Vypěstovat si úrodu bez půdy. Řešení, které to umožní, chce startup Sensorie nabídnout už na podzim
S technologií startupu je možné pěstovat úrodu devět měsíců v roce. (Foto: Sensorie)

Vypěstovat si úrodu bez půdy. Řešení, které to umožní, chce startup Sensorie nabídnout už na podzim

25. čvc 2023 Ondřej Černý 5 min

Na začátku byli dva vysokoškoláci, kteří dumali nad tím, jak zjednodušit pěstování čerstvé domácí zeleniny. O čtyři roky později David Bažout se svým startupem nabízí nejen chytrý skleník, kde se i ve zdejších podmínkách dá pěstovat úroda od března do Vánoc, ale brzy přijde i s vlastním hydroponickým řešením.

Ambicí startupu, u jehož vzniku stáli studenti brněnského Vysokého učení technického David Bažout a Daniel Kolínek, bylo podpořit veřejnost v pěstování lokálních potravin bez chemie. Samozřejmostí jejich chytrého skleníku vytvářejícího ideální podmínky pro růst rostlin je zalévání dešťovou vodou a proměna bioodpadu v úrodné hnojivo.

Od nápadu nebylo daleko k akci a tak hned za pár měsíců vznikl funkční prototyp. Prvního zákazníka startup Sensorie získal necelý rok od prvotního nápadu, ještě předtím, než vůbec oba obchodní partneři podepsali společenskou smlouvu, kterou formálně zpečetili vznik firmy.

Repro: Sensorie

Rychlý start

Zájemce oslovilo jejich řešení, kdy si díky kombinaci řídicí jednotky, senzorů a vlastní aplikace mohou nastavit ideální podmínky. Navíc mohou odkudkoliv sledovat, co se ve skleníku právě děje.

Po úspěšné certifikaci startup mohl začít s prodejem svého řešení. Za deset měsíců roku 2021 jeho Chytrý skleník získal první desítky zákazníků. Zároveň se oba zakladatelé dohodli, že dál v misi se Sensorie bude pokračovat už pouze Bažout.

V současnosti má Chytrý skleník od Sensorie už téměř stovka zákazníků po celé České republice. Využívat mohou dva různé režimy - letní a zimní. Podle Bažouta je totiž důležité přizpůsobit podmínky vnějšímu prostředí a vytvořit správnou symbiózu. Zároveň je podstatné, aby klient ve chvíli nákupu věděl, jak vše používat. „Aby si na to nemusel postupně přicházet, ale navedlo ho to,“ doplňuje Bažout.

Díky aplikaci je možné vše sledovat i vzdáleně. (Foto: Sensorie)

Kromě typických klientů, které představují rodiny s dětmi, k nim patří i firmy nebo města. Začátkem roku 2023 startup v Brně otevřel Komunitní skleník, kde si lidé mohou pronajmout záhonek a úrodu si vypěstovat přímo mezi domy.

V průběhu pracovního týdne se jim navíc o úrodu postará sama chytrá výbava. Jsme nadšení z toho, jak jsou do toho lidé zapálení. Baví je to, přemýšlí o tom, chodí si tam odpočinout,“ konstatoval Bažout.

Komunitní skleník ale není určen pouze pro ty, kteří si v něm pronajmou záhonek. Díky propojení na Chytré tržiště si každý, kdo jde kolem, může koupit ve skleníku vypěstovanou čerstvou zeleninu. Stačí si ji pouze vybrat a zaplatit přes QR kód.

PŘEČTĚTE SI: Sensorie promění každý skleník na chytrý. V budoucnu upozorní i na onemocnění rostlin

Své hydroponické řešení chce startup začít prodávat od letošního podzimu. (Foto: Sensorie)

Unikátní novinka

Sensorie ale chystá stále další novinky. Díky tomu, že se firma stala součástí první vlny programu Technologická inkubace zajišťovaného vládní agenturou CzechInvest, plánuje svou chytrou výbavu rozšířit o unikátní hydroponické pěstování.

