Zdravotnictví, kosmetika, potravinářství. Oblastí, kde je možné využít řešení startupu MarbleMat, je ještě více
MarbleMat umí zapouzdřit různé kapaliny, jejichž kapičky jsou pokryty vysoce stabilní vrstvou jemných pevných částic. (Foto: MarbleMat)

Zdravotnictví, kosmetika, potravinářství. Oblastí, kde je možné využít řešení startupu MarbleMat, je ještě více

26. kvě 2023 Ondřej Černý 3 min

Startup MarbleMat sice existuje jen pár let, už ale slaví solidní úspěchy. Firma vedená badatelem Ondřejem Rycheckým se svým projektem získala podporu Technologické agentury ČR v programu Gama2 nebo se umístila mezi dvaceti nejlepšími startupy v soutěži EIT Health Innostars Award. Nejnovějším úspěchem je výběr do skupiny úspěšných startupů v programu EIT Food Accelerator Network 2023 v kategorii Food as Medicine.

Akcelerační program, do kterého se hlásilo více než 400 projektů, spojuje agropotravinářské startupy s předními partnery, korporacemi a výzkumnými institucemi v tomto odvětví. Nabízí možnost pilotovat své technologie, získat investici nebo nové zákazníky. Všichni zájemci museli projít komplexním procesem hodnocení. Cílem bylo posoudit jejich inovační potenciál, komerční životaschopnost a pozitivní dopad na potravinový systém.

Od spin-offu ke startupu

Už před zařazením do EIT Food Accelerator Network 2023 startup prošel zajímavou cestu. Rychecký působící na VŠCHT na Ústavu chemického inženýrství se svou alma mater v říjnu 2022 podepsal smlouvu licenční a o převodu práv k patentu. MarbleMat se tak zařadila mezi první příklady transferu výsledků výzkumné činnosti na VŠCHT do spin-off společnosti. Rektor Pavel Matějka k tomu uvedl: „Naše škola plní tímto krokem své cíle v podpoře přenosu poznatků vzniklých na univerzitě do praxe a získáváme zkušenosti pro další případy komercializace technologií formou založení spin-off společnosti.“

V praxi toto rozhodnutí kromě možné komercializace nové technologie znamenalo urychlení její aplikace v průmyslu. Spin-offu zároveň pomohlo v jednání s případnými investory a partnery z komerční sféry.

Velká část aktivních látek na trhu schválených pro farmaceutické použití je špatně rozpustných ve vodě, což vede k jejich nízké biologické dostupnost. Naše technologie se zaměřuje na tyto sloučeniny a zlepšuje jejich vlastnosti,“ vysvětlil autor technologie Rychecký. Mezi největší přednosti patří více než dvojnásobné zvýšení biodostupnosti účinných látek a možné využití tekutých olejových kuliček jako vhodné formy personalizované medicíny. Příkladem může být plnění tvrdých želatinových kapslí olejovými kuličkami, kdy každá kulička obsahuje jinou aktivní sloučeninu.

Kuličky a kapaliny

Technologie olejových mramorů byla vyvinuta na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) v laboratoři Chobotix. V posledních letech tamní vědecký tým ve spolupráci s VÚTS v Liberci zkonstruoval pilotní zařízení Spheromat pro výrobu přesných olejových kuliček o průměru 1 až 3 milimetry, díky čemuž došlo k velkému technologickému pokroku.

MarbleMat pracuje s kulatými kapičkami kapaliny, které jsou pokryty vysoce stabilní vrstvou jemných pevných částic. Částice prášku zabraňují smáčení, prosakování nebo koalescenci (spojování kapek do většího celku, pozn. red.), což způsobuje, že se kuličky chovají jako jednotlivé předměty. Jejich velikost je jednotná a pohybuje se od 1 do 3 mm v závislosti na složení a výrobních parametrech.

I když lze tímto způsobem zapouzdřit různé kapaliny, MarbleMat se většinou zaměřuje na mramory na olejové bázi (lipidické) jako ideální prostředek pro molekuly špatně rozpustné ve vodě. V případě formulací obsahujících lipidy v pevném stavu se roztavené kapalné kuličky vyrábějí v kapalném stavu a následně se ochladí, aby ztuhly. Protože jde o jedinečnou techniku, vyvinula společnost vlastní zařízení na výrobu roztavených tekutých mramorů.

Jídlo i krémy

Se svou technologií může MarbleMat cílit na širší oborové spektrum. Umí například vytvořit pevné formulace doplňků stravy a aditiv, se kterými se jinak těžko manipuluje. Potenciál proto firma vidí v precizním přidávání hodnotných nutričních složek do jídelníčku zákazníků, do budoucna umocněný úpravou chuti.

Lipidové formulace prokázaly, že umí překonat potravinový efekt v podmínkách in vivo (v živém organismu, pozn. red.) a zvýšit biologickou dostupnost účinných látek. Manipulace s nimi, dávkování a podávání jsou ale obtížné. Proces tuhnutí využívaný startupem MarbleMat proto představuje možné řešení.

Ambicí firmy je připravit pevnou lipidovou formulaci technologií Oil Marbles, která kombinuje všechny výhody produktů na bázi lipidů se zvýšenou zpracovatelností pevných částic a zároveň poskytuje možnost rychlého vývoje více dávek, což je aplikovatelné například v personalizované medicíně. Mezi další výhody patří možnost maskování chuti a úprava rychlosti rozpouštění jednoduchou změnou geometrie.

Využití tohoto postupu se neomezuje pouze na zdravotnictví nebo potravinářství. Velký potenciál představuje také pro oblast kosmetiky. MarbleMat je se svou technologií schopen zvýšit přesné dávkování účinných látek v krémech a zároveň nabídnout potenciální zvýšení atraktivity pro zákazníky a odlišení produktů použitím práškových barviv.

Ambicí MarbleMat je v horizontu tří let uvést svůj produkt na trh. Pomoci by s tím měla úzká spolupráce s farmaceutickými společnostmi. Zároveň je startup dle svého zakladatele Rycheckého otevřený i další spolupráci s VŠCHT. Důvod je jasný - propojení soukromé a akademické sféry při výzkumu je při hledání přelomových pokroků ve vědě a technice oboustranně výhodné.

PŘEČTĚTE SI: Z vědy bude byznys. První spin-off vzešlý z Univerzity Pardubice se jmenuje Lipidica

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články