Nenápadně na vrchol. Česko-slovenský startup Around se prodal za rekordních šest miliard
Platforma Around nyní spadá pod Miro Labs, čemuž předcházel rekordní prodej česko-slovenské firmy. foto: Around 

Nenápadně na vrchol. Česko-slovenský startup Around se prodal za rekordních šest miliard

14. říj 2022 Jakub Dvořák 2 min

Před rokem měla o Around zájem americká společnost Miro Labs, přímá konkurence známého Zoomu. Nikdo však nečekal, že se česko-slovenský projekt před čtyřmi měsíci skutečně na prodeji domluví. Dnes už víme, že se to povedlo. A je to šleha. Dvojice zakladatelů Pavel Serbajlo a Dominik Zane svůj počin prodali za zhruba šest miliard korun, což je v českých a slovenských končinách rekordní počin.

Přitom se vše sehrálo tak nějak nenápadně. O obřím prodeji informovala až tisková zpráva Miro, kde stojí, že před čtyřmi měsíci získala startup Around pod svá křídla. Upozornil na ni například Business Insider.

Přesná částka transakce není zveřejněna, ale zahraniční i tuzemské zdroje včetně serveru CzechCrunch se shodují, že se pohybuje mezi 250-300 miliony dolarů, což je v přepočtu přibližně šest miliard korun. V zámoří běžná věc. Pro Česko a Slovensko obrovský milník. Žádný startup se za podobnou částku ještě nikdy neprodal.

„Našli jsme společnou vizi, která posílí obě dvě značky a přinese uživatelům ještě lepší zážitek. Around měl více nabídek na odkup, ale strategie s Mirem nám dávala největší smysl,“ uvedl pro CzechCrunch jeden ze spoluzakladatelů Dominik Zane.

Zakladatelé Aroundu mají za sebou už jeden exit v Silicon Valley - v roce 2013 prodali za 15 milionů dolarů projekt M.dot. O několik let poté vrhli síly do Around, což je software zaměřený na videohovory. Že to nezní přelomově? Umí však využívat prvky umělé inteligence, automaticky zaměřuje obličeje, upozaďuje pozadí a zvládne potlačit například psí štěkání. Ne náhodou byl oceněný od Slacku, Wing Venture Capital či Credo Ventures.

Do portfólia Miro náramně pasuje. To se totiž prezentuje jako prostředí, kde se v reálném čase dají vizualizovat různá data v kooperaci více spolupracovníků a lze do něho zapojovat aplikace z Google, Teams či Zoom.

PŘEČTĚTE SI: Český startup Talkbase pomáhá budovat komunity kolem firem jako Productboard a MEWS. Rok od založení získal dva miliony dolarů

PŘEČTĚTE SI: Další level práce online. Setkávání a tvorbu ve virtuální realitě zprostředkovávají velcí hráči i české firmy

Jakub Dvořák

Redaktor a editor SJ News. Téměř deset let strávil psaním o fotbale v redakci deníku Sport. Má slabost pro španělský fotbal, formuli 1 a severskou krimi.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články