Český Dronetag zajišťuje bezpečný letový provoz dronů. Představuje čtyři nové produkty a chystá pobočky v USA a na Taiwanu
Dronetag nabízí ucelené řešení pro bezpečný provoz dronů. Foto: Dronetag

Český Dronetag zajišťuje bezpečný letový provoz dronů. Představuje čtyři nové produkty a chystá pobočky v USA a na Taiwanu

23. lis 2022 Pavla Skřivánková 7 min

Létejte s dronem bez starostí. Přesně to slibují produkty českého startupu Dronetag, které nabízí řešení pro dálkovou identifikaci dronů. To všechno v souladu s postupným zpřísňováním legislativy pro bezpečný a efektivní provoz dronů. „Chceme se stát leaderem v nabídce standardizovaných produktů pro bezpečný letový provoz. Naše řešení se nám za poměrně krátkou dobu povedlo dostat na všechny kontinenty a létají s ním lidé v desítkách zemí,“ říká pro SJ News Jan Jiroušek, marketingový manažer Dronetagu.

Momentálně vyvíjí úspěšný startup nová zařízení, která by měla vyřešit například problematiku letů na velkou vzdálenost mimo dohled pilota nebo zviditelnění rekreačních letadel v nízkém letovém provozu.

„Cílem pro příští rok je jednak rozšíření produktové řady, ale i našeho týmu, větší zaměření na marketingové aktivity a otevření poboček v USA a na Taiwanu,“ vypočítává Jan Jiroušek smělé plány Dronetagu. Letos navíc startup získal investici patnáct milionů korun od Y Soft Ventures. Platforma Dronetagu poskytne i výrobní kapacity a obchodní know-how.

Identifikační zařízení ve formě příslušenství, které lze přichytit na jakýkoliv dron. Zajišťuje viditelnost dronu pro všechny účastníky letového provozu. Dronetag Mini váží jen 30 gramů, není větší než krabička od sirek a vydrží nabitý až 8 hodin. Foto: Dronetag

Dronetag aktuálně prodává dvě základní verze zařízení, které slouží k dovybavení dronů. Dronetag Mini kombinuje přímou a síťovou identifikaci a Dronetag Beacon je určen pouze pro přímou identifikaci.Rozdíl mezi nimi je, že v rámci síťové identifikace se data o pohybu dronu posílají pomocí mobilních sítí do našeho cloudu, odkud se dále zpracovávají, zatímco u přímé identifikace data od dronu broadcastujeme přes Bluetooth pro všechny v okolí několika kilometrů,“ vysvětluje Jan Jiroušek. To samé řešení nabízí pro výrobce dronů. „Pošleme jim elektronickou součástku, schopnou obou identifikací, kterou si sami namontují ve fázi výroby. Naše řešení je tak už součástí dronu,“ dodává.

Komerční možnosti dronů

Letos se Dronetag zúčastnil veletrhu v Madridu a v Las Vegas, kde měli startupisté možnost produkty naživo ukazovat. „Odborná veřejnost reaguje na naše produkty pozitivně, protože zaručíme, že jejich drony budou v souladu s legislativou. Jelikož jsme začali s vývojem s předstihem, jsou někteří překvapení, že něco takového už existuje,“ popisuje Jan Jiroušek.

S opačným přístupem se často setkávají ze strany laiků. „Hobby uživatelé vnímají regulace jako zásah do soukromí. My jsme ale zákon nevymysleli, jen se snažíme jim nabídnout co nejméně bolestivé řešení,“ upřesňuje Jan Jiroušek. „Naším cílem nejsou ti, co si jdou s dronem zalétat do parku.“ Ne všechny drony budou muset splňovat všechny legislativní záležitosti. Jsou rozděleny do kategorií, například podle váhy.

💡
Proměny legislativy
Podle evropské legislativy platné od 1.1.2021 musí téměř všichni provozovatelé dronů svá zařízení registrovat a označit je nálepkou s registračním číslem. Pro drony nově uvedené na trh (kromě dronů se štítkem C0, C4 a hraček) bude povinná také dálková identifikace (schopnost dronu sdílet údaje o svém provozu), a to od 1.1. 2023.

