Zájem roste. Do druhé výzvy Technologické inkubace se přihlásilo 196 startupů
Počet zájemců o pomoc v rámci programu Technologická inkubace výrazně přesahuje možnosti státní agentury. (Repro: CzechInvest)

Zájem roste. Do druhé výzvy Technologické inkubace se přihlásilo 196 startupů

5. čvc 2023 Ondřej Černý 3 min

CzechInvest uzavřel druhou výzvu programu Technologická inkubace. Přihlásilo se do ní 196 startupů. Nejvíce z nich se zabývá oblastí umělé inteligence, následují sektory Creative a EcoTech.

Pro velký zájem CzechInvest dokonce prodloužil přijímání přihlášek. Dokládá to i fakt, že v preinkubaci bylo více než 500 startupů. Ve srovnání s první výzvou, do které se přihlásilo 114 startupů zaměřených na mobilitu, kreativní průmysly, ekologii a cirkulární ekonomiku nebo umělou inteligenci, tak počet zúčastněných projektů vzrostl téměř o polovinu.

Pomoc na míru

Aktuálně probíhá proces hodnocení a kontroly přijatých žádostí. Pokud firma projde kontrolou, hodnocením inovativnosti a uspěje před hodnotitelskou komisí, začne intenzivní spolupráce, kdy každému startupu bude nastaven inkubační balíček na míru tak, aby co nejlépe odpovídal konkrétním potřebám daného projektu.

Druhá výzva projektu Technologická inkubace zaznamenala ještě větší počet přihlášek. Naši odborníci v komisích mají z čeho vybírat. Z těch mála projektů, které jsem si zatím stačil prohlédnout, mi spadla čelist. Česká republika je plná inovativních začínajících startupů nabušených technologiemi. Je to soutěž a na funding dosáhnou jen ti nejlepší,“ konstatoval Ivo Denemark, ředitel divize startupů a inovativních malých a středních podniků agentury CzechInvest.

Nejvíce žadatelů je podle očekávání z Prahy a Brna. (Repro: CzechInvest)

CzechInvest prostřednictvím sedmi technologicky specializovaných inkubátorů podporuje nové firmy, které přinášejí inovativní technologie do komerčních aplikací. Technologická inkubace je nejambicióznějším programem systematické podpory začínajících podniků v  České republice. Cílem programu je vyhledávat a pomáhat vzniku projektů, které jsou výjimečně inovativní, proveditelné a škálovatelné.

V rámci programu agentura nabízí finanční i nefinanční podporu, rozvoj, mentoring a další aktivity s cílem podpořit startupy, které se do projektu přihlásily. Do druhé výzvy se jich přihlásilo 196, z toho 69 se zaměřuje na oblast umělé inteligence.

Vzájemné obohacení

Pomoc v rámci programu je průběžná. Na posledním workshopu pro startupy v rámci programu Technické inkubace dostali zájemci informace o tom, jak efektivně hledat klienty, vést schůzky a navazovat obchodní kontakty. „Byla to skvělá diskuze o strategiích, které můžou těmto startupům pomoct vyrůst a úspěšně se prosadit na trhu,“ zhodnotil akci Zenon Sliwka, founder startupu Born Digital specializujícího se na vývoj virtuálních asistentů, který workshop vedl.

Zenon Sliwka považuje účast na workshopech pořádaných agenturou CzechInvest v rámci programu Technologická inkubace za přínosnou i ze své pozice vedoucího workshopu. (Foto: Born Digital)

Vyhlášení v pořadí třetí výzvy je naplánováno na září/říjen 2023. Je už ale možné se registrovat do tzv. preinkubace. Po registraci bude zájemcům přidělen preinkubační manažer, se kterým si mohou domluvit online schůzku. Provede je také celým procesem, od představení projektu Technologická inkubace až po vysvětlení všech administrativních náležitostí k podání plnohodnotné přihlášky do nadcházející výzvy. Součástí služby je v případě zájmu také zpětná vazba na připravovaný podnikatelský záměr a jeho soulad s programem.

V rámci projektu Technologické inkubace určeného pro startupy existující méně než pět let, studenty, vědecké projekty s obchodním potenciálem, inovátorské firmy a spin-off firmy, získají vybrané projekty přímou podporu ve výši 1,1 až 4,5 milionu korun a nepřímou podporu v hodnotě půl milionu ve formě workshopů, seminářů, pomoci inkubačních manažerů, konzultací s odborníky na business a technologie, inkubaci v trvání až dva roky, a to vše bez ztráty podílu ve firmě. Součásti je i pomoc s využíváním patentů a technologií.

PŘEČTĚTE SI: CzechInvest dá 850 milionů korun na podporu startupů, inspiroval se v Izraeli

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články