Dva středoškoláci vymysleli chytrý systém proti krádeži kol a uspěli s ním v soutěži. Po maturitě rozjedou startup
Kryštof Vydra a Dominik Kováč se rozhodli přispět k řešení palčivého problému českých cyklistů. Foto: Solve for Tomorrow

Dva středoškoláci vymysleli chytrý systém proti krádeži kol a uspěli s ním v soutěži. Po maturitě rozjedou startup

2. kvě 2023 Pavla Skřivánková 6 min

Denně je v Česku ukradeno 13 jízdních kol. Že je to vysoké číslo, se domnívali i studenti Kryštof Vydra a Dominik Kováč z elektrotechnické střední školy v Plzni. S nápadem na chytrý systém proti krádeži kol se před rokem přihlásili do programu pro rozvoj studentských nápadů Samsung Solve for Tomorrow a v národním kole závěrečné soutěže se probojovali na první příčku. Se sledovacím zařízením BikeTrack, které je umístěno do plně funkčního světla, cílí na stále populárnější elektrokola. Do prodeje by měl jít systém letos na podzim. Proč bude elektrokolo opatřené tímto zařízením téměř nemožné ukrást, přiblížili mladí vynálezci v rozhovoru pro SJ.News.

Zadáním programu Solve for Tomorrow je hledat, co lidi pálí, a navrhnout vlastní technologické řešení. A krádeže kol pálí české cyklisty opravdu hodně. V roce 2021 bylo podle policejních statistik odcizeno 4 799 jízdních kol.

Oproti přechozímu roku, kdy se počet ukradených kol vyšplhal až na 5 258, se sice jedná o pokles, zato ale narostla jejich hodnota, a to o čtyři procenta. V roce 2019 byla ukradena kola a elektrokola za 108 milionů korun, v roce 2020 už za 134 milionů a v roce 2021 dokonce za 140 milionů korun. Drahá elektrokola se přitom těší oblibě u stále více lidí. Z údajů největšího prodejce ekolo.cz. vyplývá, že prodej elektrokol v Česku vloni vzrostl zhruba o pět procent přibližně na 130 000 kusů.

Dominik Kováč a Kryštof Vydra měli, jak se říká, dobrý nápad ve správnou chvíli. „V médiích jsme náhodou narazili na informaci, kolik kol se denně v Česku ukradne, a překvapilo nás, jak obrovské číslo to bylo. Současně takhle přišel o kolo náš známý. Napadlo nás, že bychom mohli vymyslet nějaký chytrý systém, jak tomu zabránit, protože produkty dostupné na trhu nebyly podle našich představ, měli jsme nápady, co upravit a vylepšit,“ shodují se studenti elektrotechnické střední školy v Plzni.

Zhruba ve stejnou dobu také uvažovali nad tématem na svou ročníkovou práci a posledním dílkem do skládačky bylo, když na webových stránkách školy narazili na osmiměsíční program Solve For Tomorrow, který pořádá společnost Samsung. Do něj se mohou studenti hlásit s nápady a návrhy technologických řešení, které v průběhu programu postupně formují a dávají jim jasné obrysy. „Zaujalo nás to, a tak jsme se rozhodli s naším projektem přihlásit,“ uvádějí. Na konci programu mohou mladí inovátoři získat životaschopný produkt připravený k realizaci, což se v případě systému BikeTrack podařilo na jedničku. Pro dva kamarády z Plzně byl program nedocenitelnou zkušeností, která jim pomohla jejich nápad nakopnout vpřed.

Chytré i jednoduché v jednom

Zařízení má v sobě sledovací funkce, které okamžitě rozpoznají nedovolený přístup ke kolu a v případě jeho krádeže dokážou přenášet do aplikace GPS souřadnice jeho aktuální polohy. Zabudované je do plně funkčního světla, a díky tomu je těžké jej na první pohled odhalit. Kromě toho má toto umístění i další podstatnou výhodu.

BikeTrack si získal pozornost poroty svým obchodním potenciálem i provedením. Foto: Solve for Tomorrow

Jak dvojice studentů podotýká, konkurenční GPS lokátory se na kolo často složitě instalují. „Jiné firmy je dávají například do rámu nebo do řídítek, takže kvůli tomu musí lidé do servisu, kde jim celé kolo rozmontují,“ popisují. Hlavní myšlenka mladých vynálezců proto spočívala v tom, aby bylo možné zařízení co nejjednodušeji umístit. „Rozhodli jsme se přijít s uživatelsky přívětivějším zařízením, které si na kolo bez problémů nainstaluje v podstatě každý běžný uživatel nebo mu ho během chvilky instalují na kolo již v obchodě,“ vysvětlují Vydra a Kováč, kteří jsou na montáži a zákaznické podpoře domluveni s firmou KTM-EBIKES, skrze kterou budou BikeTrack také distribuovat.

Vyjma těchto parametrů bylo pro dvojici studentů klíčové vymyslet systém určený primárně pro elektrokola, který ale půjde expandovat i na normální kola. „Bude napojený na baterii elektrokola a zároveň bude mít i záložní baterii,“ upřesňují. Zařízení by také rádi adaptovali na koloběžky a motorky. Do budoucna mají v plánu se pod svou značkou zaměřit i na auta, pro která bude potřeba systém v několika ohledech upravit.

