Chief Happiness Officer a ti další: Když firmám nestačí CEO a spol.

Chief Happiness Officer a ti další: Když firmám nestačí CEO a spol.

9. čvc 2022 Lukáš Vincent 4 min

Anglosaský jazykový vzor firemních titulů “Chief-'Zodpovědnost'-Officer” zakořenil i mimo anglicky mluvící svět. Se vznikem nových titulů mu nicméně hrozí, že za nedlouho narazí na limity abecedy.

Hrátky se slovy, nebo snaha pokrýt nové trendy? Drucker, Kotler a další legendární teoretikové managementu by na pozice Chief Officerů s přídomky Data, Remote, Innovation, Learning nebo Diversity zřejmě hleděli s otevřenými ústy. Startupy i zavedené firmy nicméně tyto pozice v posledních letech opravdu stále častěji vytvářejí, aby reflektovaly nejnovější trendy i posuny v potřebách zaměstnanců. To, z čeho si starší generace dělaly na přelomu tisíciletí legraci při vymýšlení honosně znějících názvů pro tradiční profese (jako operátor výroby místo dělníka, kosmetička podlahových krytin místo uklízečky) totiž dostalo svou kapitolu i v dalších dekádách.

Dříve se ve většině firem, ať již vznikajících nebo zavedených, vyskytovaly “pouze” tři klíčové tituly (CEO - výkonný ředitel, COO - provozní ředitel a CFO - finanční ředitel). Aktuálně především nově vznikající firmy, snažící se opečovávat každý aspekt rozvoje sebe i svých zaměstnanců, vypichují oblasti, které považují ze své perspektivy za důležité. Některé samy o sobě znějí spíše jako snaha získat si kousek mediální pozornosti, řada z nich nicméně reflektuje změny a inovace na trhu práce a ze startupového prostředí postupně pronikají i do tradičního byznysu.

Štěstí a starost o lidi aneb Jak si udržet zaměstnance

Tušíte, jak podle jedné z legend vznikla pozice Chief Happiness Officer? To v roce 2003 firma McDonald's povýšila svého maskota Ronalda McDonalda do pozice ředitele pro štěstí. Ať je to pravda, nebo výrobce Big Macu v korporátním světě někdo předběhl, na sociální síti LinkedIn touto rolí označená skupina má  více než 4000 členů a na jednom z globálně největších webů s nabídkami práce je na konci června v nabídce 222 pozic tohoto typu.

Samotná role, jak pro web PageExecutives vysvětlil Alexander Kjerulf, zakladatel konzultantské WooHoo Inc spolupracující třeba s Microsoftem, Ikeou nebo Oraclem, role CHO je zakotvená ve snaze o zlepšování well-beingu zaměstnanců a jejich loajality. "Žádná práce není dokonalá a nevytváří pouze pozitivní reakce, ale výzkumy ukazují, že aby se lidem v práci libilo, potřebují především více pozitivních emocí než negativních," tvrdí Kjerulf.

"Pozitivní emoce podporují loajalitu zaměstnanců více než tradiční retenční taktiky. V podstatě platí, že pokud vás práce baví, zůstanete v ní déle, i když byste mohli odejít za lepším platem jinam,” dodává. Což především v době, kdy je na trhu nedostatek pracovních sil a firmy v řadě případů stojí na specificky specializovaných jednotlivcích, může být pro úspěch klíčové.

V tomto duchu se jako poněkud artikulovanější vysvětlení boomu tohoto typu pozic/titulů nabízí teorie zmíněná v magazínu Harvard Business Review. Podle ní se tímto způsobem HR oddělení snaží, aby se pracovníci cítili více jako lidé a méně jako zdroje. Vedle CHO se tak rozšiřují role, které už svým názvem mají zaměstnancům naznačit, že nejsou jen “head count.” Airbnb má kupříkladu globálního šéfa pro zkušenosti zaměstnanců, Slack zase senior viceprezidenta pro úspěch zaměstnanců. A některou z modernizovaných variant dnes už má každá progresivní firma.

Remote, Data, Sustainability? To je oč tu běží!

"Když se na LinkedIn podíváte na pracovní nabídky, nejrychleji rostoucím atributem nových pracovních nabídek je flexibilita. Myslím, že se z toho stává ze strany potenciálních zaměstnanců jakési očekávání." Tato slova použil v květnu na konferenci v Davosu, kde se scházejí globální politické i byznysové elity, šéf Microsoftu Satya Nadella. Jak jeho firma, tak i ostatní lídři v technologickém průmyslu na toto “postpandemické” očekávaní reagují. Stále více firem tak přidává do svého šéfovského poolu novou pracovní pozici: Chief Remote Officer/Remote Lead/Directior of Remote Work (má například softwarová společnost Okta nebo tvůrce aplikace Todoist Doist). Ať je nicméně název jakýkoliv, základní pracovní funkce je stejná. Jde o řízení a vytváření firemních systémů pro zaměstnance, kteří už nechodí pět dní v týdnu do kanceláře.

Další skupina nových lídrovských pozic reagujících na postpandemický svět souvisí s technologiemi. Chief Data Officer (Intuit, Yahoo!) bývá napříč firmou zodpovědný za nakládání s “ropou 21. století”, tedy daty. Na CAO aka Chief Automation Officera (Rohlík, Microland) firmy hledají jedince se silným zázemím v oblasti technologií a znalosti provozních zákonitostí (například řízení podnikových procesů, Lean, SixSigma) ideálně v kombinaci se znalostmi v oblasti podnikání nebo procesů. Chief Innovation Officera (kterého má 30 procent žebříčku Fortune 500) zase Wikipedie definuje jako “osobu primárně zodpovědnou za řízení procesu inovací a řízení změn v organizaci", plus v některých případech též jako osobou, která "je původcem nových nápadů, ale zároveň uznává inovativní ideje vytvořené jinými lidmi."

Další role už tak oborově vymezené nejsou. V době, kdy zkratka ESG funguje jako buzzword a zároveň mucholapka na požadavky investorů se stále častěji objevuje role “sustainability officera” (Unilever, Credit Suisse), který má myslet dopředu a přizpůsobovat se potřebám společnost “tam venku.” Což znamená podílet se na odpovědných iniciativách a udržitelnosti. Na další módní termín “behaviorální vědy” navazuje Chief Behavioral Officer (Acorn, Opower) do jehož působnosti patří aplikace behaviorálních věd k identifikaci a řešení obchodních problémů. Chief Storytelling Officer (Microsoft, IBM) je zakuklený marketing manager zodpovědný za “vyprávění příběhů,” utvářející image značky, Chief Knowledge Officer (25 procent Fortune 500) je zodpovědný za řízení znalostí společnosti neboli identifikaci a uchování institucionálních znalostí napříč odděleními.

A dalo by se jít dále. Firmy jsou v posledních letech opravdu velmi kreativní, co se týká titulů, které dokáží pro své lídry vymyslet. Žádný honosně znějící titul fungující firmu nepostaví, správný člověk s (z perspektivy stávajících učebnic managementu) “netradiční rolí” ale může nabídnout zajímavý impuls.

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články