Glami sjíždí neklidné vlny módního průmyslu. Český vyhledávač i v šetřivé době expanduje
Barbora Hegyiová z Glami (foto Glami)

Glami sjíždí neklidné vlny módního průmyslu. Český vyhledávač i v šetřivé době expanduje

13. čvc 2022 Lukáš Vincent 4 min

E-commerce vplouvá po letech v příznivých vodách do rozbouřených vln oceánu. Módní vyhledávač Glami toho hodlá využít k upevněních svých pozic. A případně k další expanzi.

Všechno bylo růžové, ekonomika jela, lidé nakupovali přes internet knihy, elektroniku nebo bílé zboží a ve stále větších počtech se seznamovali i s možnostmi vybrat si na netu třeba i oblečení (2019). Udeřila pandemie a byznys se mění, z offline do online, z fashion do tepláků (2020). Pandemie pomalu odeznívá, naspořené peníze se sypou do ekonomiky, potřeba ukázat se „po letech” venku v něčem novém je velmi silná (2021). Krátkodobou bonanzu utíná situace na Ukrajině a rostoucí inflace (2022). Ony roční hranice jsou samozřejmě lehce nepřesné, poměrně přesně ale ilustrují, že módní byznys si na nedostatek vln v posledních letech úplně stěžovat nemůže. Český módní vyhledávač Glami se je snaží jako zaujatý surfař co nejefektivněji sjíždět.

Nemůže říct, že by se mu to nedařilo. Jeho tržby i počty zákazníků rostou, firma působí už na čtrnácti evropských trzích, na začátku června pak Glami koupilo konkurenční Stileo zaměřené na italský trh. Dohromady hodlají brzo aspirovat na milion zprostředkovaných objednávek měsíčně.    

Personalizovat uživatelský zážitek, to je oč tu běží

„Poslední dva roky byly velmi turbulentní, nicméně pro e-commerce jako celek se paradoxně v souhrnu jednalo o velmi dobré období,” potvrzuje vedoucí HR Glami Barbora Hegyiová s tím, že další kolo větrných poryvů opravdu přichází do online byznysu nyní. V souvislosti s dozvuky pandemie a především v důsledku mezinárodních politických turbulencí. S tím, že ovšem ani tohle Glami v rozvoji nikterak výrazněji nebrzdí. Nefunguje totiž jako tradiční eshop, nýbrž jako jakási platforma pro zkoumání světa módy zprostředkovávající nakupujícím maximálně komfortní lov v módním oceánu.

Glami díky tomu neřeší aktuální bolístky menších i větších eshopů, které při očekávání dobrých časů rozšířily týmy i sklady a nakoupily zásoby, a nyní - poté co nákupní horečku „posunula” změna geopolitické situace ve světě plus inflace - musí řešit škrty a optimalizace nákladů. Glami se naproti tomu stále může soustředit především na to, aby si „módní shopaholici” z jeho používání odnesli co nejlepší zážitek.

Koncentrujeme se na produktový vývoj a snažíme se takříkajíc na žádné frontě nezaspat,” hlásí Hegyiová. S tím, že hlavním záměrem je nabídnout uživatelům větší personalizaci homepage vyhledávače. Při současné šířce nabídky pokrývané Glami je toto „přiosobnění” do jisté míry nutností, aby se zákazník v módním oceánu neztratil.

Mělo by se tímto zvýšit vnímání Glami jako pomyslného mola pro tento módní oceán. „I my totiž z našich posledních průzkumů na většině trhů vnímáme, že zákazníci začínají řešit zdražování a jsou též připraveni se uskromnit i v našem segmentu,” připouští Hegyiová.

Šetřit na módě nebudeme, hlásili na začátku roku Češi

Právě Fashion (Re)search, který Glami mezi svými zákazníky pravidelně provádí, monitoruje nákupní aktivitu a nabízí zajímavá čísla ohledně spotřebitelského chování v české e-commerce. Podle v dubnu dat sesbíraných tak Češi neplánovali významně měnit své nákupní zvyklosti, když v porovnání s loňským rokem nechtěli většinově na nákupech módního zboží šetřit (44 procent plánovalo utratit více, dalších 39 procent stejně jako v roce 2021).

(Re)search mimochodem zároveň zajímavě poukazuje na rozdíly v nákupním chování na jednotlivých trzích, na kterých Glami operuje. „Je patrné, že v jednotlivých zemích se klade na módu odlišný důraz. V Rumunsku třeba patrně vidíme snahu 'neukazovat se často' ve stejném oblečení a nakupují tak více spíše levnějších doplňků, zatímco třeba Češi raději investují více peněz do jednoho kvalitnější produktu,” popisuje Barbora Hegyiová. Glami díky těmto datům na všech svých trzích, od Itálie až po Řecko, adaptuje nabídku. Ta mimochodem v tuto chvíli čítá více než 17 milionu položek od více než 30 tisíc brandů.

Recept na léčení krizí? Investice do lidí!

Žonglování s touto širokou nabídkou tak, aby se co nejefektivněji jednotlivé kousky zobrazovaly vhodným zákazníkům, má na starosti dnes už 130 hlav čítající tým Glami. Právě zaměstnanci jsou při „virtuální zprostředkovatelské” povaze obchodního záměru základním stavebním kamenem celého byznysu a klíčovým aktivem firmy. A v duchu toho dává (vedle odborných dovednosti) Glami ve výběrovém procesu dost důrazu na to, aby potenciální kandidát byl kompatibilní s firemní kulturou.

Snažíme se nabírat lidi, u kterých předpokládáme že do týmů zapadnou a budou si to u nás užívat, než aby trpěli,” konstatuje Barbora Hegyiová. S tím, že v posledních měsících vnímá i posun v tom, s jakými představami přicházejí kandidáti. „Pandemie do jisté míry posunula hranici toho, co dneska potenciální adept považuje jako standard,” popisuje s úsměvem Hegyiová posun, kdy ještě před dvěma lety opatrné otázky na možnost home office jsou dnes pokládány jaksi kontrolně a mimo „hlavní tok” přijímacího procesu. Tuto otázku firma obecně vyřešila politikou „Glami Ts” (Tuesdays and Thursdays Together - Úterky a čtvrtky společně) a zbytek je na domluvě jednotlivých týmů. V tomto nastavení se nyní Glami chystá na pravděpodobně bouřlivou plavbu v následujících měsících.

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články