Hráči, zbystřete! Na Slovensku vzniká platforma, která vám umožní věnovat se gamingu profesionálně — a to i pokud jste v esportu nováčky

Hráči, zbystřete! Na Slovensku vzniká platforma, která vám umožní věnovat se gamingu profesionálně — a to i pokud jste v esportu nováčky

11. bře 2022 Natálie Vopařilová 6 min

Ve světě kvete, u nás je ještě v plenkách — gaming, esport a všechno kolem něj. Ačkoliv i v našich končinách existují zpravodajství přinášející novinky ze světa her, platformy pro turnaje, herní akce, ač i u nás je plno hráčů, streamerů, organizací a herních studií, chybí tu místo, které by pro všechny nadšence do her bylo přístavem. Právě tím se má stát nově vznikající multifukční platforma ESFA, startup, za kterým stojí vášnivý hráč Stanislav Steininger.

Když jsou překážky výzvami

Stanislav pochází z malého města na Kysucích na Slovensku. Je hendikepovaný, což mu v životě kladlo mnohé překážky, ale možná nebýt právě jeho hendikepu, nikdy by nevznikla ESFA. Jako velký nadšenec do sportu, zejména pak fotbalu, si jeho absenci v reálném životě kompenzoval ve virtuálním světě a tak se dostal k esportu. Videohry se pro Stanislava staly únikem od nepříznivé reality. Jeho hendikep ho neomezoval jen ve sportu, ale měl kvůli němu i problém sehnat zaměstnání, natož takové, které by ho bavilo.

Projekt autor nosil v hlavě už několik let. Myšlenka se zrodila v momentě, kdy před lety vyhrál turnaj ve fotbalovém simulátoru FIFA. Doba ale tehdy ještě neumožňovala jeho realizaci. Příznivé podmínky pro Stanislavův projekt vytvořila pandemie. Virtuální svět se stal všední realitou mnoha lidí, lockdowny měly příznivý dopad na růst komunity hráčů. Stanislav opustil kvůli snížení počtu zakázek ve firmě zaměstnání v kovovýrobě a rozhodl se vzít otěže svého života do vlastních rukou.

Svůj nápad představil několika lidem a společně se pustili do práce. Prvotní investicí nastartoval startup Adrián Grapa, Stanislavův věrný přítel, stavební developer. Ačkoliv se původně mělo jednat o projekt za 25 tisíc eur, investovaná částka se vyšplhala na 120 tisíc eur. Projekt si vzal do parády kreativní tým Nefkus, jehož členové mají na svědomí chod, ekonomiku a grafiku platformy. Programují ji nadšenci ze zahraničí — lidé, co se podíleli například i na projektech pro Microsoft.

Místo, kde se z koníčku může stát profese

Stanislavovou hlavní motivací bylo vrátit herní komunitě něco zpátky na oplátku, za to vše, co mu dala. Startup ESFA, Esports For All, si klade za cíl spojit všechny lidi, kteří se točí kolem her — a to nejen na domácí scéně, ale i na té zahraniční.

Projekt se nyní soustředí zejména na tvorbu prostředí pro hráče, kteří chtějí vyniknout na esportové scéně a chtějí hrát ať už jenom pro zábavu, nebo i profesionálně. Klíčový je proto systém odměňování hráčů XP za jich turnajové (ne)úspěchy, kterým bude web disponovat. Čím víc XP hráč bude mít, tím lepší získá rank. Rank je pak ukazatelem toho, jak je hráč šikovný, na jeho základě mohou hráče oslovovat týmy, organizace, sponzoři. Podle ranku hráč také bude dostávat přiřazené adekvátní soupeře v turnajích. Jedná se o unikátní systém, který ve střední Evropě nemá obdoby.

Hned po registraci bude moci uživatel hrát, vstoupit do turnaje, vytvořit si tým, inzerovat se jako kouč, nebo založit vlastní turnaj. V turnajích bude možnost hrát o tzv. ESFA coiny, měnu portálu, kterou bude možné vyměnit za reálné peníze. V rámci webu lze pak ESFA coiny uplatnit na zápis do turnajů a lig, na poplatky za služby (například koučink), na sponzoring oblíbených uživatelů (ať už hráčů a týmů, tak streamerů, organizací,...).

Na portálu budou hráči moci soutěžit ve hrách společnosti Riot Games (například League of Legends a Valorant) a sportovních simulátorech FIFA a NHL od EA Sports. Splnění podmínek pro implementaci API těchto společností považuje zakladatel, vzhledem k náročnosti tohoto procesu, za jeden z dosud největších úspěchů. Implementované rozhraní umožňuje platformě získat například výsledky zápasů a přesné statistiky, podle kterých hráč bude ihned odměňován (případně penalizován).

Web by se měl spustit v dubnu tohoto roku.

Potenciál, který neproteče mezi prsty

Stanislav a jeho tým mají s projektem velké plány. V blízké budoucnosti by jejich platforma měla disponovat větší škálou her. Nabídnout by měla třeba i možnost cloudového hraní (hraní skrz vzdálený počítač)což každý hráč, vzhledem k současnému stavu trhu s grafickými kartami, dozajista ocení. V plánu je také zřídit nástroje pro streamování. Chybět by nemělo ani zpravodajství.

Otázkou budoucnosti je také implementace blockchainového backendu. Ta závisí i na náklonosti videoherních společností. Blockchain by měl zajistit lepší kyberbezpečnost, přímé zprostředkování a permanentní uchování informací o uživatelích, vykonávat management účetnictví, umožnit sázení a dobrovolnou monetizaci.

Nad rámec nástrojů webu tam si pak zakladatel startupu klade další cíle. ESFA hráčům nemá příležitosti pouze nabídnout, ale pomoct jim je i naplno využít. Chce je vzdělávat, vytvářet týmy a prosazovat je i na mezinárodní scéně. Pořádat by měla i turnaje pro charity a školy. ESFA by měla vytvořit pracovní příležitosti i pro držitele ZTP. Stanislavův největší sen je vybudovat jednou celý herní komplex.

Foto: ESFA

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články