Carebot míří na Cambridge. Čeká také na certifikaci prvního z řešení umělé inteligence pro rentgen hrudníku
Výsledky studie uskutečněné v Nemocnici Havířov bude Carebot prezentovat na půdě jedné z nejprestižnějších univerzit na světě. (Ilustrační foto: Pixabay)

Carebot míří na Cambridge. Čeká také na certifikaci prvního z řešení umělé inteligence pro rentgen hrudníku

7. srp 2023 Ondřej Černý 5 min

Startup Carebot se chystá na pořádnou zkoušku. Výsledky svého testování totiž představí na půdě prestižní univerzity v Cambridge. Odprezentuje tam velmi nadějná čísla, kterých dosahuje jeho řešení využívající umělou inteligenci při snaze o včasnější záchyt nádoru plic. Zároveň Carebot plánuje brzy nasadit do pilotního provozu své řešení pro mamografii.

Startup zakladatelů Daniela Kvaka a Matěje Misaře, který v roce 2022 ovládl soutěž Vodafone Nápad roku, udělal další výrazný krok na své cestě za úspěchem v zahraničí. Odborná studie společnosti totiž byla přijata k prezentaci na věhlasné konferenci MICAD 2023. Akce letos už čtvrtým rokem poskytne prostor na poli zobrazovacích metod a počítačové diagnostiky. Zástupci Carebotu tak v prosinci dostanou jedinečnou možnost prezentovat svá dosavadní zjištění na půdě proslulé univerzity v Cambridge.

Zakladatelé Carebotu Daniel Kvak (vlevo) a Matěj Misař. (Foto: Carebot)

Ale nezůstane pouze u toho. Studie se zároveň dočká publikace v prestižním vědeckém vydavatelství Springer. Zájemci se tak budou moci seznámit s daty, jež Carebot ve spolupráci se zdravotnickými zařízeními shromáždil o výkonu a výsledcích umělé inteligence při detekci plicních lézí na rentgenových snímcích hrudníku. Startup se zaměřil na to, jak si AI poradí v reálném prostředí obecní nemocnice. Výsledek byl více než povzbudivý. Umělá inteligence správně zachytila více nálezů než nejzkušenější radiolog.

Vizualizace řešení: Carebot

Z Havířova do Anglie

Společnost vytváří řešení umělé inteligence, které napomůže lokalizovat nálezy na snímcích z různých obrazových vyšetření s vysokou přesností. V současnosti Carebot prochází certifikací zdravotnického prostředku, která firmě dovolí nasadit její řešení do klinické praxe v celé Evropě.

Ukázalo se tak, že AI představuje revoluční nástroj, který má potenciál zásadně překreslit mapu diagnostických metod ve zdravotnictví. „Jestli mě něco těší, je to fakt, že přinášíme odborníkům tool, který jim pomůže v jejich poslání,“ konstatoval co-founder Carebotu Matěj Misař.

Jednou z oblastí, kde umělá inteligence ukazuje mimořádný potenciál, je detekce nálezů u zobrazovacích vyšetření jako jsou rentgenové snímky nebo mamografie. Díky své schopnosti rychle zpracovávat a analyzovat velké množství dat může totiž AI identifikovat drobné změny, které by mohly lidskému oku uniknout. Může tak poskytnout klíčové informace například při detekci rakoviny v brzkém stádiu.

Vizualizace řešení: Carebot

Zároveň také může značně ulehčit zdravotním pojišťovnám. Náklady na léčbu rakoviny v prvním roce dosahují více než 3,7 milionu korun, ve 4. stadiu jsou téměř 10 milionů ročně. Díky umělé inteligenci je lékař z rentgenu hrudníku schopen ve větší míře detekovat rané stadium rakoviny.

Výsledky ze studie, kterou Carebot odprezentuje na půdě prestižní univerzity, pochází ze spolupráce s Nemocnicí Havířov, kde umělá inteligence po dobu jednoho měsíce zkoumala v testovacím provozu všechna vyšetření týkající nádoru plic. Cílem bylo zachytit pacienty s podezřením na tuto nemoc.

Zároveň s tím Carebot oslovil šest radiologů s různými zkušenostmi a nechala je prohlédnout si a popsat stejné snímky. Z celkového počtu 901 pacientů se podezření na nádor rakoviny plic objevilo u 21 z nich. Řešení Carebotu postavené na AI správně upozornilo na 19 případů. Jde o výrazně vyšší procento úspěšnosti než u kteréhokoliv z oslovených lékařů. Nejzkušenější z nich odhalil 14 pacientů s podezřením na rakovinu plic, juniorní radiolog si všiml nálezu pouze u pěti pacientů. Unikátním úspěchem testu bylo zjištění, že umělá inteligence příliš nenavýšila míru falešné pozitivity. K té u AI často dochází při záměně například bradavky za podezřelá místa.

Ukázka ze studie, kterou bude Carebot prezentovat na půdě univerzity v Cambridge. (Vizualizace řešení: Carebot)

PŘEČTĚTE SI: AI jako dobrý pomocník. Její využití navyšuje úspěšnost lékařů, ukázal test Carebotu v Havířově

Pilotní řešení pro mamografii

Nejde ale o jedinou aktivitu, na kterou se chce Carebot v nejbližší době zaměřit. Startup také čeká na certifikací prvního z řešení AI pro rentgen hrudníku. Po jejím získání bude moci své řešení nabízet v nemocnicích po celé Evropě. Umožní mu to jeho propojení s významnými zdravotnickými hráči v Česku i Slovensku jako je například společnost OR-CZ z Moravské Třebové. Ta dodává systémy, přes které se lékař na snímky dívá a do kterých jsou snímky uloženy. Zároveň pracuje na rozšíření AI k dalším modalitám.

Využití umělé inteligence pro rentgen hrudníku ale není jediným řešením, na kterém Carebot v současnosti pracuje. Tím dalším je řešení pro mamografii, které startup v brzké době plánuje nasadit do pilotního provozu. Zároveň už se ho aktivně snaží představovat zdravotnickým zařízením nejen doma v Česku. Například začátkem srpna se zástupci Carebotu vypravili prezentovat je do Maďarska.

Přiznám se, že připravit AI generované reporty u detekce nálezů na mamografii a RTG hrudníku v maďarštině byl trochu oříšek. Mít možnost prezentovat naše řešení na nejmodernějším lékařském pracovišti v Maďarsku a jednom z nejprestižnějších v Evropě považuji za obrovskou výzvu a zároveň poctu. S přítomnými lékaři jsme prošli celý proces, od jednoduché integrace našich algoritmů s jejich systémy (PACS, HIS) až po praktickou ukázku funkcionality AI nástrojů. Už se těšíme na případnou mezinárodní spolupráci,“ konstatoval CEO Carebotu Daniel Kvak.

Jedním z míst, kam se výprava Carebotu vypravila, byla nemocnice ve městě Miskolc. (Foto: Daniel Kvak)

A jaké jsou další plány startupu? Nechce se zaměřovat pouze na statická vyšetření typu rentgenu plic. „Nebojíme se i CT snímků nebo histopatologických vyšetření. Naše vize je umět v co nejvyšší možné míře automatizovat detekci na jakémkoliv obrazovém vyšetření,“ uzavírá Kvak.

PŘEČTĚTE SI: Konkurent českého Carebotu nabral téměř pět milionů dolarů. Letos chce získat certifikaci v USA

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články