DO HLOUBKY: Rozvod, operace, vstup investora… Rozhodla jsem se, že budu věci sekat, říká po pekelném roce podnikatelka Eva Čejková

DO HLOUBKY: Rozvod, operace, vstup investora… Rozhodla jsem se, že budu věci sekat, říká po pekelném roce podnikatelka Eva Čejková

12. kvě 2021 Václav Lang 8 min

Eva Čejková je úspěšná podnikatelka, která stojí za zrodem komunity Ženy s.r.o. či platformy Testuj.to. Loňský rok pro ni byl v mnoha ohledech zásadní. Během jediného měsíce se musela vypořádat s rozpadem manželství, podstoupit operaci a zvládnout náročná jednání ohledně vstupu velkého investora do její firmy. „Hráli jsme vabank,” vzpomíná na nejvypjatější chvíle loňského roku v dalším díle série DO HLOUBKY, v níž nahlížíme pod povrch úspěšných podnikatelských příběhů. 


Eva Čejková od dětství toužila objevit se na obrazovkách televize, a to se jí nakonec i podařilo. Ovšem velkým okruhem. Krátce po maturitě a několika vyhraných soutěžích krásy, na které nevzpomíná příliš ráda a ani se o nich nechce bavit, se stala scenáristkou známého pořadu Áčko. Potom se smířila s tím, že na obrazovku televize se nejspíš nedostane. A tak zamířila do oblasti PR a založila agenturu ConPro. Ta se velmi rychle rozjela a ona měla v pětadvaceti letech 25 zaměstnanců a obrat 30 milionů korun. Zažila růst, prošla si vyhořením a založila rodinu. V roce 2013 na mateřské založila firmu a komunitu Ženy s.r.o., která propojuje ženy spotřebitelky i podnikatelky a sdílí jejich příběhy nebo zkušenosti. Zároveň v rámci této komunity vytvořila marketingovou platformu pro testování produktů, kterou předloni osamostatnila, a rozjela nový startup Testuj.to. A také na televizní obrazovky se dostala, nejprve díky jejím aktivitám pro ženy přišla nabídka do pořadu na ČT1 Všechno, co mám ráda a o dva roky později spustila vlastní lifestylový pořad Na houpačce a také pořad o testování Eva testuje na Primě. Jak už jsme však naznačili, cesta to rozhodně nebyla snadná.  


Když si přehraju celý loňský rok, a jak jsem loni touhle dobou přemýšlela, s čím vším musím skončit, a do toho přišla investice od Heureky do Testuj.to a nabídka na vlastní pořad v TV, tak si říkám, že to za to asi stálo,” vypráví Eva Čejková a dodává, že ji vypjatý rok naštěstí stál „jen“ kýlu.

 

Zdravotní obtíže vedly k razantním řezům

V těsném sledu ji totiž potkalo hned několik zásadních životních událostí, na které by jinému nestačily roky. Na sklonku léta vyřizovala záležitosti kolem rozvodu a do toho řešila jednání o investici od nákupního rádce Heureka.cz. Její platforma Testuj.to je vůbec prvním startupem, do něhož Heureka Group investovala (společnost vedená Tomášem Bravermanem získala patnáctiprocentní podíl s možností navýšení na 40 procent do dvou let spolupráce. Heureka vstupovala do společnosti při výši ocenění firmy 35 milionů Kč, pozn. red.).  


Sousloví o razantních řezech se totiž do života podnikatelky vpilo více než jen obrazně. „Vlastně to začalo už loni v lednu na moje narozeniny, kdy mě odvezli na ARO,” loví kdesi hluboko v paměti, jako by se jednalo o běžnou banalitu. Tehdy se mi udělalo tak blbě, že jsem nemohla vstát. Ležela jsem v práci na sedačce, něco jsem si četla a najednou jsem zjistila, že nejsem schopna se zvednout. Kolegyně doktorka mě nechala odvézt na ARO, kde mi naměřili strašně nízký tlak a málo cukru. Prostě jsem nejedla a tak,” vypráví. 



Připouští, že dramatický sled událostí v loňském roce byl vrcholem dlouhotrvajících problémů. Už dříve prý musela vyhledat psychologickou pomoc, zejména kvůli zvládání vysokého pracovního tempa společně s péčí o rodinu, které přerostlo v totální vyčerpání. Dala se dohromady, ale s nástupem covidového roku vypluly problémy znovu na povrch. Rozhodla jsem se, že ty věci budu fakt sekat, že už to dál nejde. Ukončila jsem pořad, který jsem měla v České televizi, podala žádost o rozvod, takže teď do roka a do dne už jsem skoro rozvedená,” říká s viditelnou úlevou. 


