Konkurent českého Carebotu nabral téměř pět milionů dolarů. Letos chce získat certifikaci v USA
Foto: Unsplash

Konkurent českého Carebotu nabral téměř pět milionů dolarů. Letos chce získat certifikaci v USA

24. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Startup Oxipit, který vyvíjí aplikace využívající umělou inteligenci pro diagnostické lékařské zobrazování, uzavřel kolo financování ve výši 4,9 milionu dolarů. Kolo vedla společnost Taiwania Capital a podíleli se na něm i i Practica Capital a Coinvest Capital.

Získané prostředky mají litevské firmě pomoci pokročit ve vývoji autonomních AI lékařských zobrazovacích aplikací. Podpoří také expanzi na nové trhy se zvláštním zaměřením na Spojené království.

Na jaře 2022 Oxipit představil ChestLink, první plně autonomní AI lékařskou zobrazovací aplikaci, která vytváří zprávy o pacientech bez jakéhokoli dohledu radiologa. Firma také získala certifikaci, která jí umožňuje nasadit software na 32 evropských trzích.

ChestLink může významně snížit pracovní zátěž radiologů v prostředí primární péče, kde až 80 procent lékařských snímků nevykazuje žádné abnormality. Přesto o nich radiologové musí vést evidenci. ChestLink nabízí automatizaci 15 až 40 procent denních pracovních aktivit lékaře v závislosti na typu zdravotnického zařízení.

Další produkt Oxipit Quality působí jako virtuální radiologový asistent. Aplikace kontroluje každý lékařský snímek a odpovídající zprávu radiologa. Pokud Oxipit Quality zjistí nějaké nálezy, které ve zprávě chybí, okamžitě upozorní radiologa, aby se na případ znovu podíval. Oxipit Quality tak funguje jako ochrana proti diagnostickým chybám v reálném čase.

Oxipit Quality je k dispozici na evropských trzích a v Austrálii. V prosinci 2022 byl certifikován pro použití v Brazílii. V letošním roce Oxipit plánuje požádat o certifikaci FDA v USA.

PŘEČTĚTE SI: AI jako dobrý pomocník. Její využití navyšuje úspěšnost lékařů, ukázal test Carebotu v Havířově

PŘEČTĚTE SI: Češi vymysleli nejlepšího přítele lékařů. Carebot zlepší přesnost diagnóz, říkají zakladatelé. Příští rok chtějí do nemocnic

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články