i&i Bio získalo další kapitál. Byznysmeni posílají 50 milionů korun na podporu vědeckých projektů
Jaromír Zahrádka, spoluzakladatel biotechnologického inkubátoru i&i Prague a výkonný ředitel investičního fondu i&i Biotech Fund (zkráceně i&i Bio). Foto: i&i Bio

i&i Bio získalo další kapitál. Byznysmeni posílají 50 milionů korun na podporu vědeckých projektů

2. pro 2022 Anna Jurečková 2 min

Investiční fond i&i Bio funguje něco málo přes rok a za tu dobu podpořil už šest biotechnologických spin-offů. Jeho celkový kapitál se nyní díky vstupu osmi soukromých investorů navýšil na zhruba 1,2 miliardy korun.

Osm soukromých investorů podpořilo částkou 50 milionů korun investiční fond i&i Biotech Fund (i&i Bio). Mezi nimi ředitel Credo Ventures Ondřej Bartoš a zakladatel ABRA Software Jaroslav Řasa. Fond je výsledkem spoluprací Evropského investičního fondu (EIF) a i&i Prague při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB). Jeho celkový kapitál je nyní přibližně 1,2 miliardy korun.

Činnost zahájil minulý rok v září s tím, že se zaměří na spin-off společnosti v oblasti přírodních věd, medicíny a biotechnologií, do nichž v následujících letech investuje více než miliardu korun. Do oblasti vývoje nových léčiv mohou díky němu investovat i soukromí investoři a menšími částkami.

„Investice do výsledků vědy a výzkumu v oblasti přírodních věd, vývoje léčiv atd. jsou speciální oblastí vyžadující velmi náročnou expertízu, kterou i&i Bio se svým širokým akademickým zázemím nabízí. Fond a celý jeho ekosystém proto vnímám jako významnou příležitost pro propojení rizikového kapitálu a zajímavých vědeckých projektů,“ vysvětluje svůj vstup do fondu Ondřej Bartoš.

PŘEČTĚTE SI: V Česku ročně přibude šest spin-offů. Komerčnímu rozvoji akademických objevů brání nezájem vědců i nízká podpora státu

„Za klíčové pro Českou republiku považuji vytvářet produkty s velmi vysokou přidanou hodnotou. Jedinou cestou, jak toho jde dosáhnout, je využít špičkové vědecké poznání v ultra moderních oborech a investovat do jejich transferu do byznysu. Fond i&i Bio má mojí plnou důvěru. Jsem rád, že mohu být ve vědě aktivní, a to jak v byznysové rovině, tak i v té neziskové – tedy podporou Nadačního fondu Neuron,“ komentuje Jaroslav Řasa.

Během letošního roku fond i&i Bio podpořil zatím šest projektů celkovou částkou kolem 7,4 milionů eur (více než 180 milionů korun). Dalších 58 milionů eur (téměř 1,5 miliardy korun) tyto startupy získaly od jiných investorů nebo z grantů. Portfolio i&i Bio aktuálně tvoří nizozemská společnost Enzyre, americko-rakouský Celeris Therapeutics, španělský Nanoligent, česko-americký technologický startup Sampling Human, brněnský CasInvent Pharma a americký Dracen Pharmaceuticals.

Podrobněji jsme o některých z nich psali v článku Zase o krok blíž k úspěšnější léčbě rakoviny. Nový investiční fond i&i Bio letos podpořil už tři biotechnologické startupy.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články