Ta však nepřišla ze dne na den. Další dějství se odehrávalo na takzvaných mastermind skupinách, neformálních setkáních několika byznysmenů a majitelů firem, kteří si mezi sebou vyprávějí o nezdarech a těžkých chvílích. Říkáme si tam, co jinde nejsme schopni říct, protože by z toho okolí šílelo. Třeba když někdo prodělává, krachuje, co se mu nepovedlo a podobně,“ přibližuje a dodává, že měla vždy veliké štěstí na množství inspirativních lidí kolem sebe. Když se na jednom z těchto setkání objevila pár dní poté, co ji odvezla sanitka na ARO, kolegové o ni dostali strach a jeden z účastníků mastermind skupin, Tomáš Šebek (chirurg, účastník misí Lékařů bez hranic, založil a vede web uLékaře, který on-line propojuje pacienty s lékaři, pozn.red.) Evě Čejkové druhý den pro jistotu předepsal prášky na spaní. Pak uplynulo pár měsíců a setkali se znovu - tentokrát na operačním sále, kdy úspěšné podnikatelce a moderátorce operoval kýlu, která se jí během léta udělala. Operace se odehrála jen pár dnů po podpisu investice od Heureky.


Bylo to strašně náročný,” přiznává Eva, která se sebe zdráhá titulovat CEO. Místo toho má pod svým jménem na vizitkách termín První žena. Ženám se občas v tomhle světě vyjednává složitěji. Tenkrát ale asi hodně zapůsobilo, že jsem normální, lidská,” říká. Sympatie prý byly vzájemné, a tak se rozjela právní kolečka kolem investice. Když jsme konečně Heureku podepsali, tak už jsme byli úplně bez peněz, plánovaly se vánoční kampaně a bylo potřeba testovat, do toho hrozil další lockdown. Takže jsme hráli vabank, půjčovala jsem si peníze, abych zalepila, co bylo potřeba, protože jsem nechtěla propouštět lidi. Ale nakonec jsme investici dotáhli až k podpisu, peníze dorazily a my začali vyvíjet.”


Krátce na to dostala také nabídku z televize, aby na Primě moderovala lifestylový pořad s pořadem o testování produktů, který měl premiéru letos v březnu. Okruhem se tak Eva Čejková vrací k tomu, co si vysnila v dětství. Hrávala jsem si na hlasatelku zpráv a všichni se na mě museli dívat,” vzpomíná. Když pak po maturitě odešla z rodných východních Čech do Prahy, přihlásila se o práci reportérky na Nově. Pozvali mě na pohovor, kde mi řekli, že reportérkou teda určitě nebudu, že na to jsem moc mladá. Ale Radek John, který tam tehdy seděl, mi řekl, že jestli chci, tak můžu zkusit napsat scénář, že když jsem z tý vesnice, že budu mít dobrý kontakty a příběhy.” Rodačka z Chrasti u Chrudimi se tak stala scenáristkou populárního, dnes už skoro legendárního publicistického pořadu Áčko, a k tomu vystudovala dálkově mediální studia na Univerzitě Karlově. Ono, co si člověk jednou dá do hlavy, a je jedno kdy, ale něco si přeje, tak i když to nevysloví nahlas, tak se mu to splní. A já musím zaklepat, že jsem si vždycky přála dobře," poznamenává.

Přiznává také, že dlouho nebyla v takové psychické pohodě jako nyní, a svým způsobem bere letošní rok jako začátek nové etapy. Vnímám to jako velkou životní příležitost,” říká. Zdráhá se však vyjmenovávat nějaké konkrétní byznysové či životní cíle. Pro mě úspěch znamená být šťastná, mít okolo sebe pohodové lidi. Nemám konkrétní seznam deseti věcí, které chci dokázat,” vysvětluje. Samozřejmě, že máme kápéíčka, vytyčené cíle, jasně že mě prudí s tabulkami na všechno a že chci, aby se firmě dařilo, ale když to nebude, ale já budu v pohodě a moje dítě bude v pohodě a rodina bude zdravá, budu dělat práci, která mě baví, tak to je to jediné, co chci. Chci být v životě šťastná a víc k tomu nepotřebuju, už se dávno nestresuju tím, co jsem v životě chtěla stihnout a nestihla,” dodává.  


A co dalšího ji život v byznysu naučil? Nejvíc mi v tuhle chvíli vyskakuje v hlavě lidskost: Přistupovat k byznysu více než z pohledu rozumu a čísel z pohledu lidskosti,” uzavírá.

Foto: Archiv Evy Čejkové

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články