Většina nealko nápojů je plná cukru, říká bývalý barman. Jeho projekt Adult soda chce nabídnout důstojné koktejly bez alkoholu
Adult soda brzy nabídne dva nealkoholické koktejly, které mají být důstojnou alternativou k těm alkoholickým. Foto: Adult soda

Většina nealko nápojů je plná cukru, říká bývalý barman. Jeho projekt Adult soda chce nabídnout důstojné koktejly bez alkoholu

20. dub 2023 Anna Jurečková 4 min

„Češi nedávají alkoholu respekt, který by si zasloužil,“ říká Martin Lambert spojený s brněnskou gastro skupinou Lidi z Baru. Vyvinul proto nealkoholické varianty koktejlů Negroni a Manhattan, jejichž chuť má nabídnout plnohodnotný zážitek. Pokud vyjde crowdfundingová kampaň, mohly by být nápoje značky Adult soda k dostání v prvních barech v létě.  

Několik let pracoval v brněnském Baru, který neexistuje, založil firmu Zázračná, pod jejíž střechou vyráběl limonády a podílel se na vývoji brainhack nápoje Osmička. Experimentování v oblasti nealkoholického pití a lásku k barovému prostředí teď Martin Lambert spojil v novém projektu. Pod názvem Adult soda představil nealkoholické varianty dvou koktejlových klasik s plnohodnotnou chutí a minimálním množstvím cukru.

„Když člověk pracuje jako barman, vidí, co s lidmi dělá nadměrné pití. Přišlo mi, že míra konzumace alkoholu v českém prostředí je problematická. Češi nedávají alkoholu respekt, který by si zasloužil. Berou to jako něco, co tady je, vůbec ho nevnímají jako drogu, což alkohol beze sporu je,“ říká Lambert. „Proti alkoholu nijak nebrojím, ale říkám si, proč neproložit popíjení třeba právě Adult sodou. Probudit se další den s kocovinou není úplně dobré, když má člověk rodinu nebo jde do práce.“

Nadměrné pití Čechů ostatně potvrzuje i nezisková organizace Suchej únor, která každý rok pořádá zdravotně-osvětovou kampaň a pomáhá široké veřejnosti prověřit její vztah k alkoholu měsíční abstinencí. Podle Suchého února má více než 1,5 milionu lidí v České republice nakročeno k rizikové konzumaci alkoholu. Uvádí také, že alkohol má na svědomí téměř šest procent celkové úmrtnosti u nás.

„Přemýšlel jsem nad tím problémem a chtěl jsem nabídnout řešení tím, že poskytnu důstojnou alternativu. Aby člověk mohl nepít, ale necítil se ochuzený o ten zážitek. Protože spousta lidí do baru nechodí za alkoholem, ale bavit se s přáteli, potkávat nové lidi, nasávat atmosféru. A když nechtějí pít alkohol, většinou to znamená, že jsou vystaveni řadě otázek: Proč nepiješ? Ty řídíš? Jsi těhotná?,“ pokračuje Martin Lambert.

Martin Lambert. Foto: Adult soda

Dodává, že ke konzumaci alkoholu nabádá kromě společnosti také samotná nabídka podniků. Většina nealkoholických nápojů je totiž plná cukru a je designovaná primárně na uhašení žízně. „Vytvořit nepřeslazené a chuťově zajímavé aperitivní nealko je zatraceně těžké. V Baru, který neexistuje máme perfektní zásobu všech možných produktů, ale vytvořit dobrý nealkoholický koktejl, který bych chtěl pomalu usrkávat a s někým si povídat, není jen tak.“

PŘEČTĚTE SI: Velké změny v gastru nečekejte, říká majitel brněnských barů Jan Vlachynský. Sází na svůj „brainhack drink“, jenž má dopomoci k soustředění

Alternativa na obchodní jednání nebo firemní večírek

Jako první se Martin Lambert zaměřil na dva koktejly – Negroni, nejpitější koktejl na světě z ginu, campari a vermutu, a Manhattan. Při jejich vývoji využil zkušenosti nabyté při vymýšlení receptur Osmičky a Zázračné limonády, díky kterým objevil existenci nejrůznějších přírodních, chuťově výrazných extraktů. Momentálně už pracuje na vývoji dalších alternativ. První dva koktejly jsou hotové, včetně grafiky, nasmlouvaných dodavatelů i prvních odběratelů. Zbývá jen stočit první velkou várku – právě na to teď Adult soda vybírá finance v rámci kampaně na Doniu.

„Cílem nebylo vzít koktejl tak, jak je, a vyndat z něj alkohol. Podíval jsem se na výrazné chutě, které v něm existují. V případě Negroni jde o hořké a citrusové tóny, u Manhattanu whiskové tóny, vermut, troška třešně, jablka. Chuť zůstává na jazyku po napití a rozvíjí se. Nejdřív jsem to zkoušel úplně bez cukru, což bohužel nefungovalo,“ vysvětluje. Poměr cukru se nakonec ustálil na pěti gramech na 100ml (objem jedné lahvičky je 200ml). Kalorická hodnota je 2,6krát, respektive 2,9krát méně než u alkoholických předloh. „Na poměry běžných nápojů je to dost suché, ale koktejl má plné tělo a můžete jich vypít několik, aniž byste se cítili zalepeně,“ pokračuje Lambert.

Na barových pultech by se mohly nápoje objevit už letos v létě. Nejdřív pravděpodobně právě v podnicích spadajících pod skupinu Lidi z Baru – zmíněný Bar, který neexistuje, Super Panda Circus nebo Whiskey bar, který neexistuje. Další cesta by pak mohla vést přes větší restaurace, bistra, vinárny, tapas bary, ale také divadla, wellness zařízení nebo koupaliště. Cenová hladina by se měla prý ideálně pohybovat kolem 70 procent průměrné ceny alkoholického koktejlu.

V rámci B2B segmentu zvažuje Martin Lambert také expanzi mimo obor gastronomie. „Líbilo by se mi oslovit i firmy, korporáty, právnické kanceláře. Mohlo by jít o zajímavé doplnění benefitů nebo vhodnou alternativu na obchodní jednání nebo firemní večírek. Do budoucna by si Adult sodu mohli pořídit i koncoví zákazníci. V regálech ji asi jen tak nenajdete, ale Osmičku i Zázračnou jsme prodávali například přes Rohlík,“ uzavírá.

PŘEČTĚTE SI: Na mateřské vymyslely nealko „bublinky“ pro děti, ale zaujaly i dospělé. Champi se teď chtějí dostat k Alžbětě II.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články