Zásilkovna je na prodej. Probíhají přípravy k oslovení vybraných investorů, potvrdila Kijonková
Po 13 letech se má zásadně změnit akcionářská struktura Packeta Group. Foto: Zásilkovna

Zásilkovna je na prodej. Probíhají přípravy k oslovení vybraných investorů, potvrdila Kijonková

5. kvě 2023 Anna Jurečková 2 min

Akcionáři společnosti Packeta, pod kterou spadá i Zásilkovna, po 13 letech plánují prodej. Podle zakladatelky Simony Kijonkové firma zahájila jednání o možném vstupu investora. Miliardová transakce by měla proběhnout do konce letošního roku, zatím je však ve fázi příprav k oslovení vybraných investorů. Zaměstnancům to firma oznámila ve čtvrtek v odpoledních hodinách, jako první s informací přišly Hospodářské noviny.

Český byznysový svět je v pozoru, rýsuje se totiž další startupový exit a možná největší transakce letošního roku. Zásilkovna, která se za 13 let existence stala synonymem pro doručování z e-shopů, respektive její mateřská společnost Packeta, je na prodej. Ve čtvrtek to zakladatelka Simona Kijonková potvrdila Hospodářským novinám. Zpravodajský server uvedl, že prodej by Packetu pravděpodobně nacenil ve vyšších jednotkách miliard korun.

„Management Packety se společně s majiteli rozhodl využít dlouhodobě vysokého zájmu investorů a zahájit jednání o možném vstupu investora do naší firmy,“ poslala Simona Kijonková ve čtvrtek e-mailem, který má redakce SJ.NEWS k dispozici, svým zaměstnancům. „Rozhodli jsme se zjistit, za jakých podmínek bychom mohli využít externí finanční prostředky a know-how k dalšímu růstu a posílení naší tržní pozice. V současné době jsme na úplném začátku a probíhají přípravy k oslovení vybraných investorů.“

V e-mailu dále stojí, že příprava na diskuzi s potenciálními investory nemá žádný dopad na každodenní chod společnosti, jednání nejsou časově ohraničena a o jejich závěrech budou zaměstnanci průběžně informováni.

Největší podíl – tedy 48,6 procenta – aktuálně v Packetě prostřednictvím JSK Investements drží Simona a Jaromír Kijonkovi. Téměř 21 procent drží prodejce parfémů a kosmetiky Notino, po deseti procentech bývalý programátor Zásilkovny Lukáš Bílek a podnikatel Martin Kukačka.

Skupina Packeta, která působí také na Slovensku, v Německu, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku, v minulém roce dosáhla na tržby 6,1 miliardy korun, přepravila přes 90 milionů zásilek a zaměstnává zhruba 2 200 zaměstnanců.

PŘEČTĚTE SI: „Je důležité být chameleon a umět se přizpůsobit,“ říká Simona Kijonková. Zásilkovně v pandemii zavřeli polovinu výdejen, přesto zvýšila obrat a nabírá lidi.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články