Podnikatelé zjistí, v jaké oblasti najdou obchodní příležitosti. Cílem portálu GeoPas je urychlit cestu k datům
Jiří Kynčl založil webovou aplikaci GeoPas.cz. (Foto: archiv J. Kyčla)

Podnikatelé zjistí, v jaké oblasti najdou obchodní příležitosti. Cílem portálu GeoPas je urychlit cestu k datům

25. lis 2022 Ivan Horák 3 min

Webová aplikace GeoPas.cz české společnosti G-Tix se po dvou letech vývoje dočkala oficiálního spuštění. Propojuje otevřená data a vytváří zajímavé pohledy na budovy, parcely, katastrální území a větší územní celky, jako jsou obce či okresy. Věděli jste například, že největší plochu záplavového území má katastrální území Úpor na soutoku Labe a Vltavy? Podobných zajímavostí nebo užitečných informací jsou přitom tisíce. Za projektem stojí Jiří Kynčl a několik jeho externích spolupracovníků.

Nová webová aplikace GeoPas.cz se všemožnými údaji o České republice je zdarma pro soukromé využití. I když jsou některé informace dostupné také z jiných zdrojů, řešení Jiřího Kynčla zrychluje přístup k těmto datům včetně těch z katastru nemovitostí. K dispozici jsou také například údaje o obyvatelstvu, občanské vybavenosti, ekonomice, zemědělství či geologii. V přípravě je minimálně několik dalších datových vrstev. V budoucnu by přes portál například měly mít firmy možnost zjistit, v jaké oblasti bude největší poptávka po jejich zboží.

S katastrálními a lokačními daty pracuji už dlouho. GeoPas.cz jsem spustil v říjnu a současně jsem založil i společnost, která za tím projektem stojí, tedy G-tix s.r.o.,“ říká zakladatel portálu pro SJ News. „Jsem vývojář a programátor, který se dívá okolo sebe. Zajímají mě data, marketing, byznys i hudba. A z těchto svých zálib se snažím vytvářet různé aplikace. GeoPas.cz je tak trochu moje one man show, ale pomáhalo mi s tím několik lidí, ať už jde o nějaké programování nebo datovou analytiku, nicméně pracuji, jak se říká, na své triko,“ uvádí Kynčl, který v minulosti spustil například také službu Nanastroj.cz s hudebními lekcemi pro kytaristy.

Na začátku byla práce pro developera

Cesta k nové službě začala nenápadně. „Zhruba před čtyřmi roky jsem vyvíjel pro jednoho developera software, který měl za úkol vyhledávat lokality na základě nějakých vstupních parametrů. To znamená třeba nacházet pozemky podle jejich rozlohy. Nebo půdu podle stupně její ochrany a tak podobně. Při té práci jsem si začal připravovat komplexní softwarovou knihovnu a říkal jsem si, že způsoby jejího použití by se daly rozšířit a výsledkem je teď GeoPas.cz,“ vysvětluje inovátor.

Hlavním mottem nové služby je přinášet komplexní informace o různých lokalitách a v co nejkratším čase. Portál má nastavené limity pro počet vyhledávání z jedné IP adresy. „Ten otevřený přístup pokryje scénář, kdy se třeba František Novák chce podávat na data o obci, ve které žije. Pokud to udělá desetkrát, dvacetkrát za týden, tak pořád říkám, že je to v pohodě, dívejte se, pane Nováku, na co chcete. Kdyby ale místo něj hledala údaje nějaká firma, která například řeší prodeje realit a chtěla by se dívat na informace o pozemcích nebo různých adresách v nějaké větší frekvenci, tak to poznám. Naplní se určitý limit. Možnost vyhledávání pokračovat bude, ale s podmínkou nějaké registrace,“ upřesňuje zakladatel portálu. Na projektu se podle něj podílelo sedm až osm lidí.

Zastoupení oborů podle místa

V krátkodobém horizontu je cílem dostat službu mezi lidi, posbírat zpětnou vazbu a přidávat další zajímavé datové sady. Z dlouhodobého hlediska se chce portál zaměřovat na data, která dokážou uživatelům například pomáhat nacházet různé byznysové příležitosti.

Jsou to třeba zájmy lidí v jednotlivých lokalitách i vyhodnocování rizik. „Najdete například zastoupení různých oborů podle místa. Může se to hodit pro firmu prodávající určitý typ výrobku. Tyto společnosti mají většinou nějaká vlastní data – vědí například, z jakých lokalit si u nich lidé objednávají zboží. Druhým zdrojem jsou služby jako například Google – u něj je možné zjistit, jaká slova si lidé vyhledávají na internetu v různých lokalitách. Data od Google už máme, ale zatím na GeoPas.cz nejsou vidět,“ říká Kynčl.

Kynčl by rád na svém portálu viděl také údaje o zastoupení různých druhů odvětví v některých lokalitách. „U každé obce mám zatím koláčový graf, který říká, jak je například zastoupen průmysl. Přeji si, aby šlo jít do ještě většího detailu. Doplnit chci rovněž, jaké jsou volební preference lidí v různých místech,“ říká programátor.

Práce s velkými daty v Česku podle něj má velký potenciál. „GeoPas.cz stojí na otevřených zdrojích. Všechna ta data se dají zpracovat, i když jsou pod určitou licencí. Do tohoto bodu jsme se dostali po poměrně dlouhé době. Kouzlo naší aplikace spočívá v tom, že informace z různých zdrojů dává dohromady,“ uzavírá Kynčl.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články