5+1 největších startupových exitů v Česku za poslední roky. Kdo bude další?
Akcionáři společnosti Packeta, pod kterou spadá i Zásilkovna, po 13 letech plánují prodej. Podle zakladatelky Simony Kijonkové firma zahájila jednání o vstupu investora. foto: Packeta

5+1 největších startupových exitů v Česku za poslední roky. Kdo bude další?

5. kvě 2023 Anna Jurečková 2 min

Velké exity se ve světě českých startupů nedějí každý den. Naopak, pokud se prodej pohybuje v řádech miliard, jde zpravidla o událost roku. Na ten letošní se rýsují hned dva – prodej v posledních dnech oznámily dvě firmy: Zásilkovna a Smartlook. Při té příležitosti jsme se podívali na rekordní exity posledních let.

Around

Pro první z našeho seznamu významných exitů nemusíme chodit daleko do minulosti. Softwarovou platformu zaměřující se na videohovory Around, kterou založili Pavel Serbajlo a Dominik Zane, loni koupila americká společnost Miro Labs. Odhadem za šest miliard korun, což dělá tuto akvizici v kontextu českých a slovenských startupů rekordní.

PŘEČTĚTE SI: Nenápadně na vrchol. Česko-slovenský startup Around se prodal za rekordních šest miliard

Minulý rok se zapsal do startupové historie česko.slovenský Around, který zhruba za šest miliard korun koupila americká společnost Miro Labs. Foto: Around

Sapho

Druhou největší transakci si připsal na konto americko-český IT startup Sapho, který v roce 2018 koupila za více než čtyři miliardy americká společnost Citrix. Nicméně přestože byl startup založený v roce 2014 v Praze, jeho zakladateli jsou Fouad ElNagaar a Peter Yared.

Kiwi

Podle průzkumu kariérního portálu StartupJobs.cz je Kiwi třetí nejčastější firmou, která se dotazovaným vybaví, když se řekne startup. Kiwi získalo třetí místo i v žebříčku rekordních startupových exitů v Česku od roku 2018. V červnu roku 2019 brněnský vyhledávač levných letenek Olivera Dlouhého koupil za necelé tři miliardy korun americký fond General Atlantic.

PŘEČTĚTE SI: Rekordní exit, nejvyšší investice i nový jednorožec. Česká startupová scéna v roce 2022 rostla krizi navzdory

Webnode

Do belgických rukou putoval v roce 2020 dalších Brněnský kousek – nástroj umožňující vytvářením webových stránek Webnode. Zakladatel Vít Vrba svůj startup prodal za zhruba dvě a půl miliardy korun belgické webhostingové společnosti team.blue.

SocialBakers

Za podobnou částku jako Webnode v témže roce exitoval i český startup SocialBakers zabývající se analytikou sociálních sítí. Spojením s společností Astute Solutions vznikla česko-americká firma Emplifi, která minulý rok dosáhla mety miliardového ohodnocení a získala tak status jednorožce.

Twisto

Co se na začátku zdálo jako největší exit roku 2021, se v následujících měsících ukázalo jako hodně špatný nápad. Michal Šmída tehdy prodal průkopníka odložených plateb v Česku australské společnosti Zip, a to za dvě a půl miliardy korun. Zip nicméně vyplatil akcionáře v akciích, které se tehdy obchodovaly za zhruba sedm australských dolarů. Jejich hodnota na australské burze se mezitím propadla, spadla na dno a doposud se jim nepodařilo zvednout.

Kdo bude další?

Kromě ve čtvrtek avizovaného prodeje Packety, pod kterou patří logisticko-technologická firma Zásilkovna, je na obzoru ještě další miliardový exit. Brněnskou firmu Smartlook, která se zaměřuje na analýzu chování lidí online, koupí americké Cisco. Akvizice by měla být uzavřena ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2023.

PŘEČTĚTE SI: Zásilkovna je na prodej. Probíhají přípravy k oslovení vybraných investorů, potvrdila Kijonková

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články