Češi investují do nizozemského projektu, který vyvíjí technologii pro testování krevní srážlivosti. Fond i&i Bio poslal více než milion eur
Ilustrační foto: Unsplash

Češi investují do nizozemského projektu, který vyvíjí technologii pro testování krevní srážlivosti. Fond i&i Bio poslal více než milion eur

3. lis 2022 Anna Jurečková 2 min

Český i&i Biotech Fund (i&i Bio) oznámil investici přesahující milion eur (asi 24 a půl milionu korun) do unikátní diagnostické technologie pro testování srážlivosti krve nizozemské společnosti Enzyre.

Od oficiálního spuštění fondu minulý rok v září jde celkově o šestou investici a první, která nemá kořeny v Česku nebo ve střední Evropě. Investičního kola se zúčastnila také řada mezinárodních investorů včetně farmaceutické společnosti Takeda, Enzyre tak získal dohromady 12 milionů eur (necelých 300 milionů korun).

Prvním produktem nizozemské společnosti je Hemophilia EnzyCard, který využívá patentovanou technologii EnzyPad ke stanovení stavu srážlivosti krve u pacientů s hemofilií. Vzácná genetické porucha, která podle odhadů postihuje více než 800 tisíc lidí na celém světě, se vyznačuje nedostatečnou funkcí krevního faktoru VIII, tedy častějším krvácením. Hemophilia EnzyCard umožňuje okamžité samovyšetření aktivity tohoto faktoru v domácím prostředí a následný přenos dat ošetřujícímu lékaři pomocí mobilní aplikace.

„Tato investice je v souladu s dlouhodobým zaměřením našeho fondu na ambulantní (i domácí) rychlou a přesnou diagnostiku, která patří mezi zásadní potřeby při léčbě pacientů. Abyste uspěli, je však třeba už při vývoji spolupracovat s farmaceutickými společnostmi, které se následně léčbě věnují,“ říká Jaromír Zahrádka, partner i&i Bio a zakladatel bio-inovačního centra i&i Prague.

„Projekty z této oblasti vznikají také v ČR, ale přes silnou konkurenci ze zahraničí zatím neměly mnoho prostoru se prosadit na trhu. Díky této investici máme nejen možnost vložené prostředky zhodnotit, ale získáváme silné a dlouhodobé partnery, dostáváme se daleko blíže trhu a v budoucnu budeme schopni lépe rozpoznat a efektivně podpořit skvělé nápady z této oblasti vzniklé v ČR,“ dodává Zahrádka.

Enzyre použije získané finanční prostředky na dokončení registrace klinických studií, zprovoznění výrobní linky a také na vývoj nových aplikací své technologie mimo oblast léčby hemofilie A.

PŘEČTĚTE SI: Zase o krok blíž k úspěšnější léčbě rakoviny. Nový investiční fond i&i Bio letos podpořil už tři biotechnologické startupy

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články