Brněnská firma Kentico odčlenila svůj interní startup Kontent.ai a získala pro něj miliardovou investici
Ilustrace: Pixabay

Brněnská firma Kentico odčlenila svůj interní startup Kontent.ai a získala pro něj miliardovou investici

13. čvc 2022 Petr Blažek 1 min

Kentico, které dodává řešení pro správu obsahu a digitální marketing, dosud rostlo s využitím vlastního kapitálu. Kapitálový vstup britské investiční skupiny Expedition Growth Capital, která získá minoritní podíl, znamená možnost rychlé expanze pro startup Kontent.ai. Navíc, dohoda s investorem počítá s možností další půl miliardy korun do mateřského Kentica.

Nynější Kontent.ai vznikl v roce 2015 s cílem vyvíjet „headless CMS“ řešení: jde o jádro řešení pro správu obsahu, jakýsi sklad obsahu, který postrádá jakýkoli interface a je optimalizované pro přístup pomocí aplikačního rozhraní (API). Aktuálně deklaruje přes sto zákazníků, kteří jeho řešení používají pro víc než dva tisíce projektů.

Investici využije Kontent.ai především k personálnímu posílení. Má v plánu nabrat cca sto zaměstnanců: v ČR především vývojáře a designéry, v New Yorku, Amsterdamu a Londýně chce posílit hlavně obchodní a marketingové týmy.

Rozdělení na dvě samostatné firmy je spojené také s obměnou na pozici CEO. Kentico nově povede Dominik Pintér a nově vzniklou společnost Kontent.ai pak Bart Omlo, zatímco stávající CEO a zakladatel Petr Palas se přesouvá do role Chairman of the Board pro obě společnosti.

Původní Kentico si od odštěpení Kontent.ai slibuje větší koncentraci na svou core nabídku, v níž patří k světové špičce. Potvrzují to i analytici společnosti Gartner, kteří zařadili klíčový produkt firmy, Kentico Experience, do svého Magického kvadrantu, mezi 16 nejlepších řešení.

V červnu představilo Kentico novou cloudovou platformu Xperience by Kentico, což je řešení pro správu obsahu a digitálního marketingu v podobě služby (SaaS). Toto řešení má vykrýt mezeru na trhu: cílí na velké firmy, které nejsou velkými nadnárodními korporáty a zároveň už přerostly levná jednoduchá řešení typu WordPress.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články