To spočívá v pěstování úrody bez půdy, pouze za využití živného roztoku a tepelných čerpadel. Tato varianta pěstování je v posledních letech sice stále více rozšířená, zároveň je ale stále pro svou finanční nákladnost pro řadu zájemců nedostupná. Vnímá to i startup Sensorie.

Na jedné straně jsou levná řešení, která ale vyžadují pozornost každý den. Člověk musí do skleníku jít, přeměřit si to, případně upravit. Což v dnešní náročné a uspěchané době není pro většinu lidí řešení. Na druhé straně je pak průmyslová hydroponie. Takové systémy se v podstatě o všechno postarají samy a do průmyslových skleníků se vyplatí, ale pro řadového pěstitele jsou příliš drahé,“ myslí si Bažout.

Technologická inkubace týmu kolem Bažouta umožnila postavit pilotní hydroponický systém, který se díky využití umělé inteligence může v budoucnu stát dostupnějším pro všechny. Zároveň v rámci projektu startup plánuje naučit svůj Chytrý skleník hospodařit s teplem ze slunce tak, aby je přírodní cestou využíval ke svému chodu.

Hledáme cesty, jak pěstovat v maximálním souladu s přírodou a s principy moderního zemědělství, protože pěstovat pod širým nebem je rok od roku náročnější. Technologická inkubace nám umožnila postavit pilotní hydroponický systém, na kterém můžeme dále stavět a i díky umělé inteligenci ho v budoucnu udělat dostupnější pro všechny,“ říká Bažout.

Zakladatel a v současnosti jediný majitel startupu David Bažout. (Foto: Sensorie)

Možná už na podzim

Jeho cílem je umožnit pěstování vlastní zeleniny více lidem za finančních podmínek, které pro ně budou dostupné. „Náš systém je schopen obejít se bez drahých senzorů. Parametry živného roztoku dokáže odhadnout na základě sofistikovaného algoritmu. Není to sice tak přesné jako při průmyslovém pěstování, ale pro nasazení do běžných skleníků to zcela vyhovuje,“ je Bažout spokojený s dosavadními výsledky.

Aktuálně je hydroponický systém Sensorie ve fázi testování. Pokud půjde vše podle plánu, do prodeje by se měl dostat na podzim letošního roku. Firma zároveň zdůrazňuje, že je pro ni zásadní, aby novinky bylo možné propojit s jejím už funkčním řešením.

Vždy se snažíme, aby si nové funkce mohl pořídit kdokoliv, kdo už od nás nakoupil v minulosti. Vymýšlíme to tak, aby bylo možné novinky napojit do stávajícího systému,“ zdůraznil Bažout s tím, že díky kompatibilitě bude možné hydroponii kombinovat s klasickým pěstováním v půdě v rámci Chytrého skleníku vyvinutého jeho startupem Sensorie.

Firma je zatím v byznysových začátcích a podle toho vypadá i její hospodaření. Z výsledků uložených ve Sbírce listin ale vyplývá vzestupná tendence. Zatímco za rok 2021 obrat dosáhl 361 tisíc korun, loni už to bylo 676 tis. Kč. Sensorie se také z červených čísel dostalo na černou nulu. Předloni firma zaznamenala ztrátu 91 tis. Kč, loni symbolický zisk dosáhl tří tisíc korun.

A jak výhodné a nákladově neutrální je její řešení pro zákazníky? Technologie a nejoblibenější typ skleníku od Sensorie je vyjde na přibližně 40 tisíc korun. „Návratnost je někde mezi dvěma a třemi lety. Samozřejmě záleží, jak moc člověk skleník využívá,“ uzavírá Bažout.

Díky projektu Komunitní skleník si lidé mohou úrodu vypěstovat přímo mezi domy. (Foto: Sensorie)
Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články