PŘEČTĚTE SI: Čeští manželé staví městská elektrokola ve stylu anglické motorkářské legendy. První prototyp vznikl v kuchyni

Krádeže elektrokol minulostí?

Na další vylepšení je přivedla účast v programu, který je mimo jiné postaven na realizaci nápadu pomocí metody Design Thinking, tedy především získávání zpětné vazby od reálných uživatelů. „Poměrně častá připomínka, kterou jsme slýchali, byla, že by to chtělo implementovat prvek, který zloději zabrání v tom, aby na kradeném kole vůbec odjel,“ popisuje Vydra. To studenti vyřešili přes sběrnici CAN bus neboli komunikační rozhraní, prostřednictvím kterého komunikuje motor na elektrokole s jednotkou na řídítkách. „Napadlo nás, že se na sběrnici připojíme, a v případě podezřelé manipulace s elektrokolem budeme schopni takto zablokovat motor a zaktivovat brzdy. Na takovém kole bude prakticky nemožné se rozjet,“ prozrazují.

Minulý rok byl navíc problém s nedostatkem čipů a elektronických součástek, takže spousta věcí, které jsme potřebovali, nebyla k dispozici, a tak jsme nakonec začali pracovat na jiné platformě a použili jsme o něco jednodušší, dostupnější a levnější technologie,“ doplňují přínosy programu.

Od roku 2010 se Solve for Tomorrow zúčastnily více než dva miliony studentů z 35 zemí z celého světa. První ročník, do něhož se zapojily školy z Česka, trval od září 2021 do dubna 2022. „Probíhalo to tak, že v prvním kole jsme měli představit nás a náš nápad prostřednictvím krátkého videa. Na základě toho porota vybrala top 20 týmů,“ přibližují Vydra a Kováč. Těchto top 20 týmů dále rozpracovalo své nápady až do fáze prototypu a testování a natočilo o tom další video. Z nich porota vybrala deset nejlepších finalistů a ve finále potom získali ocenění tři nejlepší, přičemž BikeTrack vyhrál první místo.

Druhé místo obsadil tým ze Smíchovské střední odborné školy a gymnázia s aplikací, která sdružuje zájemce o volnočasový kolektivní sport s dobročinným přesahem. Třetí byli studenti z plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí s aplikací pro snadnou komunikaci obyvatel a představitelů měst. Foto: Solve for Tomorrow

Na cestě za startupem

Momentálně se projekt podle vítězné dvojice nachází ve fázi druhého prototypu. „Testujeme ho a dolaďujeme také první verzi aplikace, na které jsme v poslední době pracovali v rámci školy.“ Celý systém totiž posílá data na cloud a je možné jej ovládat přes jednoduchou mobilní aplikaci.

„Tento rok probíhá druhý ročník programu, ve kterém mentorujeme nejlepší týmy, a také jsme se museli věnovat přípravě na maturitu, ale potom se do toho zase naplno pustíme,“ nastiňují studenti. „Zařízení chceme dokončit koncem letošního léta a na podzim 2023 bychom ho rádi začali prodávat.A jak jde dohromady rozjetí vlastního byznysu s nástupem na vysokou školu? „Přihlášky si budeme podávat, ale jestli nastoupíme, se rozhodneme pravděpodobně až podle toho, jak bude naše práce na projektu přes léto pokračovat. Přikláníme se ale k tomu, že bychom chtěli startup i studium skloubit, i když to určitě bude velmi časově náročné,“ představují své plány.

Velký přínos zařízení vidí mladí vynálezci pro segment B2B a pro sdílená kola ve městech nebo kurýry a rozvoz jídel. V rámci oslovování cílové skupiny se jim povedlo získat zpětnou vazbu od společností Bolt a Scoobike Sharing Plzeň. „Projekt se jim líbil, ale doporučili nám integrovat ještě připojení na platební bránu a do aplikace, aby to bylo možné propojit se systémem, který ve firmě používají,“ líčí Vydra.

„V Plzni funguje spolek K Světu, který dříve provozoval sdílené koloběžky na Plzeňskou kartu (na podobném principu jako Lítačka), a nově to chtějí rozjet s elektrokoloběžkami a mají zájem o spolupráci, měli bychom jim pomoci s trackingem,“ dodává Kováč.

Nadto nabídli svou pomoc při vývoji a zainvestování do případného startupu dva partneři. Prvním je investiční skupina TTC, která studentům nabídla možnost výroby plošných spojů v Česku, druhou firma Tanix zabývající se IoT řešením pro firmy. „Po té, co jsme Solve for Tomorrow vyhráli, jsme byli poměrně mediálně sdílení a v Tanixu si nás všimli a přes LinkedIn nás oslovili s nabídkou pomoci s řešením přes hardware a cloud, protože postavit si vlastní platformu na to je docela těžké,“ konstatují. „Zadarmo nám poskytli jejich know-how a technologie a můžeme to s nimi průběžně konzultovat.“

PŘEČTĚTE SI: Kola pro Orlando Blooma i do pouště vyrábí roboti

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články