Cesta inovativních projektů do zdravotnictví je dlouhá a složitá. Usnadnit ji chce startupový inkubátor Caelestinus

Cesta inovativních projektů do zdravotnictví je dlouhá a složitá. Usnadnit ji chce startupový inkubátor Caelestinus

22. bře 2022 Anna Jurečková 4 min

V polovině 19. století provedl první evropskou operaci pacienta pod narkózou Celestýn Opitz. Jméno slavného chirurga a milosrdného bratra nese nový startupový inkubátor Caelestinus. Založil ho Tomáš Studeník ve spolupráci s Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM), Fakultou biomedicínského inženýrství ČVUT a společností InterSystems.

O zavádění inovací ve zdravotnictví platí, že jde o složité a dlouhé procesy. Kvůli komplikovanosti i finanční náročnosti se proto do přísně regulovaného oboru pouští spíše zavedené větší firmy. Podpořit vstup vznikajících startupů do oblasti, která se modernizaci a digitalizaci dlouho bránila, chce nyní healthtech inkubátor Tomáše Studeníka Caelestinus. Organizátor české verze FuckUp Nights projekt spouští ve spolupráci s Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM), Fakultou biomedicínského inženýrství ČVUT a softwarovou společností InterSystems, která ho financuje.

„Z pozice dlouholetých organizátorů hackathonů, které organizujeme pod značkou CEE Hacks, jsme si uvědomili, že velká část týmů se po této soutěži rozpadne a skvělý nápad zůstane nerealizován, i když jeho členi přijdou s velmi zajímavým nápadem a dokážou ho zhmotnit do prototypu. To jsme se rozhodli změnit i s podporou InterSystems – společnosti, která se stala partnerem našeho posledního zdravotnického hackathonu v listopadu 2021 a která měla stejnou vizi podpory zdravotnických startupů,“ popisuje Studeník vznik inkubátoru, který si klade za cíl podpořit zejména středoevropské startupy.

19 projektů z šesti zemí

Inkubace začala v březnu a potrvá devět měsíců, v rámci kterých mladé projekty čeká intenzivní program včetně 15 specializovaných workshopů, poradenství ohledně regulací či právních záležitostí a marketingu. K dispozici jim budou mentoři z oblasti zdravotnictví. Mezi nimi například šéf Transplantcentra a Kliniky nefrologie Ondřej Viklický nebo účastník misí Lékařů bez hranic a propagátor medicíny na dálku Tomáš Šebek. Ze startupové sféry se role mentora ujal třeba Jakub Jurových, jenž se svým startupem Deepnote prošel slavným akcelerátorem Y Combinator. 

I z důvodu komplikovanosti tohoto odvětví jsme inkubátor koncipovali jako devítiměsíční program. Během několika málo měsíců se toho ve zdravotnictví nezmůže mnoho. A to i přesto, že ne všechny projekty vyžadují certifikace. Situaci inovátorům ve zdravotnictví ztěžují obtížnější byznys modely, regulace i větší ostražitost zákazníků,“ dodává Studeník. 

Týmy mají možnost svá řešení testovat přímo v IKEM a konzultovat je s předními odborníky. InterSystems jim zase poskytuje možnost využít nástroj pro práci se zdravotnickými daty. V průběhu inkubace mají projekty za úkol postavit validovaný prototyp své služby či produktu a založit společnost. Zhruba v červnu by měly být vznikající startupy připraveny na vstup investorského kapitálu, o který budou žádat mezi středoevropskými i americkými investory. 

Přihlášky, jejichž deadline byl 20. února, podalo více než 40 týmů většinou z České republiky, registrovaly ale i z USA a dalších zemí. Do devítiměsíční inkubace postoupilo nakonec 19 projektů z šesti různých zemí. „Všechny zvolené týmy prošly důkladnou selekcí a stoprocentně mají potenciál něco změnit. Věříme, že velká část týmů bude úspěšná. Zda mezi nimi bude nějaký jednorožec, to teprve ukáže čas. Skvělé nápady, sebevědomí, nadšení a touha uspět jim ale rozhodně nechybí,“ komentuje výběr Studeník. 

Foto: Caelestinus

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články