátku,“ připomíná podnikatel. Má pocit, že u nás v České republice jsme pořád s inovacemi zabrzdění. „Vzniká málo zajímavých domů nebo architektury, která by působila nějak invenčně či inovativně,“ dodává.

Dům z recyklovaného plastu

Ze světa přitom přicházejí zprávy o různých zajímavých experimentech. Například časopis Business Insider nedávno přišel  s tím, že v USA experimentují s tištěnými domy z plastů. Startup Azure se chlubí tím, že objekty vyrobí ve srovnání s klasickými postupy o sedmdesát procent rychleji a o třicet procent levněji. Až 60 procent hmoty tvoří recyklát získaný například z plastových lahví. Na některé typy objektů, jejichž cena začíná v případě malého domu na 25 tisících dolarech (přes 600 tis. korun), jsou i tříměsíční čekací lhůty. Startup si proto pořizuje novou technologii, aby mohl lépe uspokojovat požadavky zákazníků.

Trpákovi se ale zrovna tyto domy moc nelíbí. „Originální design Azure nemají, co se týče recyklátu plastu – používaný materiál PET je velice dobře recyklovatelný a široce využívaný, horší je to s ostatními plasty. Obecně je jejich tisk také pomalejší a při velkoformátové výrobě je problém se smršťováním,“ dodává Trpák.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články