Sensorie promění každý skleník na chytrý. V budoucnu upozorní i na onemocnění rostlin

Sensorie promění každý skleník na chytrý. V budoucnu upozorní i na onemocnění rostlin

5. zář 2021 Zuzana Hübnerová 6 min

Proměnit i starý skleník na zahradě u domu na chytrý umožňují produkty od startupu Sensorie. Díky senzorům a speciálnímu softwaru může zahradník prostřednictvím aplikace ovládat na dálku zavlažování či větrání. Při udržování optimálních podmínek zvládne podle zakladatele Sensorie Davida Bažouta čerstvou zeleninu pěstovat téměř každý. Nyní startup vyvíjí variantu pro balkony a pracuje také na automatickém rozpoznávání nemocí rostlin. 

Tatínek Davida Bažouta je celý život vášnivým zahrádkářem.Od toho, co si pamatuju, táta pěstoval vlastní zeleninu,” vzpomíná Bažout. Zároveň ale dodává, že byl jeho otec zaneprázdněný člověk, takže stále řešil, jak pěstování co nejvíc zautomatizovat. „Snažil se to nastavit tak, aby na to nemusel myslet ráno, než odejde do práce, a zároveň to nebyla první věc, kterou musí řešit po návratu. Stálo ho ale spoustu času a úsilí, než to všechno vyladil,” dodává David Bažout.

Právě lidé, jako je jeho vlastní otec, byli Davidu Bažoutovi inspirací při založení Sensorie a vytvoření chytrého skleníku.Chytré skleníky máme dnes často spojené s nějakými velkopěstírnami. Nám šlo ale o klasické skleníky, které jsou k vidění na zahrádkách u rodinných domů,” upozorňuje.

Jádrem jejich produktu je řídicí jednotka, ke které patří několik senzorů monitorujících podmínky ve skleníku. Řídicí jednotka upravuje podmínky tím, že ovládá například ventilaci, zavlažovací systém či rozprašovací hadice,” vysvětluje Bažout s tím, že je napojená na wifi a patří k ní i webová aplikace. „Člověk tak může skleník monitorovat a ovládat odkudkoliv na světě,” říká David Bažout.  

Unikátní rozprašovací hadice brání uvadání rostlin

Zavlažování mohou zahrádkáři napojit na dešťovou vodu a díky monitoringu vlhkosti půdy ušetří peníze za zbytečné zalévání.Unikátní je i ovládání rozprašovací hadice. Je to netypický prvek, se kterým jsem se ještě u konkurence nesetkal. Zvládne regulovat teplotu i vlhkost vzduchu,” popisuje Bažout. To podle něj zajistí rostlinám komfort i v létě. Typická situace je, když v létě na skleník celý den svítí slunce. Rostliny, i když jsou zalité, tak vadnou. Je to proto, že z kořenů nedokážou nasát dostatečnou vláhu, protože se voda rychle vypařuje. Rozprašovací hadice zvedne celkovou vlhkost vzduchu, což zajistí rostlině dobré podmínky,” vysvětluje. 

Ačkoliv původně nabízelo Sensorie pouze technologii do již existujících skleníků, v rámci zlepšování zákaznického servisu se domluvili jak s výrobci, tak prodejci skleníků.Teď už je na zákazníkovi, jestli si pořídí pouze technologii od nás do staršího skleníku, nebo zda bude chtít nový chytrý skleník včetně jeho výstavby,” říká Bažout. Podle něj zákazníci oceňují i to, že si na webových stránkách Sensorie vyberou, co potřebují, technologie se nainstaluje a hned je možné ji využívat.

Díky řídicí jednotce a optimalizaci prostředí lze ve skleníku pěstovat téměř celoročně

Mezi nejčastější zákazníky patří podle Davida Bažouta rodiny s dětmi či lidé se zájmem o zdravý životní styl, kteří chtějí mít vlastní čerstvou zeleninu. „Díky optimalizaci skleníku mají větší výnosy a mohou pěstovat v podstatě devět ze dvanácti měsíců v roce. Jelikož máme i chytré vyhřívání, rostliny neohrozí první venkovní mrazy. Lidé tak mají úrodu už od března až do Vánoc,” tvrdí Bažout. Mezi časté zákazníky patří také lidé, kteří technologie pořizují svým rodičům či prarodičům, aby jim usnadnili jejich zahrádkářské úsilí.

Na základní balíček si zájemci musí nachystat okolo šestnácti tisíc korun. Balíček, který obsahuje vše, co Sensorie nabízí, pak vyjde na sedmadvacet tisíc korun. Ten už obsahuje například i dohledovou kameru na škůdce či zloděje,” dodává Bažout.  

Chytrý skleník na balkon i automatické určování nemocí

Podle Davida Bažouta nyní před Sensorie stojí dva nové velké úkoly. Jedním je balkonové řešení.Chceme podpořit lidi v domácím pěstování lokální zeleniny a ovoce. A to nejen na vesnici, ale i ve městě. Proto vyvíjíme balkonové řešení. Je to ale nesrovnatelné s běžným skleníkem, takže to bude chtít ještě spoustu promýšlení a práce,” říká. 

Sensorie chce podpořit lidi v pěstování vlastních čerstvých surovin. Nyní pracuje na balkonové verzi

Druhou oblastí, které se Sensorie věnuje, je automatické rozpoznávání nemocí rostlin pomocí strojového učení.Toto řešení je již funkční, pracujeme ale na jeho dalším zlepšování. Nabízíme i možnost nechat si nemoc vyhodnotit za asistence vystudovaného odborníka. V budoucnu bychom ale chtěli, aby systém sám poznal víc nemocí u více druhů rostlin,” vysvětluje Bažout. 

Ačkoliv Sensorie zatím přeměnuje na chytré pouze české skleníky, do budoucna podle Davida Bažouta plánuje produkty nabídnout například do Skandinávie, kde kvůli počasí skleníky či zimní zahrady lidé k pěstování hojně využívají. 

Foto: archiv Sensorie

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články