HR statistika amerických startupů: 13 až 20 procent akcií je pro zaměstnance, většina nováčků pracuje z jiného regionu a posun v kariéře představuje nárůst platu o 15 procent
Ilustrace: Pixabay

HR statistika amerických startupů: 13 až 20 procent akcií je pro zaměstnance, většina nováčků pracuje z jiného regionu a posun v kariéře představuje nárůst platu o 15 procent

14. čvc 2022 Petr Blažek 2 min

Americká společnost Carta prezentovala výsledky analýzy dat o kompenzačních programech (platy, bonusy a akciové opce) 127 tisíc zaměstnanců v amerických startupech, které využívají její platformu pro porovnávání podmínek pro pracovníky. Ukazuje se, že největším fenoménem na HR trhu startupů je vzdálená práce. Především dramaticky roste její podíl: 62 procent lidí, které americké startupy aktuálně nabírají, je z jiné oblasti, než kde by teoreticky měli mít pracoviště. V roce 2019 to přitom bylo jen 35 procent.

Z pohledu startupové scény v Česku je na analýze společnosti Carta nejzajímavější statistika okolo akciových opcí pro zaměstnance. Americké startupy pro ně vyhrazují 13 až 20 procent akcií, přičemž tento podíl roste s velikostí startupu.

Za pozornost stojí i rozdělení podle funkcí – nejvíc berou právníci (medián 180 tisíc dolarů ročně, v přepočtu 4,5 mil. Kč), mezi 150 a 160 tisíci (3,75-4 mil. Kč) se pohybují funkce Strategie, Produktové řízení, Vývoj a Finance. Zajímavé jsou závratné odměny pro elitní vývojáře: ti tvoří 40 procent z těch, kdo berou víc než půl milionu dolarů (přes 12 mil. Kč).

Zajímavé také je, že typický platový skok mezi úrovněmi řízení (analýza jich uvádí 11) je 15 procent. Mediány platů v amerických startupech se přitom pohybují od 55 tisíc dolarů ročně (1,35 mil. Kč) pro začátečníky do 225 tisíc (5,6 mil, Kč) pro C-level manažery.

Fenomén vzdálené práce podle analýzy významně přispívá k vyrovnávání platů ve startupech v jednotlivých regionech Spojených států. Na historicky „nejdražší“ oblasti, což byly San Francisco (SF) a San Jose, se letos dotáhl New York a Seattle – a Washington není daleko. Přitom před rokem tam byly platy ve startupech na pouhých 85 procentech platů v oblasti SF; letos je rozdíl pouhá tři procenta. Dramatické snížení odstupu zaznamenal také Austin (Texas), Los Angeles, Boston, Boulder (Colorado) nebo Chicago.

Analýza poskytuje také vodítko pro společnosti, které zvažují, zda do platu promítat lokalitu, odkud zaměstnanec pracuje, či nikoli. Jde o spor, v němž zaznívají silné argumenty na obou stranách. Ukazuje se, že drtivá většina startupů (84 %) sice lokalitu do platu promítá, ale zdaleka ne v oficiální výši, jakou podle životních nákladů doporučuje americký Úřad pro práci a statistiky (BLS). Největší výhodu z tohoto pohledu představuje práce z Miami: zaměstnanci tam mají v průměru 90 % platů v SF, ale podle doporučení BLS by to mělo být pouze 68 procent.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články