Delta Green, startup s ambicemi ozelenit českou energetiku, získal na expanzi 2,2 milionu eur
Startup Delta Green vyvíjí technologie a softwarová řešení pro zpřístupnění flexibilní spotřeby elektřiny domácnostem. (Foto: Pixabay)

Delta Green, startup s ambicemi ozelenit českou energetiku, získal na expanzi 2,2 milionu eur

28. kvě 2024 Ondřej Černý 3 min

Český green-tech startup Delta Green přitápí pod kotlem. Na dokončení vývoje softwaru pro zapojení domácností do vyrovnávání sítě nebo na expanzi do států západní Evropy získal od investorů 55 milionů korun. Startup podpořil fond Tilia Impact Ventures jako lídr investice, připojily se i fondy Credo Ventures a Purple Ventures.

Elektřinu do domácností dodávají už od roku 2010. Od počátku bylo cílem společnosti, která se původně jmenovala Nano Green, podporovat obnovitelné zdroje energie a odlehčit planetě i lidem. Byla vůbec prvním dodavatelem 100% zelené elektřiny v České republice a jejím portfoliem prošly desítky lokálních dodavatelů.

V tomto duchu i nadále vymýšlí inovace a připravuje softwarová řešení, která zpřístupní flexibilní spotřebu elektřiny co největšímu počtu domácností. Specializací Delta Green je decentralizace energetických řešení - řešení startupu umožňuje integrovat obnovitelné zdroje do sítě ve velkém měřítku bez toho, aby byla ohrožena stabilita sítě. Cílí také na podporu drobných lokálních producentů obnovitelné energie, díky čemuž se jí daří vytvářet širokou distribuční síť nízkoemisních zdrojů.

Právě to oslovilo fondy Tilia Impact Ventures, Credo Ventures a Purple Ventures, které v seedovém kole společnost Delta Green podpořily částkou 2,2 milionu eur. „Máme velkou radost. Významně jsme se posunuli k naplnění naší vize otevřít Evropě z Česka, původně uhelné mocnosti, cestu k energetice napojené na dech planety. Míříme k tomu stát se tahounem inovací v energetice pro domácnosti v Evropě. A k tomu nám investice otevírá dveře,“ konstatoval spoluzakladatel Delta Green Jan Hicl.

Chief Product Officer Delta Green Jan Hicl. (Foto Delta Green)

Abychom snížili uhlíkovou stopu energetického sektoru, potřebujeme zapojit více obnovitelných zdrojů. Slunce i vítr ale mohou ohrozit stabilitu sítě,“ vysvětluje Andrew Gray, partner Tilia Impact Ventures. „Delta Green přináší cenově dostupné řešení tohoto problému. To podle nás může být klíčem pro masivní vstup obnovitelných zdrojů do sítě a v konečném důsledku i levnější elektřině pro všechny. Jsme nadšení, že Delta Green můžeme pomoci šířit toto řešení globálně,“ dodal Gray.

Kromě dokončení vývoje softwaru pro zapojení domácností do vyrovnávání sítě startup plánuje prostředky využít k dalšímu růstu. A to jak personálnímu, tak také do států západní Evropy, kam by chtěl se svým řešením řízení spotřeby a výroby elektřiny prorazit.

Delta Green dodává elektřinu za nejvýhodnější spotové ceny všem, kterým to umožňuje jejich chytrý elektroměr. (Repro: Delta Green)

PŘEČTĚTE SI: Na první energeticky soběstačné obci vydělává ČEZ, v Kněžicích doufají v nová pravidla pro komunitní energetiku

Delta Green patří mezi takzvané agregátory flexibility. Do vyrovnávání sítě zapojují domácnosti, které pomocí softwaru sdružují do obří virtuální baterie. Domácnostem, které jsou vybaveny fotovoltaikou, baterií, tepelným čerpadlem nebo elektromobilem, dokáže startup uspořit nebo vydělat jednotky tisíc korun ročně. Jde nejen o řízení spotřeby a výroby elektřiny, ale právě také chystané zapojení domácností do vyrovnávání sítě. Jde o miliardový trh, kterému v současnosti dominují fosilní elektrárny. Do budoucna je chtějí inovátoři z Delta Green nahradit domácnostmi.

Chceme, aby Delta Green prošlapalo domácnostem a malým firmám cestu, která jim umožní zapojit se do vyrovnávání sítě. Tedy vydělat na tom, že přesunou svou výrobu nebo spotřebu v čase,“ uvádí Hicl.

Na začátku roku startup oznámil první úspěšný test zapojení domácnosti do vyrovnávání sítě. Hotový software, na jehož dokončení mají jít i prostředky z právě podepsané investice, chce představit do konce roku.

‍„Jako první nabídneme službu českým domácnostem, kde plánujeme agregovat desítky megawatt,“ popsal David Brožík, spoluzakladatel Delta Green. Po expanzi do Evropy už by mělo jít o stovky megawatt. Proto teď startup potřebuje postavit robustní a stabilní řešení, které pomůže nahradit fosilní zdroje elektřinou, která dnes v domácnostech leží ladem. Na jeden megawatt stačí zhruba 200 domácností.

CEO Delta Green David Brožík se s kolegy snaží prosadit s vizí, že i domácnosti se mohou podílet na stabilizaci elektrizační soustavy a dostávat za to zaplaceno. (Foto: Delta Green)

PŘEČTĚTE SI: Budoucnost energetického sektoru je v decentralizaci. K řešení krize mohou vedle obnovitelných zdrojů přispět i technologie

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články