Biano zavádí uživatelské recenze. „Chceme být nezávislá strana mezi zákazníkem a e-shopem při nákupu nábytku,” říká CEO Zelinka

Biano zavádí uživatelské recenze. „Chceme být nezávislá strana mezi zákazníkem a e-shopem při nákupu nábytku,” říká CEO Zelinka

1. úno 2022 Redakce 4 min

Online tržiště nábytku a dekorací Biano z rodiny Miton představilo novinku, která má zákazníkům pomoci při rozhodování. Je jí hodnocení Biano Star, jež vychází z dotazníku kvality vyplněného dřívějšími kupujícími, včetně autentických fotek. Za tři měsíce přibylo 12 tisíc hodnocení, informovala brand manažerka Anežka Burianová. Konverzní poměr u některých produktů vzrostl o čtvrtinu.

Lidé podle Burianové při nákupu nábytku upřednostňují zboží vidět na vlastní oči - na rozdíl například od online nákupu módy nebo elektroniky, kde se spoléhají na strategii „vyzkoušet a vrátit”. „Na základě zpětné vazby od uživatelů vidíme dlouhodobou poptávku po zkušenostech ostatních zákazníků se samotnými e-shopy i produkty. U nábytku o to více hraje roli vizuální stránka,” doplnila solutions manager Paulína Palíková, která má se svým týmem projekt Biano Star na starosti.

Jeho prostřednictvím může zákazník ohodnotit zakoupené produkty maximálně pěti hvězdičkami. Kromě toho má možnost přidat komentář a fotografii produktu v autentickém prostředí. Dotazník také umožňuje vyjádřit se, jak byl kupující spokojený s komunikací eshopu, s dopravou nebo poměrem ceny a kvality. „Chceme být nezávislá strana mezi zákazníkem a eshopem při nákupu nábytku,” komentoval to CEO Biana Michal Zelinka. 

Za tři měsíce tak přibylo na Bianu přes 12 tisíc ověřených hodnocení e-shopů a nábytku či doplňků do domácnosti, přičemž každý měsíc se jedná o čtyřnásobný růst počtu hodnocení. Fotorecenze si podle společnosti zatím nejvíc oblíbili uživatelé na Slovensku, kde je největší poměr fotografií k produktům.

Eshopy se často obávají negativních recenzí, statistika ale ukazuje pravý opak. 78 procent produktů má pozitivní hodnocení, většina získala téměř plný počet hvězdiček. „Těší nás, že zákazníci jsou v hodnoceních konstruktivní a pomáhají tak ostatním při rozhodování o nákupu," uvedl Zelinka.

Zpětnou vazbu na své služby přes Biano sbírá zatím přes 100 eshopů. Jejich produkty s hodnocením se automaticky posouvají v katalogu nahoru. 

Význam uživatelských recenzí potvrzuje i nedávná studie Google „Decoding decisions: Making sense of the messy middle”. Z té vyplývá, že zákazníci mají při rozhodování v nejistých situacích tendenci napodobovat chování a volby ostatních. Recenze a doporučení jim slouží jako zkratka pro vlastní rozhodnutí. Přitom hodnocení mají na zákazníky i nevědomý efekt  - zmíněná studie zaznamenala, že lidé častěji klikají právě na položky doplněné o hodnocení, například ve formě hvězdiček.

Podle dalších studií se zase ukazuje, že se značná část uživatelů vyhýbá nákupům u obchodů, které hodnocení nemají. Konverze u produktů s recenzemi můžou narůst až o 350 procent. 

To potvrzuje i Palíková, podle které narostl z některých produktů díky novému systému hodnocení konverzní poměr až o 25 procent. 

Biano je marketplace pro nábytek a dekorace a patří do Product Discovery investiční skupiny Miton. Využívá jej přes 1500 eshopů, které skrz něj nabízí více než šest milionů produktů. Funguje v sedmi zemích (Česko, Slovensko, Holandsko, Rumunsko, Maďarsko, Portugalsko, Brazílie) a v roce 2022 plánuje expanzi do dalších zemí.

Foto: Biano, Unsplash

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články