AI jako dobrý pomocník. Její využití navyšuje úspěšnost lékařů, ukázal test Carebotu v Havířově
Foto: Unsplas

AI jako dobrý pomocník. Její využití navyšuje úspěšnost lékařů, ukázal test Carebotu v Havířově

19. led 2023 Ondřej Černý 2 min

Testování umělé inteligence v Nemocnici Havířov přináší první jasné výsledky. Ukazují, že s využitím AI bude diagnostika ještě přesnější. A díky takovýmto zjištěním se přibližuje zařazení technologie do každodenní praxe.

Společnost Carebot vytváří řešení  umělé inteligence, které napomáhají lokalizovat nálezy na snímcích z různých obrazových vyšetření. Dle jednoho ze zakladatelů firmy Matěje Misaře tvoří systémy umělé inteligence s lékaři pro lékaře „a stejně tak ověřujeme jejich opravdový klinický dopad. Jestli mě něco těší, je to fakt, že přinášíme odborníkům tool, který jim pomůže v jejich poslání.“

V rámci své spolupráce s Nemocnicí Havířov firma oslovila pět radiologů s různými zkušenostmi a nechala je prohlédnout si a popsat stejné snímky. Tyto snímky z klinické praxe firma nechala vyhodnotit i umělou inteligenci.

Nikdo z lékařů nevěděl, kdo jsou pacienti, jejichž snímky si prohlíželi. Stejně tak AI žádné snímky ze zdejšího radiodiagnostického oddělení neviděla. Neměla ani informace o tom, jaká je prevalence onemocnění, průměrný věk pacientů ani jaký RTG přístroj používají. Tři dny společně s primářem a pěti dalšími radiology sledovala pacienty a určovala, kteří z nich jsou zdraví, a kteří mohou trpět jedním ze třinácti nejčastějších nálezů.

Výsledkem bylo, že s primářem došla umělá inteligence ke shodě u 92,5 procenta nemocných pacientů. Jde o výrazně vyšší číslo než v případě radiologů, kteří se výzkumu zúčastnili. Ti zachytili nemocnost pacienta v 66,1 procentech případů.

Pokud AI hodnotila pouze snímky, u kterých byl stanoven konsenzus tří lékařů, dosáhla senzitivity na úrovni 99,5 procenta.

Samozřejmě víme, že čísla nejsou všechno. Největší dopad umělé inteligence musíme sledovat přímo v praxi. Proto nás těší, že můžeme odborníkům poskytnout nástroj, který jim dopomůže v jejich poslání léčit pacienty rychleji a přesněji. A taktéž nás těší, že jsme blízko k tomu, abychom rozšířili naše budoucí řešení do běžné praxe,“ uvedl k zjištěným hodnotám Daniel Kvak, CEO Carebotu.

PŘEČTĚTE SI: Češi vymysleli nejlepšího přítele lékařů. Carebot zlepší přesnost diagnóz, říkají zakladatelé. Příští rok chtějí do nemocnic

PŘEČTĚTE SI: Lékařům pomáhá odhalovat nálezy nejen na rentgenových snímcích. Nyní Carebot ovládl Nápad roku

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články