VIDEO: Čeští manželé staví městská elektrokola ve stylu anglické motorkářské legendy. První prototyp vznikl v kuchyni

VIDEO: Čeští manželé staví městská elektrokola ve stylu anglické motorkářské legendy. První prototyp vznikl v kuchyni

21. zář 2021 Barbora Semecká 8 min

Nechtěli trávit každý den hodiny v dopravních zácpách, proto se rozhodli postavit vlastní elektrokolo v designu anglických café racers. První prototyp sestrojil Jan Malina pro sebe a svoji manželku Zuzanu doma v kuchyni, dnes spolu vedou dílnu na pražském Smíchově. Tu jsme navštívili a přinášíme vám z ní videoreportáž.

Spojené království padesátých let minulého století se ještě nevzpamatovalo z druhé světové války, některé ulice jsou stále srovnané se zemí a země je ekonomicky vyčerpaná. Z Ameriky se do Británie dostává rock’n’roll, mladý John Lennon - tehdy stále na gymnáziu - zakládá skupinu, již nakonec bude znát celý svět. Silnice křížují motocykly značek Triumph, Norton nebo Royal Enfield, které si jejich majitelé snaží předělat po vzoru tehdejších závodních strojů tak, aby byly rychlejší a lehčí. Scházejí se v kavárnách, vyhlášená je především Ace café v severozápadní části Londýna, a pořádají závody z jedné kavárny do druhé. A právě tady stojí vznik názvu Café Racers, na jehož základě se v 60. letech vytvořila celá subkultura.

V té době byli Angličani stále trochu patrioti, proto si volili anglické motorky. Mezi těmito značkami a café racery je pro mě takové pomyslné rovnítko. Triumph i dnes vypadá skoro stejně a v jeho designu jsou stále cítit časy kafíček,“ říká Jan Malina.Byl to vlastně zdroj městské mobility mimo klasické auto. Na to odkazujeme našimi koly,“ doplňuje jeho žena Zuzana.

Na kola chtěli přenést především vizuál café racerů – motocyklové komponenty, jako jsou světla, blatníky, stavba rámu, robustnější kola a baterie, která svým tvarem imituje motor. Zkrátka, aby byla robustní, ale nepůsobila těžkopádně,“ říká Malina.

V současnosti nabízí tři základní modely, které je dále možné uzpůsobit podle individuálních požadavků: Americano ve stylu beach cruiserů, sportovnější Macchiato a offroadové Espresso.


Z kuchyně na Designblok

První kolo Jan Malina postavil v jejich tehdejším bytě 1+kk. V tak malém bytě toho moc vyhodit nejde, takže jsme nakonec dali pryč skoro celý kuchyňský kout, aby na to bylo místo,“ vzpomíná jeho žena. 

Motivací bylo pro jejího muže především to, že už nechtěl dál trávit hodiny v dopravních zácpách a hledal ekologickou alternativu.Díval se po elektroskútrech nebo elektrokolech, ale to, co bylo na trhu k dispozici, byla pouze treková nebo horská kola, takže nic, na čem by chtěl jezdit do práce. V přírodě elektromotor ani není moc potřeba, člověk si chce zasportovat, ale nedokážu si představit, že bych na takovém kole přijela v šatech na meeting za klientem,“ dodává Zuzana Malinová.

Kolo ve stylu café racers se brzy stalo velkým lákadlem pro okolí. „Kamkoliv jsme přišli, všichni se nás ptali: ‚Odkud to máte, kolik to stálo?‘ Ohlasy byly neuvěřitelně pozitivní, ale řekli jsme si, že potřebujeme profesionální feedback, a navštívili jsme Designblok. Hodně nám pomohli, zařadili nás mezi velké výrobce a získali jsme první zpětné vazby od odborníků, které byly až na pár výjimek pozitivní. To nás nakoplo a rozhodli jsme se jít do toho,“ dodává.

Jak sami manželé říkají, založením firmy de facto „kopírují“ pandemii. Ani ne o dva týdny později přišel první lockdown, ale na rozdíl od mnohých jim to v rozjezdu pomohlo.Většina klientů nejsou klasičtí cyklisti, ale majitelé firem, manažeři a ti měli najednou čas. Všechno se zastavilo, všichni byli doma,“ říká Malinová. Po půl roce ale začaly problémy s dodávkami komponentů, a tak se slibný start zpomalil.