Legislativa směřuje na komerční využívání, aby se dron, který doručuje zásilku, nepřimotal někomu do cesty nebo nevlétnul do elektrického vedení. Krabičky Dronetag jsou určeny především profesionálním uživatelům dronů. „Typickým uživatelem bude podnikatel, který vlastní patnáct dronů a poskytuje komerční služby firmám. Musí je samozřejmě provozovat v souladu se zákonem, a tomu slouží náš produkt. Řešení si může koupit i jakákoliv fyzická osoba, ale samozřejmě nedává smysl kupovat dron za 100 dolarů a na něj krabičku za 300. Míříme na drony, co stojí statisíce,“ komentuje Jan Jiroušek.

Drony se celosvětově nejvíce používají pro vojenské účely. V budoucnu se počítá se stále větším komerčním využíváním dronů ve firemních a průmyslových aplikacích a následně v logistice. Můžou to být prohlídky budov, screening a v komerčním prostředí to nejpopulárnější – doručování pomocí dronů. Toho se chytli velcí hráči jako Amazon nebo Google a začínají investovat do divizí, které se budou věnovat komerčnímu doručování zásilek. Stoupá také počet firem specializujících se na využívání dronů v zemědělství (postřikování, zavlažování), výzkumu a případně jako pomocníka při přírodních katastrofách. Najdou se i společnosti, které se snaží vyvíjet drony pro přepravu lidí, přestože drony neuletí tak velké vzdálenosti.

Na globálním trhu je několik společností, které nabízí podobná řešení pro identifikaci dronů jako Dronetag. Podle Jirouška ale žádná z nich není tak daleko. „Většina firem začínala později než my, a i pokud nezačínali později, tak v určité fázi zjistili, že udělat kombinaci hardwaru a softwaru použitelného pro tak specifické prostředí, jako je dron, je mnohem těžší, než si mysleli. Mnoho z nich to vzdalo, nebo vyvinulo jen do nějaké fáze.“

A tak Dronetag vyvinul zařízení, které je nejlehčí, nejmenší a nejdostupnější. „Vývoj trval několik let, ale nevzdali jsme to, protože jsme si byli vědomi našeho potenciálu. Dostat všechny komponenty do tak malé krabičky, která je zároveň lehká a funkční a dá se přidělat na každý dron, není vůbec jednoduché,“ vzpomíná Jan Jiroušek

„Máme sice konkurenci, ale v této kombinaci nás zatím nikdo nedostihnul. Nikdo nenabízí takhle ucelené řešení jako my. Také dbáme na to, aby klienti nemuseli naše zařízení složitě nastavovat. Ovládá se snadně. Jedním tlačítkem krabičku spustíte, začne blikat, chytí signál a letíte. Někteří naši konkurenti toho nejsou schopni a přichází s řešením, která se musí nastavovat například pomocí SMS zpráv, a to není z uživatelského pohledu použitelné,“ popisuje.

Mise na neomezenou vzdálenost

Protože na trhu s drony je stále co objevovat a vylepšovat, pustil se Dronetag i do vývoje čtyř dalších produktů. Prvním z nich je zařízení, kterému ve firmě říkají „command and control“. Týkat se bude tzv. BVLOS letů (beyond visual line of sight). To jsou lety, kdy dron letí na velkou vzdálenost mimo dohled pilota, a je potřeba zajistit bezchybný přenos obrazu v reálném čase. Zařízení, které Dronetag vyvíjí, se připojí na libovolnou řídicí jednotku dronu a bude přenášet ovládací prvky (respektive příkazy od pilota) do dronu, a to na neomezenou vzdálenost. Vysoce kvalitní obraz zajistí využití unikátní kombinace 5G mobilních sítí a satelitních sítí SATCOM.

