Český 4Trans získal půl miliardy na expanzi. Investice přišla i ze Silicon Valley
CEO společnosti 4Trans Jaroslav Ton, foto: 4Trans

Český 4Trans získal půl miliardy na expanzi. Investice přišla i ze Silicon Valley

29. čvn 2022 Redakce 3 min

Český logistický fintech zaujal i v Silicon Valley. 4Trans získává 18 milionů eur (zhruba 450 milionů korun) na expanzi, díky čemuž míří na pozici lídra v oblasti financování malých a středních podniků v logistice. Na další růst přispěli kapitálové fondy Atmos Ventures, Tera Ventures, z českých Lighthouse Ventures a Advance Global Capital i soukromí angel investoři.

Malé a střední logistické firmy se vlivem současného bankovního prostředí potýkají s nedostatečným přístupem k financování a se splatností faktur v řádu měsíců. Technologický náskok a pochopení trhu logistiky umožňuje 4Trans tento problém řešit okamžitým proplácením faktur, ověřováním odběratelů a poskytnutím ekosystému finančních služeb založeném na real-time datech.

Nyní na svůj další růst získali téměř půl miliardy korun. „Jsme rádi, že zájem investorů potvrzuje byznysovou příležitost, kterou ve financování malých a středních podniků vidíme od svého spuštění. Prostředky využijeme pro geografickou expanzi, posílení týmů, vývoj softwaru a na rozšíření naší nabídky o další finanční a pojišťovací služby. Naší motivací je vyplnit prostor, který banky neobsluhují, a řešit financování logistiky v širším měřítku,“ komentuje současný stav Jaroslav Ton, CEO společnosti 4Trans.

Svým klientům český fintech umožňuje pohodlně řešit provozní financování na jednom místě a skutečně se tak soustředit na rozvoj podnikání. Růst 4Trans potvrzuje i počet klientů, který od ledna minulého roku vzrostl o 540 procent, a měsíční tržby, jež vzrostly desetinásobně.

„Neustále rostoucí zájem o naše služby nám dává signál, že jde o poddimenzovaný segment trhu, který je nutné inovovat. Zvyšuje se nejen aktivní počet klientů, ale také objemy financování. Evropský trh nám přináší nové výzvy, se kterými se už teď malí a střední autodopravci potýkají a na které naše technologie dokáže efektivně reagovat, doplňuje Alexandr Lagazzi, marketingový ředitel 4Trans.

Kapitálové fondy, které tuzemskou společnost podpoří, jsou silní hráči v oblasti umělé inteligence, strojového učení či kvantových výpočtů.

Atmos Ventures se zaměřují zejména na podporu vývoje technologií z oblastí AI a DeepTech pro práci s daty. Investiční fond stojí za investicemi do Oxford Ionics, Orca Computing nebo Nethone. V jejich zájmu je podpora nadějných evropských a severoamerických společností, které hodlají otevírat výzkumná a vývojová centra v Evropě a které mají potenciál stát se globálními technologickými lídry.

Soukromá investice ze Silicon Valley

Dluhovým investorem je společnost Advance Global Capital, která se zaměřuje na investice na podporu inkluzivního a udržitelného ekonomického růstu zaměřeného na malé a střední podniky.

Angel investoři, poskytující soukromé finance i know-how a síť kontaktů, vloží své prostředky do 4Trans nejen z Evropy, ale přímo ze Silicon Valley. Lokální investoři s propojením na globální trh jsou izraelský investor žijící v Praze Ory Weihs, který v minulosti dovedl vlastní firmu k exitu (IPO) na burze v Londýně, či zakladatel Klubu finančních ředitelů (CFO Club) Dean Brabec, který 15 let pracoval pro bostonskou Arthur D. Little jako ředitel pro střední a východní Evropu.

„Důvěra našich investorů, kteří se léta pohybují v inovativním a technologickém byznysu, samozřejmě posouvá naše ambice. Silnice jsou tepny organismu, který generuje vysoký podíl evropského HDP a závisí na něm chod například e-commerce sektoru nejen u nás, ale i v zahraničí,“ dodává Vlastimil Hrach, provozní ředitel 4Trans.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články