Začátek roku přinesl rekordní českou investici v pre-seedové fázi. Získal ji technologický startup Filuta AI
Zakladatelé startupu Filuta AI Martin Douška a Filip Dvořák. Foto: Filuta AI

Začátek roku přinesl rekordní českou investici v pre-seedové fázi. Získal ji technologický startup Filuta AI

23. led 2023 Anna Jurečková 2 min

Vyvíjí softwarové řešení, které zpřístupní umělou inteligenci malým a středním firmám. Díky analýze dostupných dat jim navrhne nejefektivnější způsob automatizace. Na urychlení vývoje technologie teď nový český startup Filuta AI získal rekordních 56 milionů korun.

Nový rok sotva začal a tuzemský startupový svět už hlásí rekord. Startup Filuta AI nabral 56 milionů korun od fondů Nation 1, Czech Founders a skupiny SPM Invest. Podporu získal také od programu Microsoft pro začínající startupy nebo projektu EU Horizon pro výzkum a inovace. Jde o největší českou investici v pre-seedové fázi. Filuta AI tak překonal startup Talkbase, který loni naraisoval 50 milionů korun po pouhém roce fungování.

Technologický startup založili Filip Dvořák a Martin Douška, kteří za sebou mají zkušenost z Googlu nebo Microsoftu. Vyvíjí vlastní kompozitní AI rámec pomáhající podnikatelům nalézt nejefektivnější řešení jakéhokoliv problému, ke kterému existují data.

„Naše technologie dramaticky zrychluje návrh řešení inteligentní automatizace, tedy kombinace z průmyslu známé automatizace a umělé inteligence. Navíc je široce aplikovatelná na celou řadu odvětví,“ vysvětluje CEO Filip Dvořák. Získané prostředky použijí na růst týmu a urychlení vývoje technologie. Už v roce 2024 plánují další investiční kolo.

„Na výzkumu s námi spolupracují vědecké kapacity v oblasti AI z celého světa. Naším cílem je dosáhnout produkce akademické technologie, konkrétně vědecké disciplíny označované jako automatické učení symbolických a kauzálních modelů. Spolupracujeme ovšem také s byznysy, třeba s cloudovou restaurací MyFoodPlace, kde vyšší efektivita zrychluje přípravu a doručení objednávek a snižuje spotřebu pohonných hmot,” doplňuje druhý ze zakladatelů Martin Douška.

Filuta AI se specializuje na malé a střední podniky. Na základě analýzy jejich dat dokáže vytvořit službu, která dlouhodobě a autonomně hledá nejefektivnější řešení libovolného problému. Už nyní spolupracuje třeba s Bohemia Interactive nebo Liftago.

PŘEČTĚTE SI: Rekordní exit, nejvyšší investice i nový jednorožec. Česká startupová scéna v roce 2022 rostla krizi navzdory

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články