A jaké bude využití takové duální technologie v praxi? „Představte si, že dorazí na sídliště dodávka přepravní společnosti a z ní vyletí několik dronů, které nesou balíček ke klientům. Drony nebude ovládat člověk z dodávky, ale ze svého kontrolního střediska,“ líčí Jan Jiroušek. Aby to bylo možné, musí mít člověk garantovanou konektivitu. Díky našemu řešení nikdy nedojde k tomu, že by pilot nevěděl, kde se jeho dron pohybuje. SATCOM bude nouzové východisko. Ne všechny mise dronů probíhají tam, kde je dostatečný mobilní signál. Ve chvíli, kdy vypadne, se klient přepojí na SATCOM, který je jako takový dostupný po celé světě,“ uzavírá.

Remote ID pro rekreační a sportovní letadla

Další nevyřešenou otázkou je, jak zabezpečit letový provoz ve vzdušném prostoru nízké úrovně. Neexistuje pro něj žádný centrální systém, a přitom se v nízké úrovni nepohybují jenom drony, ale i parašutisté, paraglidisté, rekreační a sportovní letadla a jiné. Proto Dronetag začal vyvíjet zařízení, které bude určeno pro ty, kteří chtějí být viditelní i v nízkém letovém pásmu. „Chceme jim poskytnout možnost být identifikovatelní. Je to velmi drahé, a proto chceme vyrobit dostupnou variantu ADS-B (odpovídače používané v leteckém provozu vysílající data) pro rekreační použití. Je na to definovaný standard ADS-L. L znamená light, čili lehčí verze pro klasického odpovídače v letadlech. Bude to opět jednoduše ovladatelná krabička podle našich standardů,“ přibližuje zařízení Jan Jiroušek.

Jak mít přehled o všech dronech v okolí?

Dronetag stojí také za aplikací Drone Scanner pro iOS i Android, která skenuje data z dronů vysílaná přes vzdálenou identifikaci. Je to open source aplikace, na základě které si může každý udělat ze svého mobilu verzi Flightradaru (oblíbená platforma pro vizualizaci polohy všech letů) pro drony. Tím se dostáváme k dalšímu produktu, který Dronetag hodlá uvést na trh.

Aplikace Drone Scanner. Foto: Dronetag

Věděli jste, že se do věznic pomocí dronů běžně pašují drogy a zbraně? A právě tomu by mohl Dronetag zabránit. Takzvané Receivery by měly přijímat data nejen z remote ID od dronů, ale i z ADS-L. Podle Jirouška bude mít každý možnost si je na trvalo umístit ven do jakéhokoliv prostoru, který chce hlídat. „Představte si to jako malou plastovou krabičku, kterou si firma koupí, položí si ji do svých venkovních prostor a bude z ní číst data o blízkém pohybu dronů a rekreačních letadel. Data se budou posílat k nám do backendu, odkud je budeme distribuovat dále.“ Zařízení by nevyužívaly jen věznice, ale třeba i výrobní podniky nebo státní složky při demonstracích apod.

V plánu je i výroba speciálního zařízení, které by rozšířilo funkcionalitu Drone Scanneru a zpřístupnilo data o všech dronech pohybujících se v okolí. Jak Jiroušek uvádí, když si toto zařízení „píchnete“ do telefonu, stane se z něj čtečka všech okolo se pohybujících dronů, nejen těch, co jsou vybaveny funkcí Remote ID. „Drone Scanner přijímá data z Bluetooth a Wifi, přes kterou ale nevysílají všechny drony. Legislativní regulace to sice může přikazovat, ale když to bude někdo chtít obejít, tak to obejde. Co ale neobejde, je ovládání dronu. Ten musí být vždy ovládán rádiem nebo jiným spojením.“

Některých produktů se zákazníci dočkají už v příštím roce, u některých vývoj potrvá déle.

PŘEČTĚTE SI: Budoucnost bezemisních letů? Z parkovišť budou letiště, s těžkými a drahými piloty se nepočítá, říká expert z ČVUT

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články