Úskalím čelili i po technické stránce, Jan Malina totiž není elektrikář. „Mám vystudovaný provoz a údržbu motorových vozidel, ale elektrice jsem se snažil vyhýbat a většinu života se mi to dařilo (smích). Člověk se musí učit, je to otázka vývoje. Na prvních dvou prototypech jsem ani nevěděl, jak některé věci udělat. Navíc si člověk vymýšlí různé vychytávky jako světla nebo blinkry a musí být trochu precizní, aby to dal celé do kupy.

Městský dopravní prostředek

Podle manželů Malinových kola do měst patří možná i více než auta. Evropská města se stavěla pro koně a kočáry a myslím si, že kolo je rozměrově kompaktnější než auto. Jízda má určitě úskalí, například kočičí hlavy, tramvajové koleje nebo členitost města, proto elektrokolům děláme trošku větší pneumatiky a mají světla i blinkry, takže se lze plně zapojit do provozu,“ říká Malina.

Hlavní bonus elektrokol Malinovi vidí v možnosti využívání městské infrastruktury i cyklostezek, které se v poslední době značně rozšiřují. „Odlehčuje to dopravu, člověk je svobodnější a podíváte se na místa, kam by to s autem nebylo možné. Trend ježdění na kole ve velkých městech stále narůstá a i v Praze to je vidět. Většinou ale narazíte na cyklistu na horském kole a v cyklistickém úboru. Naše kola jsou uzpůsobená tak, aby co nejvíce ulehčovala pohyb po městě – dodávala rychlost, pokud se potřebujete rychle rozjet na světlech nebo předjet stojící auto,“ popisuje Zuzana Malinová.

Současně roste i trend stavění si vlastních kol. „Na Designbloku se za námi zastavovali lidi s tím, že si staví elektrokolo, a ptali se na rady. Kvůli tomu jsme spustili e-shop a obchod, kde se dají koupit jednotlivé doplňky i na ostatní prostředky, jako jsou e-skates nebo fat bikes,“ poznamenává Zuzana.  

„Je to jenom blatník“

V týmu jsou celkem čtyři. Zatímco Zuzana stále pracuje i mimo startup, Jan se od loňského července kolům věnuje na plný úvazek. „Pracovali jsme třeba i sedmnáct hodin denně. Přes den v práci a pak do noci v dílně,“ říká.

Také podnikání a manželství nemusí jít nutně dobře ruku v ruce. Podle Jana se jim oba světy hodně prolínají, a není už pak moc poznat, co je osobní a co pracovní život. „Naštěstí jsem v pracovní době v dílně a manželka v bytě (smích), takže se moc nevidíme, ale je to v pohodě. Nedá se říct, že by to byla nějaká Itálie,“ říká a Zuzana ho doplňuje: „Obecně se moc nehádáme, a pokud ano, týká se to většinou kol. Nakonec si stejně řekneme ‚Je to jen blatník.‘ 

První prototyp ladili skoro rok, dnes kolo vzniká během čtyř až pěti týdnů. Než putuje k novému majiteli, Jan Malina na něm najede okolo 50 kilometrů, aby vyzkoušel, zda všechno správně funguje. „Baterie jsou vyráběné v Čechách na míru. Chceme využívat i lokálních dodavatelů. Většina firem to dělá tak, že si v Asii nechá postavit celé kolo, doveze ho sem, doplní pár věcí a vydává to jako český produkt. To se snažíme eliminovat, ale ne vždy to jde, protože Asie je v těchto věcech velmoc,“ říká. Finální cena kola závisí na jednotlivých požadavcích klienta, v průměru se jedná o sto tisíc korun.

Počáteční financování startupu hradili z vlastních a rodinných úspor. V srpnu získali prvního investora, Janova bratra Vojtěcha Malinu, který se rozhodl zanechat manažerské pozice a zapojit se také do výroby kol.

Do budoucna chtějí v E-cafe Bike začít vyrábět teenage, dětská a cargo kola a nechybí ani plány na expanzi do zahraničí, především do střední a východní Evropy.

Barbora Semecká

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články